maff1 11.05.06, 22:22 a może coś napiszesz merytorycznie? zamiast nachalnie i bez sensu reklamować poradnie we wrocławiu? Poradnia znana i dobra, ale nie oznacza to ze ktoś z Warszawy lub np. Rzeszowa pojedzie do wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwonagos Re: do goralka1 11.05.06, 23:09 wreszcie jej ktoś dowalił... faktycznie się to zaczęło wkurzające robić. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: do goralka1 11.05.06, 23:29 To samo pomyslalam. Jak juz sie komus chce dopisywac do kazdego postu to niech przynajmniej napisze cos konstruktywnego. Bardzo dziwny sposob popularyzowania poradni laktacyjnej - nic nie napisze, masz linka. Swoja droga czy poradnie laktacyjne w Polsce udzielaja porad za darmo? Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: do goralka1 12.05.06, 10:41 > Swoja droga czy poradnie laktacyjne w Polsce udzielaja porad za darmo? z tych które znam to nie. NFZ nie przewiduje dofinansowania działalnosci poradni laktacyjnych. Mysle ze m.in. barierą jest fakt, ze wizyta trwa minimum 1 godzinę. W tym czasie inny lekarz (internista, gin...) może przyjąc 6-10 pacjentów. Nawet te przyszpitalne poradnie np. w Św. Zofii w Warszawie tez pobierają opłaty. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: do goralka1 12.05.06, 11:57 Ciekawe to co piszesz. Ja robie 3 letnie studia z 'breastfeeding counselling' w UK i pozniej bede pomagac za darmo, tak jak kazdy doradca laktacyjny tutaj. Pomagamy przez prace pare godzin w miesiacu na linii telefonicznej, odwiedzamy matki w domach ktore dzwonia do poradni, etc. Nie ma dofinansowania, cala organizacja to ochotnicy oraz dzieki funduszom zbieranym przez odgorna organizacje czyli National Childbirth Trust. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: do goralka1 12.05.06, 13:49 a kto finansuje twoje studia? Kurs i egzamin na konsultanta laktacyjnego IBCLC w polse kosztuje ok. 5-6 tys. złotych (dokładnej kwoty nie znam) Kwota jest dla przeciętnej połoznej (lub innej osoby) miażdżąca - więc jesli juz zainwestuje w siebie to chyba nie po to by pracować w wolontariacie. Mnie to nie dziwi. Tym bardziej że o ile mi wiadomo zaden szpital położniczy nie sfinansował i nie skierował swoich doradców na kurs konsultantów. Nawet Instytut Matki i Dziecka w którym te kursy i egzaminy są organizowane. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: do goralka1 12.05.06, 13:51 piszesz: > .. i pozniej bede pomagac za darmo, tak jak kazdy doradca laktacyjny tutaj. no to kto ciebie utrzymuje? skad masz środki "na zycie" ? Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: do goralka1 12.05.06, 14:43 Finansuje je NCT. Co do pozniejszej ewentualnej pracy, to zalezy, zwykle doradcy laktacyjni poswiecaja od paru godzin do paru dni w tygodniu, zalezy. Dlatego miedzy innymi bedac w polowie kursu zastanawiam sie nad dalsza kontynuacja... Ale egzamin IBCLC nie kosztuje az tyle chyba... Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: do goralka1 12.05.06, 22:19 w Polsce tyle kosztuje - ten rząd wielkosci. Nie mylę sie. A co to jest NCT ? A jeśli pswiecisz sie wyłącznie pracy konsultanta - to z czego utrzymasz sie? Odpowiedz Link Zgłoś
basiak6 Re: do goralka1 12.05.06, 23:43 Gdyby moj maz zarabial na tyle aby nas utrzymac to nie byloby problemu. A ze nie, to gdybym skonczyla te studia, pomagalabym w weekendy/wieczory na breastfeeding line. Pracuje 4 dni w tygodniu wiec w piatki rano moglabym pomagac w grupie wsparcia w szpitalu. Na dzien dzisiejszy prowadze wypozyczalnie laktatorow szpitalnych, w sumie zajmuje mi to godzine tygodniowo, wypelnienie papierkow, telefony itp. Mam znajoma ktora calkowicie poswiecila sie pracy konsultanta, prowadzi Breastfeeding Cafe raz w tygodniu w lokalnej kawiarni, etc. Ale utrzymuja sie z jednej pensji. NCT to National Childbirth Trust, najwieksza organizacja charytatywna wspierajaca rodzicow, glownie przez prace ze szpitalami, poloznymi, lekarzami, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: do goralka1 13.05.06, 15:56 w uzupełnieniu: podana przeze mnie kwota 5-6tys obejmuje kurs na konsultanta + egzamin. Barakowało precyzji z mojej strony. Ile kosztuje egzamin - tego nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: do goralka1 27.05.06, 20:29 podciagam. Goralka - przestań trollować. Napisz coś z sensem i merytorycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: do goralka1 27.05.06, 20:33 na marginesie : 90% twoich "porad" zostało skasowane przez administratora. Zgadnij dlaczego??? Odpowiedz Link Zgłoś