Dodaj do ulubionych

Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie proszę!

15.03.05, 21:49
Drogie mamy! Poradźcie, bo mam dylemat - dawać cyca w nocy czy nie? A bliżej
wygląd a to tak: od kilku miesięcy jest tak samo, czyli kolacja (mleko z
kaszką) o 19.30 i spanko do ok. 4, pociumka trochę cyca i śpi dalej do ok.8.
Nie jest to dla mnie uciążliwe, ale chodzi o zęby no i wydaje mi się że córa
jest już duża i nie musi jeść w nocy. Z drugiej strony trochę się boję że gdy
nie dostanie jedzenia będzie się budzić dużo wcześniej np. o 5,6, a to by mi
się nie podobało. Poza tym mam zamiar wkrótce odstawić od cyca więc co wtedy -
podawać mleko w nocy? - też mi się to nie podoba.
Proszę doradźcie, napiszcie ile godzin wasze dzieci potrafią spać bez
jedzenia? no i czy karmicie jeszcze w nocy czy nie.
Z góry wielkie dzięki!!!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • beata303 Re: Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie pros 15.03.05, 22:45
      Kochana Twoje dziecko na pewno nie potrzebuje jedzenia w nocy. Michalinka nie
      je w nocy odkad skończyła 5 miesięcy. Jest to kwestia przyzwyczajenia, a dla
      zębów to zdecydowanie nie jest dobre. Najwyższa pora odzwyczaić małą od tego.
      Moje maleństwo je kaszę ok. 19.30, a śniadanko ok. 7.00
      • magdalenki1 Re: Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie pros 15.03.05, 22:52
        Jezu - masz cudowne dziecko, zazdroszczę, ale nie możesz pisać "twoja corka na
        pewno nie potrzebuje karmienia w nocy" nie wiesz tego za nią na pewno, moze
        potrzebuje pobyć przy mamie, a moze jest głodna - ma prawo w tym wieku, nie ma
        reguł. Moja córka 7 miesięcy - idzie spać o 20, budzi się w nocy (środku), bo
        chce butelkę z mlekiem i nic więcej jej nie zadowala, zadne przytulanie i
        bajdurzenie, chce jeść i juz - sprawdzałam i kombinowałam, ale daje jej, a co
        mam się trzymać jakiś norm, czy opini i czekać jak długo będzie się darła.do
        roku takie wybryki są zupelnie naturalne.
        pozdrawiam
    • annawis1980 Re: Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie pros 15.03.05, 23:04
      Karmiłam moja corcie w nocy przez 14 miesiecy ale budzila sie czesciej niz twoja tak ok5-6 razy.Gdy ja odstawialam to zamiast cyca probowalam dac jej wode przegotowana zimna bez cukru.poczatkowo oczywiscie byly protesty jak nie chciala wody to przytulalismy,nosilismy.walka trwala ok2 tygodni,ale sie udalo i dzisiaj jak sie julcia obudzi to wola wody a ma juz 2 latka i 4 miesiace.Najwazniejsza jest wytrwalosc.Pozdrawiam i zycze powodzenia.
      Ania
      p.s.pora pobudki pozostala bez zmian
      • myelegans Re: Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie pros 16.03.05, 04:52
        W tym wieku dziecko je tyle stalych pokarmow, ze nocnego jedzenia nie
        potrzebuje. Powinno otrzymywac cale zapotrzebowanie kaloryczne w dzien.
        Moj synek ma 6 miesiecy i oduczylam go nocnego jedzenia, efekt jest taki, ze je
        wiecej w dzien, a takze je lepiej, skupia sie na jedzeniu, wiec otrzymuje tyle
        samo kalorii. Jak jadl w nocy, to w dzien jadl tak na "pol gwizdka"
        Ponadto u starszych dzieci nocne jedzenie moze skonczyc sie prochnica zebow. Po
        co ryzykowac, a potem do dentystow chodzic.
        Powinna juz przesypiac noce bez budzenia.
        • mysza555 Re: DO BULA68 16.03.05, 08:14
          Witaj ! Mam identyczny problem i dylemat. Mój synek ma 9,5 m i odstawiam go od
          piersi a zostało nam jedno nocne karmienie a ma już 8 zębów. i chyba po
          przeczytaniu postów powyżej zdecyduje sie na odstawienie od piersi całkowicie i
          rezygnację z nocnego karmienia. Dodam że na noc synek potrafi wypić od 210 ml
          do 360!!!ml mleczka a więc napewno nie jest głody.
          Odstawiam i już. Pozdrawiam
          • patik2 Re: DO BULA68 16.03.05, 10:18
            To się tylko tak prosto mówi - odstawiam i już. Moja córa ma 9 m. i odkąd
            wróciłam do pracy (styczeń) zaczęła się budzić dwa razy w nocy i domagać cyca
            (wczesniej raz, a czasem wogóle się nie budziała), sądzę że jest to spowodowane
            moją nieobecnością w ciągu dnia. bardzo chciałabym odstawić ją w nocy od cyca
            ale się nieda - od jakiegoś czasu próbujemy i bez efektów - mała drze się
            potwornie i dopóki nie dostanie cyca nie przestaje, a nic innego nie skutkuje.
            Niestety finał jest taki że mam mocno poranioną jedną brodawkę, bo w efekcie
            mała mnie gryzie, a karmienie nie sprawia mi już przyjemności, a raczej strach
            że znowu będzie kasownik:(((. Kupiłam już świetne nakładki aventu, ale tylko mi
            przypadły do gustu i nie wiem co będzie dalej.
            Pozdrawiam
          • dagle Re: mysza555 16.03.05, 15:28
            czy moglabys napisac doakladny jadlopspis twojego dzieciatka, barzdo nurtuje
            mnie te 360ml!!! Moj synek ma 8,5 mc, wzay ponad 11 kg, dodam ze jest na piersi
            i zjada okolo 200ml kaszki na noc i tak budzi sie 4 razy!!! tez mam juz tego
            dosc, napisz co je w ciagu dnia, to skonfrontyje, czy nie za malo, ok???

z gory Ci dziekuje :)))
        • jess Re: Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie pros 17.03.05, 10:57
          TO co piszesz nie jest regułą. Mój synek waży mniej niż powinien według
          wyliczeń, więc pediatra kazała nadal go karmić w nocy piersią, bo wtedy mleko
          jest bardziej tłuste. Może was to zdziwi, ale w wielu opracowaniach piszą, że w
          9 mcu mleko mamy nadal jest podstawą żywienia niemowlęcia. W 10mcu już mniej,
          ale może i tak dziecku jest to jeszcze potrzebne.
          Musisz rozważyć wszystkie za i przeciw, bo nie znamy dokładnie twojej sytuacji
          i nie możemy na pewno stwierdzić, że śmiało można go oduczać nognego jedzenia.
          12h to tak długo...

Pozdrawiam
          Jess
    • weronikarb Re: Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie pros 16.03.05, 11:54
      Moze powiecie ze sie czepiam, albo wywoluje awanture. Jednak nie rozumiem tego -
      niechce wstawac mi sie w nocy - oduczam dziecko od jedzenia czy tez z powodu
      prochnicy.
      Dla wlasnej wygody odmawiacie dziecku tego co prawdopodobnie potrzebuje.
      Moj synek ma prawie 17 m-cy i budzi sie o 2 i o 4.30 - 5 rano i chce mleczka.
      Ja pracuje a i tak nie wyobrazam sobie zebym miala go oduczac, bo chce sie w
      koncu wyspac. Decydujac sie na dziecko wzielam pod uwage to ze bede niewyspana,
      zmeczona i wiecznie bez czasu dla siebie.
      To tylko moje zdanie i opinia nie chce burzy wywołać ani wyzwisk - co dzieje
      sie coraz czesciej na forum.
    • jzabro Re: Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie pros 16.03.05, 22:45
      Z tego co widzę oczekujesz, że 10mies ma przetrzymać ponad 12 godzin bez
      jedzenia? Niejeden dorosły nie jest w stanie tak długo nie jeść, dlaczego więc
      głodzić dziecko? Nawet jeśli dziecko zacznie się budzić wcześniej gdy
      zrezygnujesz z posiłku o 4, to i tak możesz sobie pogratulować, że sie
      wysypiasz. Na pewno niejedna mama Ci może pozazdrościć przespanych nocy.
    • ryba001 Re: Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie pros 17.03.05, 11:31
      Czesc
      Moj Syn 8 m-cy idzie spac ok. 20.30 i spi do ok. 7.00 rano teraz zdarza mu sie
      obudzic o 6.00. Do ukonczenia 2m-ca jadl w nocy raz o 3.00 ok 5 min i spal
      dalej. Gdy ukonczyl 2 m-ce przesypia cale noce bez pobudki. Zgadzam sie z moim
      lekarzem ktory mowi ze w nocy organizm musi odpoczywac a kazdy posilek to dla
      oragnizmu praca bo musi strawic to co zjadl. Postaraj sie nauczyc swoja dzidzie
      ze dzien jest od pracy,zabawy i jedzenia a noc do odpoczynku.
      Bede trzymac kciuki. Monika
    • inguna2 Re: Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie pros 17.03.05, 11:50
      sproboj nie dac cyca w nocy tylko przytulic i zobaczysz co mala naprawde
      potrzebuje.A co do jedzenia w nocy to moja corka 2 razy w nocy musiala dostac
      cala butelke kaszki.Zrezygnowala dopiero jak skonczyla 2 lata.Wczesnie kazda
      proba odzwyczajania konczyla sie placzem i wolanie o jedzenie.Naprawde byla
      glodna(w ciagu dnia tez jadla bardzo duzo)Taka miala potrzeba,teraz sie juz
      unormowala i jest Ok.To tak a propos tego,ze takie male dziecko nie musi jesc w
      nocy.Kazde jest inne a matka najlepiej widzi czego potrzeba.A z glodnym
      maluchem nie ma sie co klocic lepiej dac cyca leb butle bo i tak nie
      przekonasz,ze w nocy sie nie je.Kazdy trawi inaczej jedno dziecko szybciej ma
      pusty brzuszek innemu starcza to samo na cala noc.
    • bula68 Re: Karmienie nocne 10 m-czniaka - doradźcie pros 17.03.05, 20:21
      Dzięki za wszelkie rady, akurat dzisiaj mała przegapiła karmienie o 4 i spała
      do 7.30 więc to dobry początek aby spróbować ją odstawić - zobaczymy?!
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka