Dodaj do ulubionych

Pytanie o kupki 9 mcy

17.10.16, 13:55
Syn ma 9,5 mca. Dieta rozszerzana od ukończenia 5,5 bo wyrywal się do naszych talerzy. Na chwile obecna ma rano kasze z owocami, potem kp do drzemki, ok. 12 zupka jarzynowa (zje 120-270g jak mu podejdzie), potem kp do drzemki i ok. 16 drugie danie z reszta rodziny (np. gulasz z kasza i brokulem, pieczona ryba z ryżem , pulpecik, spaghetti). Na wieczór kp i zwykle ze dwa trzy razy w nocy kp.
Czasem jakis owoc jeszcze przegryzie- pół banana, ćwiartkę gruszki, garść malin itp.
Martwią mnie nieco jego kupki- wczesniej zdarzaly się takie zwarte, ale robione bez wysiłku, ale od paru tygodni kupki sa papkowate, raczej luźne. Zwykle jest za przeproszeniem mega kupa rano (dziecko wymaga przebrania...) bedaca "przeglądem" jadłospisu z ubiegłego dnia i druga żółtawa po poludniu (taka piersiowa bardziej). Mam wrażenie ze moje starsze dzieci na tym etapie juz miały"dorosłe" wypróżnienia i nieco się przejmuję ze cos robię nie tak.
Gotuję sama, słoików nie daję (starszaki na sloikach były bo ja głupia się bałam ze krzywdę im normalnym żarciem zrobię).
Syn jest bardzo pogodny, radosny. Praktycznie nie marudzi, rozwija się dobrze (od dawna raczkuje, siada, wstaje i chodzi przy meblach od miesiąca), na wadze pomalutku przybiera (od poczatku sierpnia do teraz 800g, wazy 9100).
Martwic sie czy nie?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Pytanie o kupki 9 mcy 18.10.16, 15:02
      Nie martwić się. Brzydka kupa może być od zębów. A co do niestrawionych resztek, to mój starszak, słoiczkowy, nie miał resztek w kupie. A młodszy, karmiony blw, resztki miał długo, na pewno do wieku 1,5 albo i dłużej.
      • ela.dzi Re: Pytanie o kupki 9 mcy 18.10.16, 16:59
        Mi też przyszły na myśl zęby. Albo infekcja bezobjawowa.
        • melancho_lia Re: Pytanie o kupki 9 mcy 18.10.16, 18:52
          Sytuacja trwa kilka tygodni, raczej nie infekcja. Zębów tez nie widać nowych, ale syn nie bardzo daje sobie do paszczy zajrzeć.
          Dzis rano kupa normalna, po poludniu wyciekająca z pieluchy... Jakiś czas temu dawałam mu dicoflor ale nic to nie dawało.
          • born_to_sea Re: Pytanie o kupki 9 mcy 18.10.16, 22:39
            Jeżeli nic mu innego nie dolega, pupa się nie odparza, to nie ma się czym przejmować.

"Dorosła" kupa w tym wieku, chyba żartujesz! ;) Pamiętam, że mój Starszak na blw na pewno jeszcze w okolicy 13mies. wydalił kawałki buraczanych frytek.
            Nie wiem, kiedy dokładnie kawałki zniknęły, ale jeżeli Ty najesz się kukurydzy bez długiego żucia albo jakichś ziarenek, to gwarantuję, że też nie strawisz w całości :)
            • melancho_lia Re: Pytanie o kupki 9 mcy 19.10.16, 06:30
              Nie chodzi o kawałki ale o "konsystencję". I tak, pamiętam jak starszaka w tym wieku przewijalam to kupa praktycznie pieluchy nie brudziła. A u tego do szyi sięga ;)
              • born_to_sea Re: Pytanie o kupki 9 mcy 19.10.16, 09:13
                Ach, teraz rozumiem. No ale tak czy siak, grunt, żeby odparzeń nie było.
                Moi dwaj pod każdym względem inni, kupy też inne robią ;)
                • melancho_lia Re: Pytanie o kupki 9 mcy 19.10.16, 09:19
                  Oparzeń nie ma, żadnego śluzu itp tez nie. Tylko przewijanie zwiewajacego 9,5 miesieczniaka z ta rozmaśloną kupą mnie czasem załamuje ;)
                  • ela.dzi Re: Pytanie o kupki 9 mcy 19.10.16, 12:03
                    Wkładaj go od razu do wanny i dopiero zdejmij ubrania :D
                  • born_to_sea Re: Pytanie o kupki 9 mcy 19.10.16, 15:46
                    O, to ja los na loterii wygrałam, bo Starszak takie rzadkie kupy strzelał, ale on NIGDY nie uciekał z przewijaka. Natomiast Młodszak sekundy w miejscu nie uleży, ale za to kupy latwe do ogarnięcia robi :D
    • deep_core_blue Re: Pytanie o kupki 9 mcy 19.10.16, 15:18
      Wyluzuj, kupczana norma jest szeroka, a i ilość wypijanego mleka jest bardzo indywidualna. Do osiemnastki się ogarnie ;)
      • melancho_lia Re: Pytanie o kupki 9 mcy 19.10.16, 15:42
        W to nie wątpię ;)
      • born_to_sea Re: Pytanie o kupki 9 mcy 19.10.16, 15:49
        Tak, jest nadzieja, że osiemnastolatek w razie awarii sam sobie tyłek podetrze ;)
    • malwina.okrzesik Re: Pytanie o kupki 9 mcy 20.10.16, 23:26
      nie martwić się, bo nie ma czym
      jadłospis świetny, urozmaicony, brawo !
      dużo ssania piersi, więc i stolce będą luźniejsze !
      każde dziecko ma inne stolce, nie można ich porównywać
      • melancho_lia Re: Pytanie o kupki 9 mcy 21.10.16, 08:20
        Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie muszę wyluzować. To moje trzecie dziecko a czuję się mniej pewnie niz przy pierwszym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka