Dodaj do ulubionych

jak karmić piersią po powrocie do pracy??

27.02.06, 19:38
Dziewczyny, za 2 dni wracam do pracy:(:( na szczęście w szkole tylko na pół
etatu, wszystkiego będzie jakieś 11 godzin, ale chcę do pół roku karmić
córeczkę tylko piersią. teraz ma 4 m-ce. zastanawiam się czy to możliwe,
możecie mi coś poradzić, jak sobie z takimi problemami same radzicie?? bardzo
mi zależy na tym karmieniu...dzięki z góry za wszystkie rady!:)
pozdrawiam wszystkie mamy:)
Obserwuj wątek
    • gosiaczek76 Re: jak karmić piersią po powrocie do pracy?? 27.02.06, 20:31

• koteczka12 Re: jak karmić piersią po powrocie do pracy?? 27.02.06, 21:45
      Zacznij od sprawdzenia, jak Twoje dziecko je z butelki - pewnie trzeba bedzie
      wyprobowac pare roznych butli i smoczkow. Potem juz latwo - sciagasz (pewnie
      wystarczy naraz na jedne posilek skoro to 11 h w tygodniu) a ktos kto zostal z
      dzieckiem podgrzewa w cieplej wodzie i mu daje. Na jedno karmienie warto
      przygotowac kolo 100-120 ml, chociaz pewnie na poczatku z butelki tyle nie
      zje ...
      • apaulina1 do gosiaczek 27.02.06, 23:13
        cześć:) ja jestem anglistką i zaczynam teraz pracę w zupełnie nowej szkole
        (Toruń), ale mi przynajmniej plan niezły ułożyli tylko 2 okienka i nie kończe
        pozniej niż o 15. Mała już umie pić z butelki więc to nie będzie problem. mam
        tylko nadzieję, że uda mi się tyle pokarmu ściagać. teraz żałuję, ze nie
        mroziłam na zapas przed powrotem do pracy. tak sobie myślę, ze jak mi się uda
        przeżyć jakoś marzec to w kwietniu zacznę powoli dawać małej soczki, zupki itp.
        Fajnie masz, ze Twoja Dzidzia już starsza i masz Mamę do opieki:) my z mężem
        jesteśmy "napływowi" w Toruniu i żadnej rodziny w związku z tym na miejscu:( ale
        jakoś staramy się godzić nasze plany, zajęcia itp. (mąż pracuje na uczelni).
        pozdrawiam ciepło i dzięki za rady:)
    • mruwa9 Re: jak karmić piersią po powrocie do pracy?? 28.02.06, 07:54
      Do zrobienia bez koniecznosci wprowadzania butelki (przecwiczone przeze mnie 3-
      krotnie). Wprowadzasz posilek podawany lyzeczka (owoc, warzywo, kaszka), pod
      Twoja nieobecnosc dziecko moze dostac wlasnie taki posilek + woda do popicia z
      kubka z dziobkiem. Warto oczywiscie zaczac nauke jedzenia lyzeczka i picia z
      kubka na kilka tygodni przed powrotem do pracy, bo moze toche czasu minac,
      zanim z prob i zabaw zrobi sie z tego konkretny posilek. Karmic piersia mozesz
      przed wyjsciem do pracy i po powrocie. Nawet jesli podczas Twojej nieobenosci
      skumuluja sie 2-3 posilki bezmleczne, nic sie nie stanie (ale przez te 3-4
      godziny bedzie to pewnie 1 posilek+sen). Jesli mieszkasz blisko pracy, osoba
      opiekujaca sie dzieckiem moze w czasie przerwy przychodzic z maluchem na
      karmienie do Ciebie. Jesli dziecko potrafi i chce pic z butelki, to w ogole nie
      masz problemu. Moje dzieci nie akceptowaly i nie uzywaly butelek ani smoczkow,
      do pracy wracalam po 3 miesiacach, a zwykle karmilam do ok. 2 lat. Jesli w
      pracy bedziesz max. 4 godziny dziennie, to zapewne nie musisz sobie zawracac
      glowy odciaganiem pokarmu w pracy.
      • matisunko Re: jak karmić piersią po powrocie do pracy?? 25.03.06, 05:48
        Po 4 miesiącach siedzenia z synkiem wracam do szkoły. Nie chcę dawać małemu
        jeszcze butelki ani mleka modyfikowanego. Mały nie toleruje smoczka i tu mam
        problem, bo takiemu maleństwu jeszcze nie wolno ponoć dawać nic innego niz
        mleko. I co w takiej sytuacji robić? Jest jakies rozwiązanie? Planuję dokarmiac
        łyżeczką moim mlekiem, ale w ciągu dobu odciagam góra 100 ml. Czy to wystarczy?
    • budzik11 Re: jak karmić piersią po powrocie do pracy?? 28.02.06, 14:15
      Dziewczyny, ja nie pracuję w szkole, tylko w firmie, na cały etat, w dodatku
      dojeżdzam daleko do pracy, w sumie jestem 11 godzin poza domem codziennie. 2
      tygodnie temu wróciłam do pracy po urlopie macierzyńskim i karmię moją córeczkę
      wyłącznie piersią. Korzystam w pracy z przerwy na karmienie (3x20 min.),
      ściągam mleko, wożę je do domu i mała ma co jeść następnego dnia. Karmię ją
      rano przed wyjściem, wieczorem przed snem i w nocy, nie dokarmiam niczym. Nie
      ma żadnego problemu, wszystko układa się świetnie, córka nie widzi różnicy
      między cycem a butlą, nie zniechęciła się też do piersi.
    • marki0 Re: jak karmić piersią po powrocie do pracy?? 25.03.06, 07:58
      Ja niestety wybywam z domu na 8 godzin z dojazdem prawie 9, ale nie zaburzyło mi
      to karmienia piersią.Chodziłam na 8 rano a o 12 przyjeżdzałam na karmienie i
      potem znowu wracałam na kolejne 4 godziny do pracy. Też pracowałam państwow
      gdzie na szczęście przestrzega się prawo pracy. Po pół roku takiej bieganiny
      wychodziłam już tylko o godzine wcześniej. Mówie w czasie przeszłym bo synek ma
      obecnie już 5 latek a karmiłam go ponad 1,5 roku i pracowałam. Teraz mam małą
      córcie i jeśli nie pójdę jednak na wychowawczy to zrobie tak smao.
    • ju.musial Re: jak karmić piersią po powrocie do pracy?? 25.03.06, 22:33
      do mam nauczycielek - jesteście szczęśliwymi karmiącymi mamami,kilkanaście
      godzin pracy tygodniowo można świetnie dostosować do karmienia dziecka piersią,
      ja niestety za 4 dni wracam do pracy na cały etat - 40 godz.tygodniowo + co
      jakiś czas 15 - 16 godz,karmię wyłącznie piersią, moja córeczka ma skazę
      białkową i nie mogę jej podać jeszcze żadnych nowości i jestem w stresie,boję
      się czy uda mi się wszystko zorganizować jak najmniej boleśnie dla Niej i dla
      mnie.Dodatkowo obawa przed pójściemdopracy i pozostawienie dzieciątka bez
      piersi w domu wpływa negatywnie na mojąlaktację,która do tej pory była bardzo
      obfita,natomiast od czasu kiedy zaczęłam się denerwować zdecydowanie się
      zmniejszyła.Muszę się stymulować herbatkami i laktatorem. I jaktu sięodnaleźć w
      tejsytuacji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka