Dodaj do ulubionych

Wiele pytań!

29.07.16, 17:04
Wracam do Was Dziewczyny po 17m wspaniałej drogi mlecznej. W środe urodziłam Drugorodną. Chciałabym karmić w tandemie...ale już mam pierwsze problemy :-( Czy głodne dziecko zaśnie? Mała rusza języczkiem i ssie paluszki...głodna, daje jej pierś jest ryk aż czerwona się robi. Nie umie zassać, a raczej nie chce...nawet nie chce spróbować ssać. Po porodzie była przystawiona i fajnie jej szło, a teraz z dnia na dzień jest coraz gorzej. Pobujana znowu zasypia. Ale wiem że musi jeść bo nie ssała porządnie od kilku godzin. Laktatorem nie odciągne siary, ręcznie do strzykawki też nie umiem. Co robić? Jak nakarmić?
Obserwuj wątek
    • indjanek Re: Wiele pytań! 29.07.16, 19:57
      Gratulacje:)

Jesteście jeszcze w szpitalu pewnie, jak przyrosty?

Może spróbuj na śpiocha przystawić?
      • agniecha.rych Re: Wiele pytań! 29.07.16, 22:31
        Dziękuję! Nie, już w domu. Urodzeniowa 4020, dziś przy wypisie 3760...ale nie wiem teraz czy będzie spadać...bo teraz zaczne ją ważyć w domu na innej wadze.
        • indjanek Re: Wiele pytań! 29.07.16, 23:05
          A co ile się budzi? Może poleżcie razem, rozebrane, skóra do skóry.

Mój w pierwszych dobach w szpitalu nie chciał ssać, nie przybierał. Ale miał infekcje antybiotyk.
        • babybump Re: Wiele pytań! 29.07.16, 23:16
          Po pierwsze to gratulujé.

Po drugie, czy podczas porodu dostałaś coś dożylenie, było znieczulenie zzo, cesarka, itp?? Czasami matka jest 'napompowywana" różnymi rzeczami, co ma wpływ na wagę dziecka. Urodzeniowa to dziecko+ to, co matka dostała, tak więc ten spadek wagi to nie zawsze musi oznaczać, że dziecko rzeczywiście tyle spadło. Najlepiej w takich wypadakch jest jak za 'wage urodzeniową' bierze się wagę dziecka 24 godziny po porodzie.
          Tutaj więcej o tym: www.justbreastfeeding.com/breastfeeding/weight-loss-infants-birth-dr-jack-newmans-perspective/

U Was spadek jest mniej niż 10%, wiec na razie bym się nie przejmowała.
          Najważniejsze to, czy dziecko miało sprawdzane wędzidełko przez profesjonalistę? W inny, poście opisywałam, jak to się profesjonalnie robi i jak sama możesz w domu sprawdzić. Zaraz spróbuję znaleźć.
          Czy dziecko nie ma żółtaczki?
          Ile ma mokrych pieluszek dziennie?
          Ja siarę ściągałam ręcznie do plastikowego kubeczka, nabierałam na palec i dawałam dziecku ssać.
          Moje pierwsze dziecko też po porodzie świetnie ssało (robiłam breast crawl i się przyssała w ciągu pierwszy 5 minut po urodzeniu), jednak w drugiej dobie zaczęła ssać coraz gorzej. I tak było przez pierwsze 10 dni dopóki nie poszłam do doradcy laktacyjnego. Okazało się, że córka za płytko chwytała pierś. Tak więc upewnij się, że dziecko głęboko chwyta pierś.
          Zapoznaj się z rodzajami płaczu. Być może dziecko potrzebuje być porządnie odbite (szczególnie, jak za płytko łapie pierś). Moje drugie dziecko kilka razy musiało być odbite między jedną piersią, a drugą oraz po karmieniu.
          Tutaj o rodzajach płaczu:
          zdrowysendziecka.wordpress.com/2016/05/12/rodzaje-placzu/

I tak jak Indjanek pisała, oboje nago, skóra do skóry i tak możecie leżeć cały dzień i cała noc.
    • agniecha.rych Re: Wiele pytań! 30.07.16, 10:35
      Dziękuje! Tyle że nasz problem chyba nie tkwi w samym przystawianiu, ale w samym braku chęci do ssania. Ssanie bolo więc na bank za płytko chwyta...to koryguje. To wygląda mniej więcej tak: budzi się, pcha łapki dobuzi, wystawia język, ma odruch szukania...to ja jej sutka na kanapke do buzi...nie chce złapać, jest ryk, dalej próbuje, jest gorszy ryk...wręcz rękoczyny...macha rączkami i nóżkami..to ja ją bujam, zmieniam, cycka, zmieniam pozycje, śpiewam, biore do odbicia, jednym słowem cuduje...jak już ochłonie i ssie piąstki próbuje zamienić je na sutka i wszytko od nowa...po 2-3h udaje mi się wkońcu dać jej pierś. Wtedy pociumka, bo jedzenie to nie jest i zasypia na 30min i od nowa...
      • indjanek Re: Wiele pytań! 30.07.16, 19:33
        A jak z moczeniem pieluch?
      • babybump Re: Wiele pytań! 30.07.16, 19:37
        Nie wszystkie dzieci muszą jeść non stop. Ważne jest przybieranie i moczenie pieluszek. Nie pisałaś jak to wygląda.
        I pracowałabym nad głębokim łapaniem piersi.
        • agniecha.rych Re: Wiele pytań! 30.07.16, 22:33
          Dziś włączyłam dokarmianie. Odciągam siare o daje jej po każdym posiłku. Narazie odciągam niewiele bo 20ml i daje jej strzykawką ok 5ml po karmieniu. Waga urodzeniowa 4020, dziś 3520 ale na innej wadze, jutro nowy pomiar już na jednej wadze. Dzisiaj tylko dwie mokre pieluchy. Smułke robiła z czwartku na piątek od tej pory cisza. Kupami się narazie nie przejmuje...Synek pierwszą żółtą zrobił po tygodniu a przybierał 50g dziennie. Więc same widzicie nie jest ok :-(
      • mika_p Re: Wiele pytań! 30.07.16, 22:41
        Może budzi się taka glodna, że zła nie do opanowania?
        Jesli nie jesteś w stanie odciągnąć paru kropel bezpośrednio do buzi, to spróbuj podać strzykawką czy łyżeczką od razu jak nie chce złapac piersi, może jak poczuje mleko to będzie bardziej sklonna do współpracy.
    • melancho_lia Re: Wiele pytań! 31.07.16, 09:17
      A może pomoże ciasne owinięcie pieluchą tetrowa czy kocykiem. Niektóre maluchy się wtedy uspokajają i sa bardziej skore współpracować przy piersi.
      • agniecha.rych Re: Wiele pytań! 31.07.16, 12:45
        Też próbowałam i tej pozycji na plecach a Mała na moim brzuchu...zeby nie mogła tak się ruszać, nic nie daje. Czasami pomaga jak jej dam tyci mleka ze strzykawki...tak ją zanęcam...wtedy się uspokaja a ja jej pomieniam na sutka. Ale czasami i to nie pomaga. Wydaje mi się że ona wtedy nie chce cyca i wqrza się że jej daje, ale co ona chce!? Przewinięta, odbita, wybujana, wyśpiewana a płacze...
        • ona1983.10 Re: Wiele pytań! 31.07.16, 20:28
          Agnieszka - ona jest zle przystawiana. Za malo lapie od dolu i lezy za daleko od Ciebie. Musi bardziej podebrac piers. Zobacz ile miejsca miedzy wami, ze ona swobodnie raczki trzyma. nos wcisniety w piers, a broda odstaje. Sprawdz wedzidelko.
          • agniecha.rych Re: Wiele pytań! 31.07.16, 22:05
            Przystawianie ciągle koryguje...bo mi troche sutki poorała, więc na bank za płytko chwyta. A jak wędzidełko samemu sprawdzić?
            • babybump Re: Wiele pytań! 31.07.16, 22:47
              agniecha.rych napisał(a):

> Przystawianie ciągle koryguje...bo mi troche sutki poorała, więc na bank za pły
              > tko chwyta. A jak wędzidełko samemu sprawdzić?

Przepraszam, poszłam spać i zapomniałam. Tu wklejam, co pisałam w innym poście:

No i najważniesze - czy wędzidełko było sprawdzane przez kogoś kto się na tym rzeczywiście zna? Pamiętaj, że jest też posterior tongue tie, gdzie nie widać, że wędzidełko jest przykrótkie i trzeba być naprawdę ekspertem, aby to sprawdzić.

Jednym sposobem sprawdzenia czy doradca się zna na tym to sposób w jaki sprawdza. Dziecko ma leżeć na kolanach sprawdzającego (lub mamy i sprawdzającego) głową przy brzuchu sprawdzającego. Nie ma leżeć na łóżku, głową w górę, nie na siedzącą, nie na stojąco!
              W poniższym linku jest zdjęcie pokazujące pozycję dziecka podczas sprawdzania wędzidełka. Do sprawdzania stosuje się dwóch palców wskazujących. Nie szpatułki, nie jednego palca. W linku poniżej jest film pokazujący, jak poprawnie sprawdzać:
              www.drghaheri.com/blog/2014/2/15/how-to-examine-a-baby-for-tongue-tie-or-lip-tie

Jest też coś takiego jak posterior tongue tie, którego nie widać gołym okiem. Trzeba dwóch palców i dobrego wyczucia, aby to zdiagnozować. Tutaj film pokazujący jak to zrobić i jak to wygląda:

www.mommypotamus.com/a-step-by-step-guide-to-diagnosing-tonguelip-ties/

No i jeszcze należy sprawdzić wędzidełko górne. Na tym forum wyczytałam, że w Polsce jest opinia, że górne nie przeszkadza w karmieniu, ale jak poczytasz oba linki, to zobaczysz, że jednak może być problemem.
              Oba linki całe warte przeczytania, bo jest wiele różnych innych wskazówek.

Jeszcze tutaj naprawdę bardzo fajne wskazówki co do sprawdzania w domu:
              www.cwgenna.com/quickhelp.html

I ostatnia sprawa, to poczytaj sobie o refluksie i refluksie ukrytym, bo moze są jakieś inne objawy, które na to wskazują.
              • babybump Re: Wiele pytań! 31.07.16, 22:49
                Dwie mokre pieluszki dziennie by mnie bardzo martwiły. Czy leżysz z dzieckiem w łóżku nago (Ty i dziecko), dziecko na klacie, przy piersi? chodzi o to, aby dziecko czuło mleko i samo 'poszło' do piersi kiedy tego rzeczywiście chce i się samo przystawiło.
                • agniecha.rych Re: Wiele pytań! 01.08.16, 10:18
                  Nie wiem czy to są dwie pieluchy czy pięć...wszystko wsiąka w te pampki i nie widać. No niestety nie leże dzieckiem bo w domu 18m cycoholik...
                  • agniecha.rych Re: Wiele pytań! 01.08.16, 10:22
                    Mała fajnie się wybudza na jedzenie..co 3max. Wczoraj przybrała 70g.
                  • babybump Re: Wiele pytań! 01.08.16, 15:45
                    A tata dzieci od razu wrocil do pracy?
                    Ja lezalam z dwojka. Karmilam w tandemie. Noworodka i 18 miesieczniaka.
                    • agniecha.rych Re: Wiele pytań! 01.08.16, 22:04
                      Tata w pracy. Też karmie 18m :-) i pięciodniaka ;-) coraz lepiej jest...dzisiaj kupa po same pachy, potem siku na kanape hehe i +110g do wagi :-) mama zadowolona...
                      • agniecha.rych Re: Wiele pytań! 01.08.16, 22:07
                        Nadal zdarzają się cyrki przy piersi...ale jest lepeiej. Mała nie chce rozdziawić szeroko buzi, ja wtedy sutka nie mogę jej wcisnąć, ona się wqrza...a w jakiej pozycji karmiłaś dwójke naraz? Jakoś ogadnąć ich naraz nie mogę.
                      • babybump Re: Wiele pytań! 01.08.16, 22:19
                        Naprawdę piękne przyrosty. Gratuluję!
                        Ja karmiłam na leżąco (ja na plecach) i noworodka miałam n) sobie. Miałam straszną nadprodukcję i hyperactive letdown (nie pamiętam, jak to jest po polsku( i karmienie takie 'pod górkę' najlepiej mi szło. Czyli synek na mnie, przytrzymywałam go ramieniem, pod ramieniem poduszka, aby ręka sobie po prostu odpoczywała i nie drętwiała, a starsza córka jakoś sobie musiała radzić sama przy drugiej piersi. Ponieważ synek był tak trochę z boku mnie, bardziej na tym przedramieniu, to było jeszcze trochę miejsca na mnie dla starszej córki, więc najczęściej też leżała na mnie, albo jedna noga na mnie, druga na kanapie.
                        Czy gmerasz dziecku nosek i górną wargę sutkiem? Jeśli to nie pomaga otworzyć buzi, to poszukaj na youtube 'flipple technique'. Ja to nawet z moją starszą stosuję jak się rozleniwia i nie chce otworzyć buzi.
                        • agniecha.rych Re: Wiele pytań! 04.08.16, 09:21
                          Chyba jesteśmy na prostej :-) Mała zamienia się w wisicycka, zero cyrków przy piersi, sutki jeszcze poranione ale jest lepiej...przyrosty dzienne średnio 50g i więcej :-) jedyne co mnie martwi jak radzić sobie z Synkiem...na razie mam pomoc, ale co będzie później!?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka