Dodaj do ulubionych

Cyckowa terrorystka;-) Co robic?

04.11.04, 19:59
Witam:-)

Moj Ryjek nie wypuscil dzis cyca na dluzej niz 20 minut. Ma 7,5 tygodnia.
W dzien spac nie chciala, powodem moze byc to, ze nie moze zrobic kupki -
choc sie stara, steka, kweka, prezy, poplakuje. Baki dzielnie puszcza.
Ostatnie dwie kupki dwa dni temu zrobila sama, wczesniej pomoglam termometrem.

Czy Wasze cyckowe dzieci tez maja takie dni?
Co robic - dawac smoka? Moja skutecznie odmawia...

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agnieszka33 Re: Cyckowa terrorystka;-) Co robic? 04.11.04, 20:09
      niestety i to często, też termometr w ruchu albo czopeczek glicerynowy, czsem
      zrobi sama i nie mam pojęcia od czego to zależy. Moja niestety nie chce wtedy
      cyca tylko na rekach chce być. Ma już 3,5 miesiąca i jeszcze nie przeszło choć
      niby kolki ite rzeczy mają przechodzić po 3 misiącach
    • akkf Re: Cyckowa terrorystka;-) Co robic? 04.11.04, 23:11
      jesli zaczyna Ci to przeszkadzac - daj smoka
      u mojego Mateusza problemy z gazami powodowaly ze chcial ukojenia przy cycu -
      tylko wtedy robil kupke, albo puszczal baczki; niestety jednoczesnie zjadal nowa
      porcje i problem powracal, wiec znowu chcial cyca... i tak w kolo Macieju, a
      mnie to denerwowalo (chyba efekt lekkiej depresji poporodowej), wiec moja mama
      poradzila dac smoka, ja sie oczywiscie balam ze nie bedzie potem chcial cyca
      itp. (a byl to 4 tydzien), ale moj stres nie sluzyl malemu, wiec smok jednak
      zostal podany i to byla sluszna decyzja; oprocz tego byl masaz brzuszka, lezenie
      na kolanach (mamy albo babci), przyginanie nozek, rozne specyfiki typu infacol...
      Smoczek na poczatku nie wzbudzil entuzjazmu - ale namawiany cmokaniem i
      ciukaniem, wreszcie zassal. Oczywiscie smok uzywany tylko w newralgicznych
      sytuacjach i przy zasypianiu.
    • bozena73 Re: Cyckowa terrorystka;-) Co robic? 04.11.04, 23:45
      Foretka,
      to tak jakbys pisala o moim maluchu (3 tygodnie) tez ma takie same objawy, non
      stop chcialby ssac cyca, juz nie wytrzymuje, najgorzej jest w nocy wiec probuje
      go dokarmiac mieszanka. Takze tez poplakuje i steka i nie moze zrobic kupki a
      baki puszcza non stop. Wiec chyba dam mu cmoka bo ja juz naprawde nie wyrabiam.
      Nie wiem co on ma z tym brzuszkiem...Dawalam juz mu czopek, zrobil trzy kupki
      od razu a pozniej trzy dni nic, uspakaja mnie troche fakt ze Twoje dziecko tez
      tak ma, wiec moze u niemowlakow tak bywa..
      Dajesz mu mieszanke czy ciagle trzymasz przy piersi?
      Pozdrawiam Was bardzo serdecznie,
      Bozena i Patryk
      • foretka Re: Cyckowa terrorystka;-) Co robic? 05.11.04, 10:19
        Czesc Bozenko:-)

Paulinka dalej tylko na cycu i tak chyba zostanie. Swietnie przybiera na wadze
        (urodzeniowa 2700, teraz 4800) wiec jej nie szczedze. Ja mam to szczescie, ze
        Mala przesypia ladnie noce - tzn. sa dwa karmienia i przewaznie spimy do 9.

Teraz bede ja przekonywala do smoczka, na razie odmawia...

Pozdrawiam i zycze wytrwalosci:-)
      • funieczka bozenko 09.11.04, 04:45
        nie mowi sie 'przy piersi', tylko przy cycu, takie tu obyczaje na forum. A jak
        chlopak to jasne ze ciagnie do cyca, z dziwczynka to gorzej, pewnie lesbijka
        roznie.
    • majammi Re: Cyckowa terrorystka;-) Co robic? 05.11.04, 10:41
      To nie tak!

Jesli kilkutygodniowe dziecko prezy sie i steka, to wcale nie znaczy, ze nie
      moze zrobic kupki!! Dzidzius na piersi moze robic kupe nawet raz na kilkanascie
      dni i nie ma w tym nic nieprawidlowego. Janek najdluzej nie robil przez 9 dni,
      ale pediatra mi mowila, ze rekordzistka w jej przychodni wytrzymala 11. Takie
      stekanie i prezenia wyglada raczej na kolke, ktora nie ma nic wspolnego z kupa,
      tylko gazami, a pomaganie termometrem nie jest najlepszym sposobem. Moja znajoma
      tak przyzwyczila coreczke do tego typu metod, ze mala do tej pory (18 mcy!) nie
      jest w stanie zrobic kupy sama. Czopki mozna stosowac tylko przy ZAPARCIU -
      kiedy dziecko zamiast normalnej kupy z trudem wyciska zapieczone bobki.

A coc do kolki - trzeba przeczekac niestety. Nam troche pomagalo, jak pilam
      koper wloski, maly wtedy puszczal baki caly dzien i troche mniej zostawalo na
      wieczorny atak ;) Jego rekord to 8 h ryku non stop w wieku 5 tyg.

Trudno uwierzyc, ale juz prawie tego nie pamietam.
      Pozdrawiam
      Maja
    • mama-oli Re: Cyckowa terrorystka;-) Co robic? 09.11.04, 08:05
      My podawalismy Plantex - pomagał na kolkę i na kupkę. Kupka była po ok. 2h od
      wypicia. To wyciąg z kopru, więc pomoże na bolący brzuszek. Pozdrawiam, Magda
    • lidek0 Re: Cyckowa terrorystka;-) Co robic? 09.11.04, 08:09
      Smoka jak najbardziej możesz podać. Poza tym ja bym podawała herbatki z kopru
      włoskiego do picia, łagodzą kolki a na wypróznienie też moga pomóc. Ja swojego
      macia przepajałam herbatkiami HIPPA na trawienie jak były problemy z kupą. Przy
      cycu to on mógł 24 godziny siedzieć a smok rozwiązał sprawę zanim brodawki mi
      odpadły.
      Na szczęście teoria, że smok zaburza ssanie piersi bardzo często się nie
      sprawdza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka