Dodaj do ulubionych

BOLĄCE BRODAWKI

18.07.05, 12:05
WITAM
karmię piersią już prawie 3 tygodnie i strasznie bolą mnie brodawki, dziecko
prawidłowo ssie, a prze osłonki nie chce, a ja juz nie mogę wytrzymać z bólu
przy karmieniu, smaruję bepanthenem, ale to jakoś nie pomaga. Co robić , czy
tak musi być może to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • wiga1968 Re: BOLĄCE BRODAWKI 18.07.05, 19:23
      Mogę cię tylko pocieszyć, że niedługo brodawki dostosują się do ciągle
      wilgotych warunków i przestaną boleć. Maściami nie smaruj, raczej rozsmaruj na
      brodawce trochę własnego pokarmu i pozostaw do wyschnięcia.
      • illka1 Re: BOLĄCE BRODAWKI 21.07.05, 13:46
        ja mam ten sam problem..a dlaczego nie smarować maściami? np bepanthen, alantan?
        • tijgertje Re: BOLĄCE BRODAWKI 21.07.05, 21:09
          Masc rozmiekcza brodawke, co tylko pogarsza sprawe. Dobrze jest czesto wietrzyc brodawki, mascia mozna posmarowac najwyzej 2 razy na dobe cieniutka warstewka. Przy bolacych brodawkach jednak radzilabym sie skonsultowac z poradnia laktacyjna, bo moze ednak maluszek nie ssie dokladnie tak, jak powinien. Brodawki moga byc na poczatku wrazliwe, "przysysanie" moze lekko bolec, aletylko przez kilka sekund w pierwszych tygodniach. Jezeli bol towazyszy calemu karmieniu, cos jest nie tak z technika.
          • mama75 Re: BOLĄCE BRODAWKI 24.07.05, 23:41
            Dzien Dobry - mam ten sam problem. Urodzilamm20.07 i od poczatku, pomimo dbrego
            pzystwaiania mam poranione "do miesa" brodawki. Pani z poradni laktacyjnej az
            sie za glowe zlapala jak je zobaczyla. Bol jest przez caly czas karmienia -
            ptworny. Jak dlugo to potrwa. Acha - dwa razy sprawdzano i przystawiam dziecko
            dobrze. Co robic ?
    • horneta Re: BOLĄCE BRODAWKI 25.07.05, 11:40
      Doskonale WAs rozumiem i współczuję.
      Przezywałam to samo przez 11 tygodni !!!! Nie pomogalo nic. karmienia dzieliłam
      na takie po których bolałao (to bylo OK), bardzo bolałao lub mega bolałao.
      wtedy wiłam sie z bólu, gryzłam palce (żeby bolało gdzie indziej). smarowałam
      bepanthenem, łykałam Apap. Byłam na skarju rozpaczy. wszyscy mówili, że taki
      ból to kwestia pierwszych dni. Potem, że tygodni, a potem, że na 100%
      ustabilizuje sie do 6 tygodnia życia dziecka. niestety stało sie inaczej.
      Przestalo bolec w 11tygoidnu zycia małego i nie boli do dzis.
      Ale to co przeszłam powoduje że mam awersję do karmienia i współczuje wszytskim
      kobietom bo znam ten ból.
      • maja45 Re: BOLĄCE BRODAWKI 25.07.05, 11:57
        Może dziecko ma jakiś problem z wędzidełkiem?Czy pediatra-neonatolog badał to w
        szpitalu?
        Jeśli nie to proponuję udać się do lekarza.
        Bo taki ból oznacza ,ze coś jest nie tak.
        M.
    • mamucha_macka Re: BOLĄCE BRODAWKI 25.07.05, 13:46
      Ja karmię prawie 6 tygodni i też jeszcze trochę boli, ale tylko na początku
      karmienia. Wg mnie moje brodawki jakiś czas po karmieniu są bardzo suche i
      tkliwe, w trakcie ssania Mały je rozmiękcza i jest OK. Mnie polecono maść
      PureLan firmy Medela - i jest jakaś poprawa (oczywiście też smaruję brodawki
      swoim mlekiem)- brodawki mniej bolą (i są mniej suche) niż wcześniej.
    • martap10 Re: BOLĄCE BRODAWKI 25.07.05, 14:12
      Hej:) Mnie bolalo przed 8 tygodni. Bardzo! Bylam w poradni, ale dopiero w
      szostym tygodniu i zle przystawialam. Maly sie jednak przyzwyczail i nie bylo
      sily, ktora zmusilaby go do szerszego otwierania dzioba. Myslalam,z e tak juz
      bedzie do konca karmienia, hihi. Jednak jakos przeszlo. Bepanthen nie pomagal
      nic. Za to naprawde moge polecic bardzo, bardzo masc Maltan. Jest to glukoza,
      nie trzba zmywac przed karmieniem, ma lekko znieczulajace dzialanie. JEst
      super! To nowa masc, mnie przepisala ja ginekolog i uzywalam w czasie
      karmienia. Wierze, ze to ona pomogla mi to przetrwac:) Coz, to prawda, ze
      piersi z czasem hartuja sie. Ale ile to potrwa u Ciebie? Zycze, zeby krocej niz
      u mnie. Dzis Miku ma prawie 6 miesiecy, ciagnie cyca az milo, a ja nie czuje
      nic:) Pozdrawiam, Marta.
      • mama75 Re: BOLĄCE BRODAWKI 25.07.05, 15:33
        Dzieki - jedyne pocieszajace jest to, ze kidys ten koszmar sie skonczy. Dzisiaj
        po raz trzeci przychodzi pielegniarka i sprawdzi czy dobrze przystawiam. Do tej
        pory bylo ok. Na razie czesciej karmie specjalnym mlekiem przez taki kubeczek,
        zeby moje brodawki sie szybciej zagoily, ale za kazdym razem przystawiam tez
        Malgeo, zeby troche odciagnal. Niestety wczoraj i dzisiaj Maly nie chce sie
        przyssac. Juz nie wiem co robic. W ostatecznosci przestawie sie na butle.

Jeszcze raz dziekuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka