Dodaj do ulubionych

zamało pokarmu

21.11.06, 09:18
Wita. Mam jak dla mnie duży problem. 11 dni temu urodziłam zdrową córeczkę
ale niestety biedula spada na wadze bo wytwarzam za mało pokarmu.W tej chwili
ja dokarmiam sztucznym ale tak bardzo chciałabym aby dostawała tylko mój
pokarm. Co robić aby zmusić piersi do produkcji większej ilości
mleczka????????
Obserwuj wątek
    • gosiab83-83 Re: zamało pokarmu 21.11.06, 10:54
      w moim przypadku sprawdziło się picie bawarki chociaż niektóre mamy uważają że
      to bzdura ja piłam na raz po pół litra i pokarm aż zaczął tryskać strumieniami
      • beniusia79 Re: zamało pokarmu 21.11.06, 11:19
        bawarka raczej nie pomaga, sa specjalne herbatki mlekopedne.powinnas dziecko czesciej do piersi przystawiac wtedy bedziesz miala wiecej mleka. wydaje mi sie, ze sztuczne dokarmianie moze tylko jeszcze pogorszyc laktacje. kto ci powiedzial ze musisz dokarmiac? jestes krotko po porodzie, to normalne ze mleko nie leci jeszcze strumieniami...ja po porodzie nie mialam wcale mleka. pojawilo sie dopiero 4 dni po poodzie a potem mala lezala caly czas przy cycu, dzieki temu pobudzila laktacje.teraz mam duzo mleka, mala ma 4 i pol miesiaca i rozwija sie pieknie.
    • monika_staszewska Re: zamało pokarmu 22.11.06, 20:58
      Proszę zadzwonić (022 555 31 10) do mnie jutro (9.00-14.00). Postaram się
      pomóc, tyle że najpierw będę musiała zadać Pani kilka dodatkowych pytań.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • elizabeth37 Re: zamało pokarmu 24.11.06, 13:50
        Jeżeli masz na prawdę za mało pokarmu wprowadź mleko zastępcze ale pamiętaj, że
        to pediatra powinien zalecić jakie mleko podać.
    • pitu_finka Re: zamało pokarmu 23.11.06, 14:21
      Ja mam podobny problem jak Sylwia. Corka urodzona 10 listopada, teraz dokarmiana
      sztucznie. Odciagam pokarm laktatorem elektrycznym ale nie bardzo widze poprawe.
      Czy mozna cos z tym zrobic? Czy moge rowniez zadzwonic?
      • buzka262 Re: zamało pokarmu 23.11.06, 18:40
        Nie rozumiem dlaczego dokarmianie mlekiem sztucznym moze pogorszyc laktacje??Czy
        ktos moze mi to wyjasnic???
        • beniusia79 Re: buzka262 23.11.06, 19:47
          niemowle podczas ssania stymuluje, pobudza piersi kobiece do wytwarzania mleka. Jeśli nie będzie ruchów ssania, mleko po prostu ustanie. im czesciej sie dziecko przyklada, tym szybciej pojawi sie mleko i wiecej go bedzie. dajac malcowi butelke nie poprawimy laktacji.... w przypadku dokarmiania dziecka, jesli rzeczywiscie jest taka potrzeba, najlepiej podac mu najpierw jedna piers, potem druga, a na koniec dac butelke...wtedy piersi kobiece sa pobudzane do wytwarzania mleka i laktacja nie zanika a i dzidzia jest syta, jezeli faktycznie kobieta ma problem z mlekiem. chodzi tu szczegolnie o kilkutygodniowe dziecko i o poczatkowe karmienie piersia. czy cos jeszcze wyjasnic?
        • gosiek206 Re: zamało pokarmu 05.12.06, 10:43
          Pij dużo,ja pije dodatkowo herbatki dla mam karmiących z hippa dosptepne w
          kazdym hipermarkecie,ale oprucz tego powinnas dobrze sie odrzywiać i jeszcze
          raz pić dużo płynów i oczywiście jak najcześciej przystawiać dziecko do
          piersi.Powodzenia
      • monika_staszewska Re: zamało pokarmu 24.11.06, 15:17
        Oczywiście, zapraszam Panią na mój telefoniczny (022 555 31 10) dyżur w
        redakcji "Dziecka" (pn, wt, czw, pt 9.00-14.00, śr 12.00-17.00). Szczerze
        mówiąc kontakt telefoniczny zawsze preferuję, bo w czasie bezpośredniej rozmowy
        łatwiej dopytać o różne szczegóły.
        monika staszewska
    • mamax2 Re: zamało pokarmu 24.11.06, 11:35
      Moj maluch skończył wczoraj 2 miesiące. W pierwszym miesiącu dużo dokarmiałam
      bo tak jak Ty uwazałam, co było zresztą prawdą, że się nie najada. Spodobało mu
      się to do tego stopnia, że miałam wielokrotnie problem bo nie chciał ssac cyca,
      bo mu mleczko samo nie leciało. Oczywiscie byłam przekonana, że te moje cyce są
      do niczego i nie wyprodukują więcej (przy pierwszym dziecku miałam taką samą
      sytuację i skończyło sie na butelce od 3 miesiąca, chociaż ściągałam pokarm do
      5 miesiąca, ale i tak było go malutko 50 ml dziennie).
      Kacper w 5 tygodniu życia dostał wysypki. Werdykt: skaza białkowa. Zamiast
      dobrego mleczka NAN 1, zaczęłam mu podawac niedobry Nutramigen. I co się
      okazało? Że chętniej ssie piers, nawet gdy z niej niewiele leci. Tak było przez
      kolejne kilka dni: najpierw pierś, potem z wrzaskiem butla bo mu nie smakuje,
      potem znów pierś i w przerwach pierś nawet jak nie ma mleka. To spowodowało, że
      po kilku dnich moje piersi zaczęły produkowac naprawde duzo mleka. Teraz jest
      na cycu:), chociaż ja już w to nie wierzyłam.
      Nie martw się, tylko po prostu przystawiaj maksymalnie czesto do piersi.
      Efekt będzie po kilku dniach ale będzie na pewno!
      Na poprawienie laktacji pij dużo płynów. Na mnie dobrze działa herbatka
      laktacyjna i kawa Inka. Spokojnie! Bedzie dobrze!!! Pozdrawiam!!!
      • sylwia.ujazdowska Re: zamało pokarmu 04.12.06, 16:04

Serdecznie dziekuje wam za te wszystkie rady.W ciagu dnia przed kazdym
        jedzeniem przystawiam mala do piersi a pozniej odciagam reszte pokarmu recznym
        laktatorem.W nocy odciagam tylko laktatorem co 2 godziny. Moze nadal robie to
        zbyt rzadko bo pokarmu owszem jest troszke wiecej ale i tak za malo. Moje
        dziecko powinno zjadac 130ml a ja gora sciagne 60ml:-(..mam jeszcze szanse na
        pobudzenie laktacji??? Moja cora ma juz ponad 3 tyg.
        • monika_staszewska Re: zamało pokarmu 11.12.06, 18:25
          Spokojnie, spokojnie. Wszak już widać efekty wytężonej pracy. Na pełen sukces
          czasami trzeba czekać dłużej niż trzy tygodnie. Jeśli ma Pani jeszcze trochę
          cierpliwości proponuję jeszcze trochę wytrwać. Tym bardziej, że owe 60
          mililitrów odciąganego to chyba nie wszystko skoro córeczka dostaje też pierś
          do ssania.
          monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka