Gość: elsa IP: *.maverick.com.pl 02.11.14, 15:32 Kupiłam wagę niemowlęcą, chcę kontrolować przyrosty dziecka. Jak ważyć by miało to sens i było wiarygodne ( kiedy, co ile dni itd.)? Jakie są normy dla 3 miesięcznego dziecka ? Dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela.dzi Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 16:28 A jest jakiś powód kupna wagi ? Przede wszystkim nie waź codziennie, dzieci nabierają skokowo. Raz na tydzień max. Już nie pamiętam jakie są minimalne przyrosty w tym wieku, 100 g na tydzień? Niech się wypowiedzą inne dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elsa Re: jak ważyć dziecko ? IP: *.maverick.com.pl 02.11.14, 18:16 Dotychczas ważyła syna położna na wizytach domowych potem chodziłam do poradni laktacyjnej ale tam musiałam płacić 30zl za wizytę. Chcę kontrolować przyrosty do spokoju duszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 20:36 Waż, jeśli ma Ci to pomóc, ale w takim razie nieczęsto, bo będziesz się niepotrzebnie stresować. Zaufaj sobie i swojemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 16:47 Wazysz co tydzien albo dwa, zawsze o tej samej porze i ten sam dzien, na golasa, bez pieluchy. Przyrosty 0-3 miesiące to min 120 g na tydzien, górnej granicy nie ma;). Po 3 miesiącu spadają i są w widelkach 90 - 120 g na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elsa Re: jak ważyć dziecko ? IP: *.maverick.com.pl 02.11.14, 18:13 Dzięki wielkie, a ma sens ważenie po karmieniu? Szczerze jestem ciekawa ile zjada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yumemi Re: jak ważyć dziecko ? IP: *.9-3.cable.virginm.net 02.11.14, 18:24 Nie ma sensu. Bo nic nie daje taka informacja. Dziecko moze zjeść 50ml i przybierać rewelacyjnie a moze zjeść 200ml i przybierać słabo bo cos tam. Wiec sens żaden, liczą sie tylko ogolne przyrosty wagowe - na tym etapie nie czesciej niż co 2 tyg bo dzieci przybierają skokowo i moze byc tak ze np jednego dnia bedzie wiecej a drugiego mniej. Ważenie częste ma jedynie sens u malutkich noworodków kiedy mamy jakis problem. Pytanie po co waga i co ma dac konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 20:48 kurde a ja sie wlasnie zastanawiam nad kupnem wagi.. bo kurcze z malym do lekarza nie chodze i szczerze to nie mam mozliwosci sprawdzic jak przybiera;( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yumemi Re: jak ważyć dziecko ? IP: *.9-3.cable.virginm.net 02.11.14, 21:03 Zważyć mozna przy okazji szczepień - a po dziecku widac jak wyrasta z ubranek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: jak ważyć dziecko ? 03.11.14, 14:05 no ja nie szczepię poki co wiec wlasnie nie mam kiedy wazyc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elsa Re: jak ważyć dziecko ? IP: *.maverick.com.pl 02.11.14, 21:12 Czyli o ilości mleka i efektywności ssania mówią nam tak naprawdę przyrosty mierzone co tydzień, dwa? Bo mnie to dziwi że maluch przybiera a taki niespokojny, czasem usypiamy się godzinę, płacze, wybudza co chwilę itd. Córka starsza dostała 150 mm i spala jak reks. Trudno mi uwierzyć że on nie jest głodny widząc po jego zachowaniu, a jednocześnie przyrosty jak najbardziej prawidłowe :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 21:34 Gość portalu: elsa napisał(a): > Czyli o ilości mleka i efektywności ssania mówią nam tak naprawdę przyrosty mie > rzone co tydzień, dwa? Tak. Dokładnie. Bo mnie to dziwi że maluch przybiera a taki niespokojny, > czasem usypiamy się godzinę, płacze, wybudza co chwilę itd. Dostaw do piersi po prostu. Jednej, drugiej, trzeciej i tak dalej. Aż zaśnie. Córka starsza dost > ała 150 mm i spala jak reks. Trudno mi uwierzyć że on nie jest głodny widząc po > jego zachowaniu, a jednocześnie przyrosty jak najbardziej prawidłowe :/ Co innego sztuczne mleko, co innego Twoje. Córka też różni się pewnie od syna, nie? Jak przybiera ok, to znaczy że się najada. I tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
yumemi Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 22:12 Bo mnie to dziwi że maluch przybiera a taki niespokojny, > czasem usypiamy się godzinę, płacze, wybudza co chwilę itd. Bo kazdy jest inny :) I nie trzeba szukac przyczyn wszystkiego w jedzeniu :) Córka starsza dost > ała 150 mm i spala jak reks. Jak dostala mm to pewnie tak spala, bo mm trawi sie dluzej - plus kazde dziecko jest inne. Ja bym nawet nie probowala porownywac mojej corki do syna :)) Trudno mi uwierzyć że on nie jest głodny widząc po > jego zachowaniu, a jednocześnie przyrosty jak najbardziej prawidłowe :/ Moze i glodny tylko nie na jedzenie - ma swoje indywidualne potrzeby i byc moze potrzebuje wiecej przytulania, lulania, do odpowiedniego rozwoju, i komunikuje to domagajac sie piersi i obecnosci mamy. Normalne wsrod ssakow. Nie samym chlebem zyje czlowiek - a taki maluch potrzeby poza jedzeniem ma przeciez ogromne. Zamiast inwestowac w wage, zainwestuj w chuste i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nothing.at.all Re: jak ważyć dziecko ? 03.11.14, 06:45 Dzieci są różne. Każde ma inne potrzeby. Jak przyrosty są ok to nie szukaj dziury i nie zastanawiaj się czemu ni śpi jak reks. Tako typ i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
bejbuniu123 Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 21:05 Mi pediatra mówił ostatnio, że po trzecim miesiącu przyrosty 10-12 gr dziennie Odpowiedz Link Zgłoś
kamys_84 Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 21:27 Ja z kolei mam pytanie jak ważyć na wadze niemowlęcej większe dziecko, które nie stoi?. Na leżąco nogi wystają poza wagę , maluszek podnosi głowę i mam wrażenie że ten pomiar jest mało wiarygodny. Czy można dziecko np posadzić na takiej wadze? Dodam ze waga ma cztery skrajnie położone punkty mierzące siłę nacisku (nie wiem czy to ma znaczenie ). Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 21:35 Pytanie po co ważyć większe dziecko? Przecież od tego są wizyty w przychodni z okazji szczepień, nie? Po co częściej? Odpowiedz Link Zgłoś
kamys_84 Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 21:52 Tylko ze moja następna wizyta szczepienna będzie za jakieś 4 miesiące a od poprzedniej też już trochę minęło. A skoro mam wagę to czemu nie skorzystać, tylko jak rozwiązać to technicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
mad_die Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 21:55 Chyba najlepiej tak położyć dziecko na wadze, żeby go jak najwięcej na tej wadze było ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kamys_84 Re: jak ważyć dziecko ? 02.11.14, 22:05 Hmm to chyba będzie potrzebny klej albo jakieś pasy unieruchamiające 😉 Odpowiedz Link Zgłoś