Dodaj do ulubionych

prośba łuszczyca

IP: *.* 14.05.02, 15:33
Mam ogromną prośbę szukam mamy której dziecko choruje na łuszczycę, wczoraj właśnie się dowiedziałam, że mamy taki problem i właściwie nie wiem czym się to je?Co może dziecko jeść, czym się myć. Jestem kompletnie zdezorientowana.Proszę poruszcie ten problem na forum.Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi. Iza
Obserwuj wątek
    • Gość: Paka Re: prośba łuszczyca IP: *.* 14.05.02, 21:25
      Popytaj w aptekach o olej z nasion wiesiołka Oeparol. Jest on polecany przy różnych zmianach dermatologicznych i podobno był też stosowany pomocniczo w przypadku łuszczycy.Pozdrawiam.Paka z Wrocławia
    • Gość: Asieniek Re: prośba łuszczyca IP: *.* 15.05.02, 07:00
      Dziecko mam (chyba) zdrowe, ale za to mój mąż ma łuszczycę :( i w temacie jestem niestety oblatana. Żeby Ci pomóc musiałabym znać rodzaj tej łuszczycy (bo są przeróżne i umiejscowione na różnych obszarach ciała - ogniska na skórze, stawy, całe ciało). I ile lat ma dziecko? Jeżeli poniżej 4 to łuszczycy się nie diagnozuje, może to być ciężka postać alergii. Ale jedno jest niestety pewne - tego nie da się wyleczyć :( Można jedynie starać się łagodzić objawy. Napisz coś więcej, to pogadamy.
      • Gość: bonk Re: prośba łuszczyca IP: *.* 15.05.02, 12:24
        Witam, z góry dziękuję za odzew . Córka ma 7 lat skończone, zmiany są na razie małe tzn. na głowie trzy ogniska, na nóżce jedno i parę na rękach, plecach. Szczerze mówiąc nie wygląda to póki co tragicznie (miałam już okazję oglądać łuszczycę rozlaną i mam nadzieję, że u niej nie dojdzie do takiego stadium). Jedynie swędzą i się drapie, Natomiast jaki to rodzaj to nie wiem, lekarz nic mi na ten temat nie powiedział, jedynie kazał ogniska smarować Elocomem i przepisał specjalny szampon, i na tym koniec, zero informacji co do postępowania na codzień: odżywianie, kosmetyki, jak z basenem itp.Jeżeli masz trochę czasu to chętnie pogadam na ten temat. Z góry dziękuję, pa Iza.
    • Gość: Asieniek Re: prośba łuszczyca IP: *.* 17.05.02, 09:33
      Przepraszam, że dopiero teraz, ale miałam urlop i brak dostępu do komputera.Przyczyny występowania łuszczycy są dotąd nieznane. Podobnie jak stwardnienie rozsiane jest to choroba z autoagresji organizmu - autoimmunologiczna. Może podlegać dziedziczeniu, najczęściej w co drugim pokoleniu - dlatego mam nadzieję, że moja córeczka jest zdrowa, ale Jej dzieci niestety będą zagrożone...Jeżeli zmiany łuszczycowe u Twojej córeczki nie są rozległe, to naprawdę macie duże szczęście. Mój mąż w Jej wieku był już kilka razy na terapiach sterydowych w szpitalu. Sądzę że Elocom powinnyście stosować tylko w ostateczności - jeżeli będzie Ją bardzo swędziało, albo w przypadku wystąpienia kropelkowania, bo może dojść do zakażenia. Z "domowych" sposobów walki z łuszczycą polecam przede wszystkim słońce - wspaniale leczy wszelkie zmiany, poza tym kąpiele w soli z Morza Martwego (niestety cholernie droga). I podobno rewelacyjnie działa lampa Bioptron. Myśmy jej niestety nie wypróbowali, bo przy zmianach, jakie ma mój mąż (całe ciało) musielibyśmy kupić tą największą, ale kosztuje ona ok. 10.000 i nas nie stać. Ale przy tak nielicznych ogniskach jak u Was poskutkowałaby na pewno najmniejsza - kosztuje 1.000 zł i myślę, że warto spróbować.Co do diety to nie słyszałam, żeby można było w ten sposób zaleczać objawy, natomiast natłuszczanie jest jak najbardziej skuteczne - nie dochodzi wtedy do przesuszenia ognisk i kropelkowania, co jest bardzo ważne, bo eliminuje ewentualne zakażenia. Cała lista kremów natłuszczających jest na forum Alergie w wątku o alergii atopowej - właściwe wszystkie zalecenia dot. skóry atopowej mają zastosowanie również w łuszczycy.Przy smarowaniu Elocomem polecam opatrunki okluzyjne - skracają czas trwania kuracji i maksymalizują efekty, a co za tym idzie - organizm ma krótszy kontakt ze sterydami.Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania - pisz, postaram się pomóc.:hello:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka