Dodaj do ulubionych

dokarmianie

02.09.06, 16:27
Moj synek od poczatku słabo przybierał (waga urodzeniowa4kg), ale uparcie
karmiłam go piersią i powolutku się unormowało. Teraz skończył 4miesiące i
znowu bardzo słabo przybrał 100g na tydzień. Podawałam mu trochę mieszanki po
piersi i nagle przybrał 700g w 10dni. Nie wiem czy już na dobre pzryjdzie mi
dodawać mieszanki (teraz dostaje 30ml po każdym karmieniu).
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: dokarmianie 04.09.06, 16:19
      100 gramów na tydzień w tym wieku jest na granicy normy, ale jednak się w tej
      normie mieści. Mało tego może być tak, że dziecko w jednym tygodniu przybierze
      załóżmy 80 gramów a w drugim 280 i w efekcie średnia wyjdzie bardzo przyzwoita.
      Jeśli podawała Pani po karmieniu po 30 ml mieszanki to one same nie mogły dać
      tak dużego przyrostu, wiec być może Pani syn właśnie tak skokowo przybiera.
      Szczerze mówiąc jeśli widać gorszy przyrost masy ciała to należałoby zacząć od
      częstszego Karmienia zarówno w ciągu dnia jak i nocą i jeśli takie działanie
      nie przynosi rezultatu to dobrze jest spotkać się ze specem od laktacji.
      Rozumiem, że Pani synek nie używa smoczka ani uspokajacza, ani od butli.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • adapp Re: dokarmianie 04.09.06, 21:37
        O dziwo, maluch ostatnio jada rzadziej- co 3h (możliwe ze po mieszance), i od
        paru dni dziwnie się na mnie patrzy gdy podaję mu po piersi butelkę + więcej
        ulewa. Boję się nie dawać mu dodatkowego mleka, żeby problem z wagą nie
        wrócił. Od dawna zastanawiam się czy nie ma skazy białkowej (oprócz ulewania
        nic niepokojacego nie zauważyłam). Synek nie używa smoczka.
        dziękuję za rady.
        • monika_staszewska Re: dokarmianie 06.09.06, 10:56
          Czyli mleko modyfikowane dostaje z butelki z ustnikiem - z punktu widzenia
          techniki ssania to dobrze. W istocie wydłużenie przerw między karmieniami może
          mieć związek z wprowadzeniem mieszanki jeśli przed nią jadł zdecydowanie
          częściej. Jeśli zatem myśli Pani u karmieniu piersią, jeśli nie wyłącznym to
          tylko lekko wspomaganym, sugerowałabym zmniejszenie porcji mleka
          modyfikowanego, znacznie częstsze przystawianie do piersi (powiedzmy co ok. 1,5
          godziny w dzień i co 2,5 nocą) i ewentualnie po karmieniu (z obu piersi, a
          nawet z "trzech" - wszak pierś można zmienić kilkakrotnie) podawanie odrobiny
          mieszanki -może być nadal butelka z ustnikiem, ale być może lepiej strzykawką
          w kacik ust tuż pod koniec ssania piersi.
          monika staszewska
          • adapp Re: dokarmianie 06.09.06, 21:27
            Karmiłam tak jak Pani proponuje przed wprowadzeniem mieszanki i maluch spadł z
            25centyla na 3. Jadł co 1,5-2h w dzień i co 3h w nocy. Czy to rzeczywiście jest
            możliwe żeby w 5miesiącu zwiększyć laktację przez częstsze przystawianie do
            piersi? Nie chcę rezygnowac z karmienia piersią, ale może po wprowadzeniu
            pokarmów stałych powoli wycofywać sie z dodawania mieszanki po jedzeniu z
            piersi.
            pozdrawiam i dziękuję.
            • basia752 Re: dokarmianie 07.09.06, 12:17
              A może spróbuj odciągać mleko w trakcie karmienia z drugiej piersi i potem
              podaj mleko odciągnięte. Mnie najlepiej się odciąga pokarm gdy dziecko ssie,
              układam dziecko na podusi, ona je a ja mam ręce wolne i odciągam, mleko wtedy
              szybko napływa i efekt jest dużo lepszy, przynajmniej w moim wypadku. Wtedy
              masz szanse na zwiększenie laktacji, jeśli faktycznie masz już mniej mleka.
              Mojej córki nie muszę dokarmiać, ale odciągam, żeby było na wszelki wypadek,
              gdy wychodze na zakupy. Z butelki niestety nie umie pić, bawi się smoczkiem,
              gryzie go ale ssać go nie chce, teraz uczę ją pić z niekapka Aventu, tego
              powyżej 3 miesięcy. Mała skończyła 4 miesiące
              • adapp Re: dokarmianie 07.09.06, 21:18
                powiem szczerze, ja po prostu nie lubię odciągania pokarmu. Gdy mały miał 6tyg.
                odciągałam przez jakis czas i pomogło w zwiększeniu laktacji. Dodatkowo
                zaczełam karmić z obu piersi i robię to do tej pory. Maluch na pewno by się nie
                najadł z jednej piersi. Jak Ci idzie nauka z niekapka, będę też niedługo robiła
                próby, ale wydaje mi się że to nie lada sztuka pić z takiego kubasa.
            • monika_staszewska Re: dokarmianie 11.09.06, 13:08
              Z centylami różnie niestety bywa, bo sporo dzieci karmionych maminym mlekiem
              się w nich nie trzyma. Siatki centylowe były tworzone w czasach kiedy większość
              dzieci nie była karmiona ludzkim mlekiem, a wtedy przyrosty masy ciała sa inne.
              Jest różnica zarówno w dolnej granicy przyrostów jak i w górnej (której przy
              żywieniu mlekiem mamy nie ma). Oczywiście jeśli dziecko karmione piersią nagle
              znacznie zmniejsza przyrosty warto zastanowić się co się dzieje. Ale nie znaczy
              to, ze zawsze od razu jest potrzebne dokarmianie.
              Oczywiście laktacje można zawsze zwiększyć poprzez częstsze przystawienie do
              piersi pod warunkiem, że dziecko dobrze ssie. Celowo nie mówię o sytuacji
              niedorozwoju gruczołu mlekowego, bo Pani ten problem nie dotyczy.
              Jak wprowadzi Pani nowości do diety dziecka można na ich rzecz zrezygnować z
              mieszanki - warto chyba w związku z tym zacząć od kaszki bezmlecznej
              przygotowanej na wodzie ale przed kaszką lub po niej proszę podać jednak pierś.
              monika staszewska
              • adapp Re: dokarmianie 12.09.06, 20:08
                bardzo dziekuje, pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka