Dodaj do ulubionych

MAMA CHCE SPAĆ :)))

31.03.05, 19:11
Kochane jestem pewnie jedną z wielu mam które poruszały już temat
niewyspania na forum ale chyba potrzebuję trochę pomocy bo PADAM!
Mały ma ponad 4 miesiące i jeszcze nigdy nie przespał więcej niż
3 godziny w jednym kawałku - próbowałam już paru "triców" - sławetne
razy Zaklinaczki o częstszym przystawianiu wieczorem i parę innych -
nic nie działa! Karmię Go już z obu piersi przed samym spaniem a
on i tak budzi się nawet co godzinę w nocy - zaczynam
już "świrować" ze zmęczenia bo od prawie pół roku nie spałam
więcej niż 2,3 godziny (4 mies. życia Małego i statnie 2 miesiące
ciąży, kiedy biegałam na "siusiu" co 15 min. :) - dotychczas
przyjmowałam to z lekkim przymrużeniem oka bo przecież "macierzyństwo
to wielki trud" :)) ale dziś w nocy trchę mną trząchnęło bo za
którąś pobudką obudziłam się w fotelu, gdzie Małego karmię i w
panice zaczęłam Go szukać wokół siebie i na podłodze - a On spał w
łóżeczku - po prostu nie pamiętam, kiedy odłożyłam dziecko do łóżka
zrobiłam to przez sen!!! Na marginesie proszę nie piszcie mi
Słoneczka, że dziecko się nie najada bo Młody ma 4 miesiące i 8360
g (wczoraj był ważony) ! Koleżanka podpowiedziała mi, żeby spróbować
podać trochę kleiku ryżowego przed snem, żeby Go "zatkać" - ale
pediatra była pełna obaw o skutek takiej metody - boi się, żeby
dzieciaka nie "utuczyć" - pocieszcie mnie że kiedyś jeszcze będę
spać jak "biały człowiek" pozdrowionka!
Obserwuj wątek
    • zzz12 Re: MAMA CHCE SPAĆ :))) 31.03.05, 20:32
      u mnie wyjsciem bylo spanie z dzieckiem w jednym lozku. Nie wyobrazam sobie
      nocnego wstawania do karmienia i karmienia na siedzaco w fotelu. Biorac malucha
      do swojego lozka mialam spora szanse na w miare nieprzerwany sen, podczas, gdy
      dziecko "stolowalo sie", kiedy chcialo, nie budzac mnie. Sprobuj!
      • kasia_de Re: MAMA CHCE SPAĆ :))) 31.03.05, 20:57
        Popieram. Wszyscy mnie straszą, że potem będzie problem, żeby małego
        odzwyczaić, ale to dla mnie pestka w porównaniu z nieprzespanymi nocami. Jak
        się nie wyśpię, to czuję się chora i tyle. Jacuś śpi z nami, je ile chce
        (zwykle co 3 godz), karmię go przez sen - jego i mój ;-) wszyscy wyspani,
        zadowoleni, mały ma 3 miesiące i waży ponad 7 kg. Pozdrawiam
        Kasia
    • mizinke Re: MAMA CHCE SPAĆ :))) 31.03.05, 21:00
      Dla mnie jedyne wyjście to spać z dzieckiem. Antek, 7 miesięcy, je co 2, 3
      godziny. Budzę się, zmieniam bok, daję mu pierś i zapadam w sen. Kiedy skonczy
      jesć wypuszcza sutek z buzi. A dziecka nie da się zapchać, je w nocy, bo
      potrzebuje kwasów tłuszczowych do rozwoju układu nerwowego, zwłaszcza mózgu.
      Pozdrawiam .
    • rybka32-1 Re: MAMA CHCE SPAĆ :))) 31.03.05, 22:46
      Witaj, Moja Agatka ma trzy miesiące i tez na poczatku budziła sie co 1-1,5.
      Rady Zaklinaczki mi pomogły bo sie okazało, że Agatka budziła sie tak często bo
      za często ja karmiłam! Nocny płacz więc był spowodowany nie głodem.. a bólem
      brzuszka. Poza tym wydaje mi sie, że 4-ro miesięczne dziecko ma jeszcze prawo
      budzic sie co 3-4 godz. Ja także odkładam małą do łóżeczka no i zdarzyło mi sie
      dwa razy "szukac" dziecka :-)), bo przyśniło mi się że ją karmię. Nie moge spać
      z dzieckiem, bo boje się że ją przygniotę. Tak więc musisz uzbroic sie w
      cierpliwość a przede wszystkim sprawdzić, czy dziecko nie budzi sie z innych
      powodów. Pozdrawiam
    • ariall Re: MAMA CHCE SPAĆ :))) 01.04.05, 09:02
      Doskonale Cie rozumiem, bo miałam bardzo podobną sytuację. Byłam wprost
      nieprzytomna z niewyspania (teraz jest nieco lepiej, Mały budzi się co 3-4
      godz.) Myślę, że pomocą może się okazać ściąganie mleka i podawanie w nocy
      butelką, np. przez tatusia.
    • akia_k Re: MAMA CHCE SPAĆ :))) 05.04.05, 14:59
      Rozumiem co czujesz. Mój Oskar ma 21 miesięcy a nie przespał jeszcze ani jednej
      nocy :((. Taka jego uroda. Jak budzi się 2-3 razy to jestem super szczęśliwa.
      Też z nim śpię i przeważnie budzi się kila razy i chce cyca, tylko że teraz to
      on go raczej jako uspokajacza traktuje. Kiedyś budził się nawet kilkanaście
      razy. Już się z tym pogodziłam, przyzwyczaiłam, chociaż czasem naprawdę jest mi
      ciężko. w końcu kiedyś musi to się skończyć. Dzieci są różne, mój to taka
      niepokorna dusz, od urodzenia daje nam nieźle popalić.
      • yvonnek2 Re: MAMA CHCE SPAĆ :))) 06.04.05, 10:49
        Miałam dokładnie to samo. Maly (teraz 5 miesięcy) budził co 2 godziny na
        "ciumkanie". Byłam przekonana że to głód, ale się myliłam. On po prostu
        przyzwyczaił się do zasypiania z cycusiem i tego samego domagał się jak tylko
        się przebudził. (Każdy budzi się w nocy średnio co 2 godziny, ale zazwyczaj
        natychmiast zasypia.) Przekonałam się o jego "oszustwie" w trakcie podróży
        samochodem, która trwała calą noc. Maly nawet nie myślał o jedzeniu, przespał
        calą podróż, a po przebudzeniu zjadł dopiero po kilkunastu minutach, więc nie
        mół być aż taak głodny.
        Więc zaczęłam go uczyć zasypiania metodą z książki "uśnij wreszcie" i po 2
        dniach przesypia całą noc z jedną pobudką na karmienie!!! Od kilku miesięcy po
        raz pierwszy przespałam 6 godzin bez przerwy.
        Jak chcesz to wyślę Ci książkę (mam w wersji komputerowej.)
        Pozdrawiam.
        • szwed_ka Re: MAMA CHCE SPAĆ :))) 06.04.05, 21:09
          Niestety to jest "uroda" karmienia piersią. Nasze dzieci się przyzwyczaiły, że
          jak tylko w nocy zapłaczą, to bedą mogły się przytulić do cieplutkiej i
          pachnącej mleczkiem mamusi. Moje koleżanki, które nie karmią piersią nie mają
          takich problemów. Dziecko przesypia całą noc, a nawet jak się obudzi, to
          przecież zawsze można "oddelegować" tatusia do karmienia.
          Mój Antoś ma 9,5 m-ca i jeszcze się budzi 2-3 razy. A jak mu akurat idzie ząb,
          to potrafi marudzić co 2 godziny ;-( Spanie razem nie pomaga, bo oboje się
          jeszcze bardziej przy tym męczymy (odkąd skończył 2 m-ce śpi w łóżeczku, a ja
          już nie potrafię karmić na leżąco). Ostatnio wyraźnie zauważyłam, że mały budzi
          się tylko, żeby trochę pomlaskać.
          Dodawanie na noc do mojego mleka kaszki nic nie daje. Budzi się dokładnie tak
          samo jak przy samym mleku z piersi.
          Przez kilka dni nie karmiłam go w nocy, tylko brałam na ręce przytulałam,
          dostawał smoczek i spał dalej. Pomogło tak, że budził się tylko raz.
          Teraz mamy znowu "na tapecie" ząbkowanie, więc zabawa zaczyna się od nowa.
          Braki w spaniu odbijam sobie zazwyczaj w niedzielę. Mąż zacieśnia więzy z
          synem, a ja śpię do bólu ;-)))
          Życzę wytrwałości i nieustającej wiary w to, że kiedyś będzie lepiej.
        • polly6 Re: MAMA CHCE SPAĆ :))) 07.04.05, 10:33
          napisałam na priv
          • polly6 Re: MAMA CHCE SPAĆ :))) 07.04.05, 10:47
            to było do ywonnek2 :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka