Dodaj do ulubionych

Przepajanie?

IP: *.* 12.12.01, 13:31
Mam dwutygodniowe blizniaczki. Moja mama twierdzi, ze oprocz karmienia piersia powinnam jednego z nich przepajac, bo wyraznie chce mu sie czesto pic. Co sadzicie o tym? czy ktoras z Was podaje dziecku herbatke rumiankowa? pozdrawiamasiaT
Obserwuj wątek
    • Gość: Agata Re: Przepajanie? IP: *.* 12.12.01, 14:48
      Asiu, na pewno nie raz już słyszałaś, że obecnie kobietom pragnącym karmić z powodzeniem swoje dzieci piersią nie zaleca się żadnego dokarmiania ani dopajania. Jeśli któremuś z twoich synków chce się często pić, to przystawiaj go częściej do piersi a on się z niej świetnie napije. W ten sposób też ureguluje Ci się laktacja na poziomie właściwym dla twoich dzieci. Na początku karmienia dziecko pije, a dopiero potem je. Nie wiem, czy twoja mama karmiła Cię piersią, ale dość często słyszy się podobne rady od starszych już kobiet, które piersią nie karmiły i jakoś nie wierzą, że to może dziecku wystarczyć. Jeśli twoje maleństwa chcą często ssać i dobrze im to idzie - powinnaś się tylko cieszyć. Niestety nie wiem nic na temat karmienia bliźnią, ale myślę, że zasady są podobne, jak przy jednym dziecku.
    • Gość: guest Re: Przepajanie? IP: *.* 12.12.01, 15:23
      gratuluję bliźniaczek :-)Asiu, ja zgadzam się całkowicie z tym co powiedziała Agata.Stare książki (i nasi rodzice) uczyły dopajać niemowlęta... efekt był np. taki: moja mama dopajała mnie rumiankiem i koperkiem, a po miesiąciu straciła mleczko.Jestem mamą 7 mies. Włodziusia (i nadal karmię piercią), a mamy za sobą bardzo bardzo gorące tegoroczne wakacje. Wytrzymałam i nie dopajałam niczym maluszka (w gorące dni jadł/pił nawet co pół godziny). Jest zdrowy i nic mu nie brakuje, dopiero w 5 mies. spróbował soczki owocowe.Myślę, że intuicja Ci podpowie jak robić.Pozdrawiam i życzę jak najdłuższego karmienia piersią.
      • Gość: asia_t Re: Przepajanie? IP: *.* 12.12.01, 15:28
        Dziekuje Wam bardzo. Ja tez uwazam, ze dziecko powinno ssac piers, przy blizniakach musza jesc czesto, abym miala dosc pokarmu. No, nie narzekam, wystarcza dla obu. :-) i tez mi sie wydaje, ze nie powinno sie podawac herbatek. I tak musze je dokarmiac Nenatalem, bo to wczesniaczki i tak zalecil lekarz. Swoja droga jest to dziwne, tak promuja to karmienie piersia, a potem kaza dokarmiac... po tym Nenatalu dzieci bardzo sa spragnione i sie kreca (nie placza wcale).pozdrawiamAsiaT

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka