Dodaj do ulubionych

nie chce smoczka

IP: *.* 26.11.02, 15:36
Moja mała ma 6 tyg. i do tej pory nie chce ssać smoczka ani pić z butelki. Wiem, że z jednej strony to dobrze bo zgryz jej sie nie popsuje. Z drudiej strony to denerwujące bo zawsze gdy ona ma potrzebę ssania to musze ją przystawiać do piersi aby się uspokoiła. Mała ssie sobie spokojnie (nie przełyka) a ja jestem cały dzień uwiązana. Tak samo z butelką... Chętnie bym odciągneła mleko , wlała do butelki i wyszła gdzieś choćby na pół godz. Niestety moja Dominika gdy próbuję jej dać smoczka lub butelkę to ma odruch wymiotny, pluje i drze sie w niebogłosy. Co mam zrobić? Przecież nie mogę cały rok być uwieziona z nią w domu. Niedługo mamy chrzciny i nie wyobrażam sobie co będzie gdy mała obudzi się w trakcie mszy, mam wyciągnąć cyca?Czy ktoś się spotkał z takim problemem?
Obserwuj wątek
    • Gość: EwaZ Re: nie chce smoczka IP: *.* 26.11.02, 18:35
      Ja sie spotkalam.Moj synek pierwszy raz wzial smoczka w wieku 3 miesiecy i wyplul go definitywnie, tak sam z siebie w wieku 8 miesiecy. Butli nie chcial nigdy. W razie potrzeby radzilam sobie lyzeczka.
    • Gość: Dyska_ Re: nie chce smoczka IP: *.* 26.11.02, 18:46
      Wiolu, a może to jeszcze za wcześnie na przyzwyczajanie do gumowego uspokajacza? Nic dziecku nie zastąpi maminego, cieplutkiego cycusia. Nie odbieraj swojej kruszynce tych jakże miłych chwil. Myślę, że to kwestia już niedługiego czasu. Daj jej się nacieszyć. Jest taka młodziutka i jedynie przy Tobie czuje się naprawdę bezpiecznie. Ja miałam dokładnie tak samo z moim (obecnie 5,5 m-ca) synkiem. Nauczył się zasypiać ze smokiem jak miał 4 m-ce i to tylko dlatego, że denerwował się na cyca, bo cały czas leciało mleko, a on chciał jedynie "pociumkać" :) Ale i tak nie potrafiłabym zostawić go z tym smokiem samego i sobie pójść. Leżę koło niego i głaszczę, tulę. A nauka trwała dość długo. Ceń sobie te chwile bliskości, bo bardzo szybko czas płynie i jeszcze za tym zatęsknisz :) Mój maluszek teraz kocha cycusia, ale byle dźwięk natychmiast odwraca jego uwagę. Skupia się na nim tylko w momencie jedzenia, lub przytula się troszkę gdy mu smutno (obecnie podczas ząbkowania). Nie martw się, nie bedziesz uwiązana w ten sposób przez rok. Ten faktycznie najcięższy okres bardzo szybko mija i świat zaczyna nabierać innych wymiarów i nie ogranicza się już tylko do mamusi :) I korzystaj z tego co możesz dać swojemu maleństwu, bo niejedna mama chciałby być na Twoim miejscu. Pozdrawiam ciepło i życzę wytrwałości :hello: Dyśka
    • Gość: Aluc Re: nie chce smoczka IP: *.* 26.11.02, 19:06
      wiolka napisała/ł:> Niedługo mamy chrzciny i nie wyobrażam sobie co będzie gdy mała obudzi się w trakcie mszy, mam wyciągnąć cyca?oczywiście, że wyciągnąć :DMaksio jest chowany bez smoka, ma teraz dziewięć miesięcy. Ogromna potrzeba ssania trwała dwa pierwsze miesiące, ale pierwszy raz wyszłam na dłużej (aż dwie godziny :lol:) jak Maksio miał prawie cztery, przedtem sama tylko schodziłam do sklepu na dole :), przedtem po prostu Maksia wszędzie ze sobą zabierałam. Maksio nie wie, co to smoczek, nie potrafi ssać z butli ani nawet z ustnika, za to od dwóch tygodni przepięknie pije z kubka :D jest żywym przykładem na to, że można i że niekoniecznie jest to problem :)
    • Gość: emama Re: nie chce smoczka IP: *.* 27.11.02, 01:26
      Wiolu, nie myśl tymi kategoriami. Twoja córeczka ma dopiero 6 tygodni, to jeszcze zupełne maleństwo. Moja Wiktoria (obecnie 6 m-cy) też nie chciała smoka, a jadła co 1-2 godziny. Próbowaliśmy jej dawać smoka przy ząbkowaniu i wypluwała, mimo tego że wszystko inne pakowała do buzi. Zobaczysz, że jak uregulują się pory posiłków Twojej córeczki to trochę odpoczniesz, a co do wyciągania cyca w kościele to jak najbardziej. Ja swoją Kruszynę karmiłam zawsze i wszędzie gdy tylko tego chciała. Troszeczkę cierpliwości, a zobaczysz wszystko się unnormuje.Pozdrawiam. Asik
      • Gość: ddd Re: nie chce smoczka IP: *.* 01.12.02, 17:55
        A ja swojemu maluszkowi czasem daje palca swojego by sie uspokoila:-) Nie wiem czy to nie za brutalne ale u mnie dziala, possa possa i troche spokoju jest, smoczka podaje ale jeszcze nie za bardzo umie ssac go ale ja za smokiem w jej buzi wcale nie tesknie. Doris i prawie miesieczna Natalka
    • Gość: Monika Re: nie chce smoczka IP: *.* 01.12.02, 20:46
      Smutno się czyta, kiedy mama pisze o swoim maleństwie:> to denerwujące bo zawsze gdy ona ma potrzebę ssania to > musze ją przystawiać do piersi aby się uspokoiła. >ja jestem cały dzień uwiązana. >Chętnie bym odciągneła mleko , wlała do butelki i wyszła >gdzieś choćby na pół godz.>drze sie w niebogłosy. > Przecież nie mogę cały rok być uwieziona z nią w domu. Przeanalizuj to co napisałaś i to co myślisz, to jakieś dziwne. Twoja córeczka jest malenka i wszystko czego potrzebuje to spokój i Ty! A Ty kombinujesz jak ją oszukać kawałkiem gumy.. smutne. Potem będziesz pisać "Ratunku, jak odzwyczaić dziecko od smoczka"? Skoro ona nie chce ssać kawałka silikonu to znaczy, że jest mądra i po prostu wie co dla niej lepsze. Nie odmawiaj jej tego, Ty i Twoje piersi to teraz jej cały świat. Tak się buduje poczucie bezpieczeństwa dzidziusia. A chęć ucieczki od dziecka to znak że jestes chyba przemęczona, przemyśl to. Moja córka nie wie co to smoczek, traktuje go jak jedną z wielu zabawek,nigdy nie podałam jej gumy zamiast piersi. Skończyła rok tydzień temu i nadal cycusiuje wtedy, kiedy chce. Nie miałabym serca jej odmówić. Nie czuję się "uwiązana", po prostu - mam dziecko, na które sama się zdecydowałam i nie mam poczucia, że ten fakt mnie jakoś ogranicza. Jeśłi gdzieś muszę iść, to zabieram ją ze sobą, albo zostawiam z tatusiem i już. Nigdy nie piła z butelki ani mojego mleka ani nic innego, kiedy przyszedł czas, zaczęła używać łyżeczki i kubeczka.> Niedługo mamy chrzciny i nie wyobrażam sobie co będzie >gdy mała obudzi się w trakcie mszy, mam wyciągnąć cyca?Oczywiście! Rzecz jasna, nie tak, żeby go wszyscy widzieli, ale dyskretnie możesz (a nawet powinnaś )nakarmić dziecko jeśli zgłodnieje. Jeśli ktokolwiek chciałby Ci tego zabronić, to powinnaś zmienić parafię. Z opowieści wiem, że najczęściej w takich przypadkach ksiądz po prostu udostępnia zakrystię i nikt nie musi się "gorszyć" widokiem obnażonej piersi ;-)> Czy ktoś się spotkał z takim problemem?To nie jest problem dopóki sama tego za problem nie uznasz. Moim zdaniem normalna i prawidłowa sytuacja. Natura stworzyła do ssania kobiece piersi a nie gumę.ściskamMonika
      • Gość: YennaM Re: nie chce smoczka IP: *.* 01.12.02, 21:49
        Może ja też przemęczona jestem, ale wychodzi mi na to, że odsądziłaś, droga Moniko, tę biedną dziewczynę od czci i wiary.A w sumie prawda jest taka, że każda z nas jest inna, każda z nas ma inny próg wysępowania "zmęczenia materiału" w wyniku macierzyństwa. Wiesz, generalnie ja jestem przeciwko utrwalaniu mitu matki-Polki-cierpiętnicy. Może to zabrzmi jak czysty (ale niewątpliwie zdrowy) egoizm, ale nie uważam, żeby matka musiała się do tego stopnia poświęcać dziecku, żeby robić coś wbrew sobie. Sorry, potem świat pełen sfrustrowanych starszych pań (vide moja matka, która poświęciła się dziecku zamiast pojść gdzieś dalej się uczyć, o czym bardzo często mnie informuje, zawsze wtedy, gdy mamy odmienne poglądy ;) :lol: ). A niechże sobie ten maluch ssie tego smoczka, niechże sobie ta biedna przemeczona kobieta uczy malucha ssania gryzaka.Wiesz, smoczek też dla ludzi. Po to go z resztą wymyślono. Z resztą, nie wiem, czy zauważyłaś, w dzieciowych gazetach pisze się, ze z dwojga złego smoczek lepszy od paluszka, bo paluszka wyrzucić się nie da, a smoczek i owszem. Obyśmy wszystkie miały tylko takie problemy.Czego sobie i wam życzę z całego sercaYennaM, ktorej starszy syn to smoczkowy nałogowiec, a młodszy z obrzydzeniem kawałek silikonu za każdym razem wypluwa z paszczy ;)
        • Gość: Monika Re: nie chce smoczka IP: *.* 02.12.02, 17:15
          YennaM napisała/ł:> Wiesz, generalnie ja jestem przeciwko utrwalaniu mitu matki-Polki-cierpiętnicy. Wiesz, ja też. Ale jak ktoś sie zdecydował na dziecko to powinien sobie zdawac sprawę, że przez pewien czas to jego potrzeby będą na pierwszym planie. A "walka" o własną wygode z trzymiesięczniakiem to już niezła przesada.> ale nie uważam, żeby matka musiała się do tego stopnia > poświęcać dziecku, żeby robić coś wbrew sobie. Sorry, jeśli dla kogos podanie własnemu dziecku piersi to jest działanie wbrew sobie to cos jest nie tak, nie sądzisz?> Wiesz, smoczek też dla ludzi. Po to go z resztą wymyślono.Owszem. Ale to dziecko go _nie chce_! I nieporozumieniem jest uczenie go na siłę ssania smoczka, skoro wyraźnie mu to nie odpowiada.>, ze z dwojga złego smoczek lepszy od paluszka, bo >paluszka wyrzucić się nie da, a smoczek i owszem. Fajnie, tylko dlaczego uważasz, że musi byc albo-albo? Moja córka nigdy nie ssała smoczka, dostawała pierś na żądanie (bywały tygodnie, kiedy wisiała na cycu 20 godzin na dobę) i nie ssie palca, ani nic innego.>młodszy z obrzydzeniem kawałek silikonu za każdym razem wypluwa z paszczy ;)więc po co nadal mu go podajesz? ;-)pzdrM.
          • Gość: YennaM Re: nie chce smoczka IP: *.* 02.12.02, 20:28
            Monika, mama Oli napisała/ł:> więc po co nadal mu go podajesz? ;-)Bo ma silny odruch ssania, a piersi niestety nie chce.Pozdr.YennaM
          • Gość: YennaM Re: nie chce smoczka IP: *.* 11.12.02, 12:57
            A poza tym poczekamy, obaczymy. Poki co masz jedno dziecko. Z jednym dzieckiem to se mozna pobawic sie tak :) Z dwojka to juz tak nie nawojujesz moja kochana :) I smoka podasz. hehe.Czego Ci perfidnie zycze z calego serca :)YennaM, zmeczona matka 2-miesiecznego Wojtka i prawie 20letniego Michala :), ktora od dwoch lat nie przespala jeszcze ani jednej nocy :) I smoka sobie ceni :) A jakze :)
            • Gość: YennaM Re: nie chce smoczka IP: *.* 11.12.02, 16:38
              dwuletniego Michała, hihi :)
        • Gość: Aluc Re: nie chce smoczka IP: *.* 02.12.02, 19:02
          YennaM napisała/ł:> Wiesz, generalnie ja jestem przeciwko utrwalaniu mitu matki-Polki-cierpiętnicy. Może to zabrzmi jak czysty (ale niewątpliwie zdrowy) egoizm, ale nie uważam, żeby matka musiała się do tego stopnia poświęcać dziecku, żeby robić coś wbrew sobie. <Yenna, na Boga, czy dawanie cycka sześciotygodniowemu niemowlęciu, wtedy kiedy ono tego chce, jest poświęcaniem się aż do tego stopnia? przecież to potrwa jeszcze parę tygodni, i to chcemy jej chyba tu wyjaśnić, bo biedna dziewczyna myśli, że córa będzie jej nawisać przy piersi przez najbliższy rok :ouch:, pokazać, że można nie tylko bez tego cierpiętnictwa i MatkoPolczynej martyrologii ale i bez smoczka jednocześnie :Dmi też smutno, jak czytam setny raz o przykrym poczuciu uwiązania do nieletniego niemowlęcia, i już nie wiem, czy tak męczenniczo skonstruowana jestem ;), czy może po prostu byłam przekonana, że nie będzie lekko, łatwo i przyjemnie i wieczna balanga, i pozwalam, żeby mnie to moje macierzyństwo od czasu do czasu pozytywnie rozczarowało ;) i wysilam wyobraźnię i co mi tam jeszcze z szarych komórek zostało, żeby było lżej, łatwiej i przyjemniej za obopólną moją i Maksia korzyścią :Da smoczek uważam za paskudny zimny kawałek gumy i jak spojrzę na swój biust, to się wcale bobasom nie dziwię ;)
          • Gość: YennaM Re: nie chce smoczka IP: *.* 02.12.02, 20:34
            Aluc, moze to zabrzmi jak fanberia, ale przemeczenie czesto skutkuje1. zaburzeniem laktacji 2. silna depresjaObydwie historie przerabialam i stwierdzam - nic na sile. To nie jest kwestia ulegania fanaberiom niemowlecia. Ale jak czuje, ze psychicznie nie wyrabiam i ze zmeczenia (+plus poporodowa depresja - zdarza sie) mam ochote zrobic jakas wielka glupote albo jestem totalnie toksyczna dla otoczenia to naprawde czasem warto dopiescic i siebie samą.Nie widze niczego zlego w smoczku. Troche ciszy i mniej stresow zbawiennie wplywa na laktacje i samopoczucie (a jak wiecie nastroj matki udziela sie dziecku i tak dalej).Wygodnicka ;) YennaM
            • Gość: kocik1410 Re: nie chce smoczka, może zechce kieliszek lub lyżeczkę? IP: *.* 08.12.02, 20:18
              Yenna,Mam wrażenie,że jesteś jedyną tolerancyjną kobietą w tym wątku a o depresji itp. nikt oprócz Ciebie nie słyszał!Same bohaterskie matki-Polki, poświęcające się zawsze i wszędzie, świadome swej roli matek i zawsze gotowe sprostać wyzwaniom!!! Zaraz padnę ze śmiechu.Wygląda na to, że wszystkie musimy takie być, bo jak nie, to nawet strach się przyznać...Wiola zaledwie się spytała... Tak, to straszny grzech, że chciałaby wyjść np. na pół godziny i podać swoje mleko przes np. męża butelką lub łyżeczką. Dla PRAWDZIWEJ MATKI to musi być niezrozumiałe.Ja jednak to rozumiem i, jesli musi, niech spróbuje chociaż łyżeczką, może się uda. Jeśli nie, to faktycznie pozostaje cierpliwość, ale nie odsądzanie od czci i wiary.Lepsza matka podająca swoje mleko butelką czy też łyżeczką niż sfrustrowana i roztrzęsiona nerwowo bohaterka.Pozdrawiam serdecznie i życzę sukcesów, choć małymi kroczkami,Joanna
      • Gość: MelaBlonda Re: nie chce smoczka IP: *.* 10.12.02, 20:23
        Dopiero po wysłaniu swojego istu zaczęłam czytać inne, i jedno powiem: straszne jesteście i tyle.
    • Gość: aga1306 Re: nie chce smoczka IP: *.* 02.12.02, 23:21
      Mój synek tez nie chce ( za wyjątkiem chwili gdy idziemy na spacer a on wrzeszczy przy ubieraniu- tylko wtedy toleruje smoka), nie pije tez z butelki w ogóle. Nie frustruj się, wkrótce dziecko zacznie jeść rzadziej a teraz ono potrzebuje bardzo Twojej bliskości. Choc byłam zmęczona miło wspominam te pierwsze tygodnie z moim synkiem. Co do chrzcin to mój (wtedy 3 mies.) synek tez płakał bo był głodny- wyszłam z nim na chwilę do do zakrystii i po prostu nakarmiłam go. Zdarzyło mi sie tez karmic 6 tyg. synka w Kosciele na slubie znajomych. Nikt nic nie zauważył bo robiłam to dyskretnie. To zaden wstyd. Uuzgonij z księdzem prowadzącym chrzest czy w razie sytuacji "podbramkowej" mozesz wyjsc z dzieckiem do zakrytii by go nakarmic lub uspokoic.pozdrowieniaAga- mama 4 mies. Michałka
    • Gość: magusia Re: nie chce smoczka IP: *.* 04.12.02, 22:25
      Wiolka! Niestety tak to już jest z niemowlakami karmionymi cycem, że ich apetyt na ssanie jest olbrzymi. Szczególnie w pierwszych tygodniach życia pory karmienia są tak częste że często dzieciak wisi przy cycu prawie cały czas. I na nic zdają się wszystkie książkowe mądrości. Wszystko powinno zacząć normować się ok. 3 miesiąca życia a do tego czasu powinnaś wybrać na ile ważne jest dla Ciebie karmienie piersią? Podając na obecnym etapie rozwoju swemu dziecku butlę :1. Zepsujesz jego technikę ssania, co może zaowocować problemami z ilością pokarmu oraz bolesnością brodawek.2. rozleniwisz malucha tak że z czasem całkowicie odrzuci pierś.Nie wiem co denerwuje Cię bardziej: częste czy długie ssanie? Niestety ilości karmień nie możesz zmniejszyć, ale karm tak długo jak długo faktycznie ssie Twoja córeczka. Gdy zaczyna przysypiać odstaw ją od piersi. Musisz pamiętać też że 6 tyg. maluch przechodzi etap nagłego wzrostu i przez to potrzebuje więcej pokarmu. Jest to tzw. kryzys laktacyjny ( jest ich kilka) kiedy praktycznie dzieci jedzą non stop. Po ok. tygodniu spada liczba karmień gdyż ilość pokarmu dostosowuje się do potrzeb malucha. Ja również od czasu do czasu odciągałam pokarm ale podawałam go z kubeczka dla niemowląt ( f. Medela- 5 zł) Dopiero gdy Rafał miał ok. 4 miesięce okazjonalnie stosowałam butelki i smoczki Avent- najbardziej naturalne z dostępnych. Aby skrócić maratony ssania podczas kryzysów , odciągałam pokarm i w trakcie gdy Rafał ssał pierś podawałam delikatnie strzykawką z wężykiem.
    • Gość: MelaBlonda Re: nie chce smoczka IP: *.* 10.12.02, 20:19
      Oczywicie, że nie tylko ty maz "taki problem". Mój synek ma 5 tyg. i olbrzymią "ssaczość". Próbuję mu zapodawać smoka, ale wypluwa go z obrzydzeniem. Sporadycznie zassie na dłużej, ale nie ode mnie, tylko od męża. Co do karmienia, to jest pewien sposób. Otóż ja raz w tyg. wychodzę do pracy, więęc przez kilka godzin musi korzystać z "innych źródeł". A te inne źródło to po prostu strzykawka. A robi się to tak: 1. do strzykawki nabierasz pokarmu (strz. oczywiście bez igły)2. wkładasz dziecku do buzi wskazujący palec do pierwszego paliczka opuszkiem do góry - na pewno zassie, bo to odruch3. obok wsuwasz strzykawki koniuszek i jak zaczyna ssać palec, wstrzykujesz mu powoli mleko.Ja tylko tak dokarmiam. Żadnych butelek - odradzali pediatrzy jeszcze w szpitalu. Zresztą wszystkie "przyjazne dziecku szpitale" karmią w ten sposób. Ja przez pierwsze tygodnie musiałam syna karmić w ten sposób, bo przy piersi usypiał na amen, nie jadł = nie przybywał. Teraz tato go tak karmi jak idę do pracy....
    • Gość: Bogusia Re: nie chce smoczka IP: *.* 11.12.02, 22:54
      Mam 11 miesięcznego chłopczyka, który dopiero w 9 miesiącu wziął do ust butelkę z herbatką, a na widok mleka w butelce płacze. Jest to ogromne uwiązanie, bo musiałam być przy nim cały dzień, mam nadzieję że da ci spokój przez całą mszę. Powodzenia.
    • Gość: ola22 Re: nie chce smoczka IP: *.* 17.12.02, 12:17
      witam viole moja coreczka niedlugo skonczy 3 miesiace i dotej pory nie chce smoka juz probowalam wielu spospbow maczalam smoka w glukozie a ona tylko zlizala ja a smoka niechce wypluwa go no chyba ze sie zassa to ssie ale bardzo krutko ale juz jej nie zmuszam ale za to butelki pije mleko(nie mialam pokarmu)i rozne herbatki moze nie zmuszaj swego dziecka do ssania smoczka jak niechce pozdrowionka odemnie i Oli:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka