Dodaj do ulubionych

Rozmrażanie mleka

IP: *.* 05.06.02, 13:58
Cześć!Trochę niżej omawiane jest przechowywanie w zamrażarce naturalnego pokarmu. Ja mam pytanie co do rozmrażania. Dziecko płacze, trzeba jak najszybciej rozmrozic porcję mleka. Czy można w mikrofalówce? Jeśli nie - dlaczego? I w jaki sposób najszybciej rozmrozić, żeby dzidziuś nie płakał 20 minut? (trzymanie pojemnika z zamrożonym mlekiem pod bieżącą ciepłą wodą dopiero po ok. 15-20 minutach daje efekt...)PozdrawiamIwona
Obserwuj wątek
    • Gość: AM Re: Rozmrażanie mleka IP: *.* 05.06.02, 19:31
      Kobiecego mleka nie nalezy poddawac dzialaniu mikrofal ze wzgl na to, iz traci jakies skaldniki, bodajze przeciwciala.Moze w garnuszku z goraca woda na palniku bedzie sie szybciej rozmrazalo?amo
    • Gość: Ania_D Re: Rozmrażanie mleka IP: *.* 05.06.02, 20:00
      Mikrofala to nie bardzo własnie ze względu na przeciwciała. U nas rozmrażamy albo w garnuszku z goracą wodą albo po prostu wystawiam wczesniej mleko i czekam aż się samo rozmrozi. Jesli wiesz, ze tego dnia bedziesz korzystała z mrożonego mleka to najlepiej je własnie wczesniej przygotować i po kłopocie..
    • Gość: Magdzi Re: Rozmrażanie mleka IP: *.* 11.06.02, 17:19
      Ja mrożę mleko w torebkach - w gorącej wodzie (takiej prosto z kranu, nie wrzącej) rozmraża się w 5 minut.
      • Gość: IwonaSienkiewicz Re: Rozmrażanie mleka IP: *.* 12.06.02, 19:43
        Magdzi napisała/ł:> Ja mrożę mleko w torebkach - w gorącej wodzie (takiej prosto z kranu, nie wrzącej) rozmraża się w 5 minut.Torebki to dobra myśl - zajmują malo miejsca w zamrażarce i szybko się rozmrażają. Używasz takich woreczków Aventu? Są strasznie drogie... Moze są jakieś tańsze torebki do zamrażania mleka - czy ktoś coś może polecić?
        • Gość: Magdzi Re: Rozmrażanie mleka IP: *.* 12.06.02, 20:28
          Tak, ja używam Aventu. Jest drogi, ale ja nie mrożę aż tak duzo na razie. O innych woreczkach nie słyszałam, ale Avent ma dwa rodzaje opakowań woreczków: jedne są z klipsami, naklejkami i chyba 4 podstawkami, a drugie - tylko 40 woreczków. Nie muszę mówić, że te drugie wychodzą taniej.
        • Gość: Magdzi Re: Rozmrażanie mleka IP: *.* 12.06.02, 20:38
          A, zapomniałam też napisać, że używam (jak się można domyślić) laktatora Aventu, więc użycie woreczków tej firmy jest dla mnie najwygodniejsze - mleko ściągam prosto do woreczka, zamykam, zamrażam, potem rozmrażam i (ciągle w tej torebce) podaję córeczce. Woreczki są sterylizowane, więc nie martwię się, że gdzieś "po drodze" do mleka dostaną się jakieś bakterie.Jeśli mleko się ściąga i zamraża raczej "okazjonalnie", ten system jest na pewno wart polecenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka