kasiek123 28.06.06, 11:59 Co polecacie? Czy jest jakis zestaw dla matek karmiacych czy raczej tylko te razem z ciaza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piegusie ciążowe 28.06.06, 12:57 mama karmiaca moze łykac witaminy dla ciężarnych, jest tam mniejsza ilosc witamin niz w normalnych zestawach, dawka bezpieczna dla dziecka. Jaka to fima bedzie to juz na prawde wszystko jedno Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Pytanie o najlepsze wit. dla karmiacej 28.06.06, 13:39 A ja polecam swieze owoce i warzywa (teraz tego pelno!) a nie faszerowanie sie chemia. Przeciwskazaniej jest dziecko z alergiami na powyzsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jks76 Re: Pytanie o najlepsze wit. dla karmiacej 28.06.06, 14:00 a ja polecam Feminatal N, bralam w ciazy i biore teraz jak karmie Odpowiedz Link Zgłoś
jks76 Re: Pytanie o najlepsze wit. dla karmiacej 28.06.06, 14:03 jakie swieze owoce i warzywa moze jesc matka karmiaca 1-2 miesieczne dziecko???????????? chyba nie za wiele, bo duza czesc powoduje kolki, a pozostala czesc uczula lub powoduje biegunki; moze to i dobry sposob ala na pewno nie na poczatki karmienia Odpowiedz Link Zgłoś
neonatus51 Re: Pytanie o najlepsze wit. dla karmiacej 28.06.06, 14:06 Może bardzo wiele!Tylko z głową!Trzeba wprowadzać wszystko stopniowo i jeść z umiarem.Z witamin polecam Feminatal. tickers.tickerfactory.com/ezt/d/2;10726;307/st/20060531/n/nasz+synek+/dt/6/k/1b2a/age.png Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Pytanie o najlepsze wit. dla karmiacej 28.06.06, 14:07 ja jadlam wszystko: pomidory, marchewke, jablka. o ile nie jesz tego kilogramami nie powinno uczulac - rada poloznej. moj synek przezyl a ja nie musialam siegac po chemie i dofinansowywac koncernow farmaceutycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
martitka.martitka Re: Pytanie o najlepsze wit. dla karmiacej 28.06.06, 14:43 Ja jestem matka karmiaca, moje dziecko ma 7 tygodni, a jem codziennie swieze warzywa i owoce, w zasadzie wszystko co mi wpadnie w rece ;) a to, ze niektore z nich uczulaja inne dzieci nie znaczy wcale, ze i moje uczuli. Tak wiec codziennie zajadam sie swiezymi pomidorkami, ogorkami, ze o truskawkach i czeresniach juz nie wspomne ;)) Jadlam tez kalafior, kapuste, fasolke i sporo innych, a moje dziecko ma sie swietnie ;)) i ja oczywiscie tez, bo nie wyobrazam sobie zycia bez owocow i warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
jks76 Re: Pytanie o najlepsze wit. dla karmiacej 29.06.06, 11:24 poczkamy, zobaczymy... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bonnie75 No coz ... 28.06.06, 14:34 ... w owocach i warzywach, ktorych rzeczywiscie jest teraz pelno jest nie mniej chemii niz w witaminowych tabletkach! Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: No coz ... 28.06.06, 14:37 tja...to niestety prawda...ale witaminy same w sobie nie sa sztuczne tylko naturalne. ach robta co chceta i tak zle i tak niedobrze ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kata75 Re: Pytanie o najlepsze wit. dla karmiacej 28.06.06, 14:43 dziewczyny, a po co wy w ogole lykacie te witaminy? nie mowcie ze wszyskie macie anemie przestancie wierzyc reklamom, we wszystkim, co jecie sa witaminy, mineraly, omega 3, ... ja przez cala ciaze nic nie bralam, karmilam nic nie bralam, jadlam wszysko z wyjatkiem, kalafiora, kapusty (tu gdzie mieszkam , dano mi tylko jedna rade : nie wiecej niz 3 owoce dziennie i najlepiej polaczyc je z herbatnikiem, itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga dlatego że kita75 28.06.06, 15:03 dlatego że: 1 dziecko reaguje kolkami, gazami i płaczem np na pomidora 2 dziecko ma alergię - wypryski, biegunki, stolce ze śluzem, gdy mama zje np truskawki, czereśnie, maliny, buraki, banana, selera, nabiał (a to szczególnie często), wołowinę, cielęcinę, ryby 3 dlatego że np jest akurat zima i nie ma "dobrych" czystych chemicznie owoców i warzyw (tych latem też wszędzie jest pełno) - nie każdy ma swoją działke lub dostęp do tych ekologicznych 4 dlatego że dziecko nie toleruje nabiału w diecie mamy, 5 dlateg że dziecko ma skazę białkową - czyli problem z przyswajaniem białka np z mmięs, ryb 6latego, ze w związku z alergią mama musiała przejść na dietę eliminacyjną - czyli nie może tego co np w pkt 3 7 dlatego, że w związku z dietą eliminacyjną zaczęły psuć się jej zęby (niedobór wapnia), pogorszyła się cera, zaczęły się problemy z paznokciami itp 8 dlatego , że będąc na diecie matki karmiącej, bezpośrednio po porodzie, gdzie traci się sporo krwi, dieta owa (bardzo ograniczona na początku) nie pokrywa dziennego, zwiększonego zapotrzebowania na składniki odżywcze i witaminowe To tak z grubsza Odpowiedz Link Zgłoś
kata75 Re: dlatego że kita75 28.06.06, 16:15 ok, ale nie uwierze za dotyczy ogolu dziewczyn tu piszacych Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: dlatego że kita75 28.06.06, 23:29 Popieram Cię. Ja tez w czasie ciąży nie brałam żadnych tabletek i mała urodziła się okaz zdrowia, a ja przez całą ciażę miałam super wyniki badań. Mój lekarz doradził mi mądrą dietę. Po porodzie nie jadłam tylko ryżu i nie popijałam wodą, lecz próbowałam wciaż nowe produkty. Przeciez ja musiałam mieć siłę do opieki nad dzieckiem, a niestety po samych tabletkach to sił zbyt dużo się nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: dlatego że kita75 28.06.06, 23:47 no to miałaś szczęście - lecz szybko zmieniłabyś zdanie gdyby morfologia w ciąży spadała mimo spożywania kilogramów wysokowartościowych produktów a twoje dziecko dostawało np wysypki nawet po jabłku. Mądra dieta nie ma zbyt dużego znaczenia w obliczu nietolerancji pokarmowej u dziecka. Wtedy najważniejsze jest jego dobro. A mamie pozostają właśnie suplementy witaminowe. Wiesz ja byłam w sumie przy dwójce alergicznych dzieci ok 2,5 roku na dietach, sił mi starczało - jedyny błąd jaki zrobiłam przy pierwszej córce to ten, że nie brałam dodatkowego wapna - zęby bardzo szybko mi się popsuły, więc przy drugiej małej przyjmowałam zalecane dawki i ani jednego nowego ubytku Odpowiedz Link Zgłoś
kitka20061 Re: dlatego że kita75 29.06.06, 00:00 Oczywiscie, ale nie każde dziecko ma nietolerancję pokarmową. A witaminy i suplementy są właśnie w takich przypadkach konieczne, a nie dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna26 Re: dlatego że kita75 29.06.06, 01:46 Mnie kiedyś farmaceutka poleciła Elevit. Ponoć jest najlepiej wchłanialny. Odpowiedz Link Zgłoś
zabuskie Re: dlatego że kita75 03.07.06, 12:15 Elevit jest najlepiej wchłanialny. A dla karmiących jest super bo ma kompleks- wapń+magnez+FOSFOR które w dużych ilościach uciekają z organizmu do mleka... a jeśli wypadają włosy i paznokcie się łamią to elevit też jest najlepszy bo ma dużo biotyny i już wspomniany fosfor- wzmacnia włosy i paznokcie...zresztą kobietki które go biorą wiedzą o czym piszę ;-) na Elvicie włosy prawie nie wypadają Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga Re: dlatego że kita75 03.07.06, 17:41 na wypadanie włosów po ciązy bardzo często nie mają wpływu żadne witaminy lub ich brak w organizmie - Najczęściej jest to faza fizjologiczna, którą przechodzi bardzo dużo kobiet i żadne witaminy oraz preparaty nie maja wpływu na tę reakcję, która myślę, że jest związana z rozregulowaniem hormonalnym organizmu Odpowiedz Link Zgłoś
jks76 Re: dlatego że kita75 29.06.06, 11:27 popieram calkowicie!!, zazdroszcze tym wszystkim mamom, ktore jedza wszysktko i ich dzieci tego nie odczuwaja, ja niestety nie mam tak dobrze Odpowiedz Link Zgłoś