Dodaj do ulubionych

Kp a koncentracja

20.05.16, 00:06
Czy spadek zdolności koncentracji i słabszą pamięć można łączyć z kp? Nie wiem, czy to wina braku presji zawodowej i przebywania bardzo dużo z dzieckiem, ale mam takie właśnie problemy. Morfologia jest ok i ogólnie czuję się nieźle, tylko włosy mi lecą jak szalone. Dzidzia ma 7,5 miesiąca i rozszerzam jej dietę, więc ostatnio mniej karmię.
Miałyście może tak samo?
Obserwuj wątek
    • kora.bez.loginu Re: Kp a koncentracja 20.05.16, 10:41
      Siostro!!! ;-)
      Nikt więcej się nie przyznaje, ale się odważę.
      Gubię wątki, zaczynam coś mówić i zapominam co to ja chciałam, koncentracja leży i kwiczy (najczęściej : "sprawdź co u następczyni tronu")
      Zrzucam to na biologię, w końcu kto z normalnym mózgiem wytrzymałby konieczność opieki nad gugającym jedynie berbeciem :-)
      Ktoś pocieszy,że minie?
      U mnie też 7 miesiecy już trwa...
    • rulsanka Re: Kp a koncentracja 20.05.16, 15:05
      Sprawdź tarczycę, ale wszystkie hormony + przeciwciała + usg.
      • babybump Re: Kp a koncentracja 20.05.16, 19:33
        rulsanka napisała:

> Sprawdź tarczycę, ale wszystkie hormony + przeciwciała + usg.

Plus do tego ferrytyna, magnez, wit B12 i wit D.
        • palladium88 Re: Kp a koncentracja 23.05.16, 01:07
          Wlasnie bylam z tym u lekarza i wyslal mnie na badanie krwi pod katem tarczycy, przy okazji zelazo, wit D, cukier. Mnie juz doluje taki stan rzeczy, plus ciagle jestem zmeczona, a Dziecie mam wyjatkowo spokojne jak dotad.
          Podobno tarczyca w pierwszym roku po porodzie bywa klopotliwa.
          • kora.bez.loginu Re: Kp a koncentracja 23.05.16, 08:56
            Dzięki dziewczyny! Pójdę i ja!
            • kora.bez.loginu Re: Kp a koncentracja 28.05.16, 20:08
              A jakiegoś endokrynologa w Krakowie możecie polecić?
              Nie wiem czy się cieszyć, że nie skretyniałam bez powodu ;-), czy martwić tym tsh. Wyszło mi 7. Reszta w normach.
              • baba_jaga08 Re: Kp a koncentracja 03.06.16, 12:37
                7 przy normie 4 to nie jest dobry wynik. Koniecznie idź do endo.
                • kora.bez.loginu Re: Kp a koncentracja 04.06.16, 16:13
                  Wiem, wiem, już dziewczyny w innym wątku kilku mi poleciły!
                  Ale fakt, zdziwiłam się, bo bardziej nadczynność byłam skłonna sobie "diagnozować". Ech, ten dr Google ;-)
    • amiralka Re: Kp a koncentracja 23.05.16, 08:54
      Ja miałam tak samo. Wyniki były w normie. Nie byłam w stanie pracować zawodowo (naukowo), bo cóż... miałam wrażenie, że głowa nie ta... Próbowałam wrócić choć na trochę do pracy po 7 miesiącach, ale naprawdę udało się gdzieś po roku, tak żeby móc się skupić. Teraz myślę, że po prostu byłam bardzo skupiona na dziecku, które tego skupienia zresztą mocno wymagało (zresztą już w ciąży moje "problemy" się zaczęły), powoli wróciłam do dawnego trybu (mimo że karmię i to sporo ciągle;).
      • duniacha Re: Kp a koncentracja 23.05.16, 11:26
        Tak, w dodatku dzieciątko wymusza "mentalny luz" u mamy i to rozleniwia intelektualnie. Rozumiem amiralka, że u wróciłaś do starego trybu bez jakiś specjalnych wspomagaczy?
        • amiralka Re: Kp a koncentracja 23.05.16, 14:01
          Zupelnie bez:) Mentalny luz, dokladnie. Ja jak tylko zaczynalam sie zaglebiac w tryb pracowy, to czulam ze jestem spieta i nie moge sie dobrze opiekowac dzieckiem, ze nawet jak jestem z nim tylko to nie jestem z nim do konca. A jak probowalam sie skupic na czyms "ambitnym" to myslami bylam tez gdzies indziej. Sa babeczki, ktore robia doktorat na macierzynskim, ale jak to robia to nie wiem:D
          • duniacha Re: Kp a koncentracja 24.05.16, 14:03
            znam jedną, która zrobiła doktorat z matematyki. Podziwiam wszystkich, którzy mają doktorat z matmy ale taki zrobiony podczas kp to dla mnie jakiś kosmos. No nic, też postaram się jakoś wrócić do sprawności bez wspomagaczy.
            • amiralka Re: Kp a koncentracja 24.05.16, 14:18
              Ja dzisiaj żałuję tylko trochę: że podejmowałam te próby innych aktywności za wcześnie, bo mi się wydawało, że muszę (!). A nie musiałam, mogłam była się spokojnie i bez szarpania cieszyć się tą naszą wyjątkową relacją, zamiast sobie wyrzucać, że straciłam ambicje (?!) i już pewnie do końca życia moim hobby będzie kp :D Ale to się dopiero widzi po fakcie. Daj sobie czas, jeśli mogę Ci coś radzić :)
    • malwina.okrzesik Re: Kp a koncentracja 29.05.16, 15:08
      Hormony wytwarzane w okresie karmienia piersią wpływają na samopoczucie po porodzie, pomagają matce znosić trudy macierzyństwa, natomiast nie znam żadnych badań, które by mówiły o zmniejszeniu się zdolności intelektualnych. To co Pani obserwuje u siebie, raczej związane jest z tym, e bycie z dzieckiem, bliskość fizyczna, reagowanie na potrzeby malucha angażuje matkę całkowicie i "wymusza" na niej pracę prawej półkuli mózgu, tej odpowiedzialnej za działania intuicyjne. A to na ile wyłącza się lewa półkula jest kwestią bardzo indywidualną, bardzo różnią się kobiety pod tym względem. Jedne robią doktorat 6 miesięcy po porodzie, inne nie są w stanie przeczytać tekstu dłuższego niże jedna strona. Nie przejmowałabym się tym za bardzo. Minie, gdy dziecię będzie robiło się bardziej niezależne, co już się staje powoli w drugim półroczu życia.
      Warto tez wiedzieć, że badania naukowe dowodzą,że kp zwiększa nie tylko IQ u dzieci, ale też trwale zwiększa inteligencję matki :-).
      • duniacha Re: Kp a koncentracja 03.06.16, 12:24
        Zwiększa inteligencję matki? Rozumiem, że tę emocjonalną a nie logiczną?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka