Dodaj do ulubionych

slabe przyrosty

IP: *.13.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 08.12.14, 11:50
Prosze o pomoc, synek slabo przybiera,zakładałam wątek odmawia piersi, i raz je lepiej raz gorzej, ma 6,5 mca wazy 7400, wcześniej do 3 mca przybieral dobrze, ostatnio 1 kg w 3 mce. Urodzil sie z waga 3550. Mamy zeby dwa i trzy infekcje kataralne po drodze. Je sinlac i zupki ale po kilka lyzeczek. Jest bardzo ruchliwy i zywiolowy, czy to mozliwe ze on wszystko spala? Czy kupki w tym wieku sa jeszcze kwaśne w zapachu? Borykamy sie z refluksem, ale bez lekowm Jest na 10 centylu wagai glowa. Głowa przy porodzie 35 teraz 43. Mocz ok.tsh ok. Zelazo i hgb dolna granica normy.Podpowie ktos coś? Czytałam tu kiedys ze mamy pisały o słabych przyrostach jak dzieci intensywnie sie ruszaja.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: slabe przyrosty 08.12.14, 14:10
      Wcale źle nie przybiera, raczej normalnie. W pierwszych miesiącach waga rośnie inaczej, niż jak dziecko jest starsze.
      Minimum tygodniowe po 3 miesiącu to 90g tygodniowo. Po 6 miesiącu ma prawo przybierać jeszcze wolniej, średnio 50g tygodniowo. Waga ma prawo rosnąć skokowo, tzn. nawet kilka tygodni przestoju (a w tym czasie wzrost na długość, pojawienie się nowych zębów) a potem skok przybierania. Nie należy ważyć częściej niż raz na 6 tygodni, chyba że coś dzieje się złego.
      Dużo ruchu to oczywiście duże spalanie. Infekcje również mają znaczenie i zęby. Wagę podwoił, piszesz że zdrowy. Zrezygnowałabym z sinlacu, bo będziesz miała problem z wprowadzeniem zdrowego odżywiania. Jest masakrycznie słodki. A poza tym bardzo pobudza, mój starszak nie mógł po nim zasnąć, a młodszy w ogóle wymiotował.
      Skąd ty wzięłaś ten 10 centyl. Wg. siatek who jest pomiędzy 15 a 50, czyli idealnie. www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_2.pdf?ua=1
    • ela.dzi Re: slabe przyrosty 08.12.14, 15:43
      Jakie słabe przyrosty ??? O czym Ty kobieto mówisz ???

Mój ważył 3390 jak się urodził, jakieś 7600 na pół roku i tydzień.

Syn nie będzie nabierał cały czas kilogram na miesiąc. Faktycznie trochę zwolnił, ale żeby się wypowiedzieć, to musimy poznać dokładne przyrosty i datę ważenia. Może po prostu zmniejszyło się jego zapotrzebowanie ? I przede wszystkim - czy pomiary były wykonywane na tej samej wadze cały czas? 100 g w tę lub w tamtą robi różnicę, nie ? Nie sugeruj się siatką z książeczki, one mają uśrednione normy dla dzieci kp i mm, a przecież dzieci kp są statystycznie szczuplejsze. Ponadto zęby i infekcje sprawiają, że dzieci nie mają ochoty jeść. I tak - ruch sprawia, że dzieci więcej spalają. Refluks na pewno też nie pomaga w przybieraniu

U nas zaczęło się słabsze przybieranie po rozszerzaniu diety i spadek jak zaczął raczkować. Od lipca podaję żelazo, bo syn ma niedokrwistość. Na 10 miesięcy - 8700, na 11 - 8500, jak na rok dobił do 9, to będę w niebie :D
    • nothing.at.all Re: slabe przyrosty 09.12.14, 09:55
      Nie szukaj dziury; ).
      Przybiera dobrze i nic robić nie trzeba. Po 3 mcu przyrosty spadają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka