Dodaj do ulubionych

Jak poprawić technikę karmienia

04.12.16, 17:28
Witam. Mój synek ma już 3,5 miesiąca od jakiegoś czasu źle się przystawia, ale nie wiem dokładnie od kiedy bo dopiero dzisiaj zdałam sobie z tego sprawę.
Oprócz tego mamy słabsze przyrosty ale to już od dawna, sprawa ta wygląda tak: do 7 tygodnia życia przybierał po 200g/tydz, po tym czasie tygodniowe wyglądają tak: 150, 150, 130,130,110, 110, 120, 120. Wiem, że za często ważę ale taki mam już w tym temacie schiz.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale w 7. tygodniu było szczepienie, po dwóch dniach zaczęły się kupy że śluzem i tak do tej pory trwają.
Mały karmiony na żądanie, bardziej moje niż jego, przystawia go średnio co2 godz w dzień i je dwa razy w nocy (nastawiam sobie Budzik i go przystawia, bo wcześniej zdarzało się przy tych lepszych przyrosty że budził się raz). Nie wiem jak by te przyrosty wyglądały gdybym przestała sama brać go do karmienia, a czekała aż on zacznie marudzić.
Przy piersi spędza dużo czasu, około godziny, w tym czasie też śpi przy piersi i coś tam jeszcze podjada w międzyczasie. O odłożeniu do łóżeczka nie ma mowy bo od razu się budzi.
A jeśli chodzi o przystawia nie, to karmię z gorszej piersi spod pachy a z lepszej klasycznie. Jak się mocno awanturuje to na chodzonego lub na leżąco.
Wędzidełko mamy podcięte. Kilka razy dostał moje mleko z butli, co 2 tyg chodzę do szkoły w piątki i wtedy karmienie jedno tak wypada. Zdarzyło się to 4 czy 5 razy.
Rzadko Nakładam go na pierś bo sam chwyta, ale dzisiaj po zauważeniu że źle je, spróbowałem go nałożyć jak na początku no i robi tak, że odchyla glowe i rozluźnia chwyt, spłyca go. Wydaje mi się że zapadają mu się policzki w trakcie ssania. Jak jest wypływ to jest taki dziwny dźwięk w jego buzi, jakby mu zależało jamę ustną,no nie wiem jak to wytłumaczyć. Przy ssaniu Dolna warga, pomimo mojego poprawiania zawija się do środka. No i często moge bez problemu wysunąć pierś, jakby w ogóle nie była zassana.
No i teraz moje pytanie, jak mam to poprawić? Nie ma u nas doradców laktacyjnych, więc nie mam się do kogo zwrócić. Najbliżej (70 km) mam do Lublina, tylko do kogo tam? musi być ktoś sprawdzony, żebym nie jechała na darmo, ewentualnie jakaś wizyta prywatna. Bo sama nie wiem czy dam sobie radę z tym tematem.
Chyba że będzie mi ktoś w stanie wytłumaczyć co mam zrobic i jak.
No i jeszcze podam wagi
urodzeniową 3850
najniższa 3450
obecnie 6250 a mamy dokładnie 3,5 miesiąca.
Będę bardzo wdzięczna za każdą poradę. Z góry dziękuję 😀
Obserwuj wątek
    • ona1983.10 Re: Jak poprawić technikę karmienia 04.12.16, 20:24
      Czy mlode ssie smoka? Ktos sprawdzal wedzidelko?
    • dwellajna Re: Jak poprawić technikę karmienia 04.12.16, 20:32
      Ale wiesz, ze przyrosty sa w normie? Ile bys chciala, zeby przybieral?
    • yumemi Re: Jak poprawić technikę karmienia 04.12.16, 21:43
      Sluz w kupach jest normalny. Po 3 mcu przyrosty sie zmniejszaja, i sa ok 96-126 g tygodniowo, i w tym jest norma.
      Z tego co piszesz to dziecko na poczatku bylo ok 50 centyla, a teraz jest miedzy 25 a 50tym, czyli tez ok.
      Smoczkow uspokajaczy nie ma? na co dzien ile karmien wychodzi?
      • otek2225 Re: Jak poprawić technikę karmienia 05.12.16, 19:57
        Nie liczyłam, ale chyba wyjdzie 7-8 karmien, z tym że w nocy zaczął nieco gorzej jesc, tzn krócej i mniej wyrzutów.
        Stresuje się bo z tym przystawia niej się zmieniło tak jak pisałam, że jakoś płytko chwyta pierś, że swobodnie mogę ją wysunąć mu z ust, no i coraz szczuplejszy się robi, nie wiem czy wszystko dobrze. Ale na wzrost rośnie, bo coraz to inne ciuszki za małe się robią.
        Smoczek uspokajać jest raz na dwa tygodnie, jaka jestem w szkole i nie dają rady go uspokoić. A tak to nie ma. Woli kciuka ssać. I tu kolejna moją obawa, bo starszy syn ma 5 lat i dalej ssie. Uparlam się wtedy że nie dam mu smoczka, a teraz nie mogę go oduczyc, palec w buzi jest na okrągło.
        • ela.dzi Re: Jak poprawić technikę karmienia 05.12.16, 20:46
          Jakiej jesteście budowy z tatą dziecka ? Nie przybiera jak pączek w maśle, sporo spadł na początku, ale nie sądzę, żeby głodował. Oj dałby o sobie znać, gdyby był nie najedzony ;) Wyrasta z ciuszków, więc na pewno rośnie. Mój starszy syn przybierał bardzo podobnie, ale ja go ważyłam tylko na szczepieniach. Ważył trochę mniej przy urodzeniu, jadł co 3 h, po 2 miesiącach spał całą noc i generalnie jedzenie nigdy nie było sensem jego życia (i do tej pory nie jest). Zaczynał na 25-50 centylu, by po półroczu systematycznie spadać na 3. Żyje i ma się dobrze.
    • otek2225 Re: Jak poprawić technikę karmienia 22.12.16, 21:00
      No i prośba do Was jeszcze raz, bo już moja frustracja osiąga zenit.
      Po czasie przyrostow, o których pisałam przyszedł jeszcze gorszy czas. Kolejne tygodniowe wagi wyglądają następująco: 60, 20, 10g.
      Wczoraj przyjechała do mnie doradczyni laktacyjna, potwierdziła że źle się przystawia, a konkretnie źle pracuje języczkiem, za słabo, nie wytwarza się odpowiednie podciśnienie. Długo czeka na uruchomienie wypływu pokarmu, później kilkakrotnie ssie zanim połknie.
      Nawet sobie nie zdawałam sprawy z tego, że jest tak źle.
      Zalecenia mam następujące: odciąganie pokarmu 4-6 razy/ dobę, Femaltiker 2 saszetki dziennie, Laktosan herbatka, ćwiczenie jezyczka tzn wkładam palec i dociskam języczek do dołu.
      Teraz tak, odciągam pokarm, ale brodawki mnie strasznie bolą, ćwiczymy języczek choć nic to nie daje, wszelkie próby przystawia go prawidłowo, tak jak mnie uczono jeszcze w szpitalu spelzaja na niczym bo on rozszczelnienia uchwyt, mam wrażenie że nie podoba mu się że tak głęboko uchwyci pierś.
      Poza tym, nie wiem co się stało w trakcie tej wizyty ale od tamtego czasu mam w ogóle problem żeby go przystawic, weźmie pierś do buzi, possie kilka razy i w płacz, jakby się wkurzało że nic nie leci, albo w ogóle jak go kładę w pozycji do karmienia to od razu płacze. Po wyjściu tej Pani przystawia go dopiero po 6 godzinach. Jedzenie wygląda gorzej niż przed jej wizyta. O co tu chodzi?
      Nie wiem co się dzieje, jestem spanikowana, wkurzona, zestresowana i w ogóle.
      Nie wiem jak mam sobie poradzic. Może któraś mama uczyła 4-5 miesięczne dziecko od nowa prawidłowego przystawia się? Nie umiem tego zrobić😥
      Niech mi ktoś pomoże, proszę
      • Gość: Gosza Re: Jak poprawić technikę karmienia IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.16, 22:20
        Jezeli jestes na fb to poproś o dołączenie do grupy karmienie piersią. Opisz swój problem tam jest dużo fachowców, myślę, że mogą pomóc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka