Dodaj do ulubionych

Ból podczas karmienia

18.01.07, 12:15
Podczas karmienia mojej prawie 2-miesięcznej Małej boli mnie pierś. Mam
wrażenie, że ma zęby, którymi mnie gryzie. Przystawiając ją robię "wałeczek" i
staram się, żeby uchwyciła jak najwięcej otoczki, ale to nie pomaga. Ona
zaciska żuchwę tak, że czuję się jak w kleszczach. Bardzo nie chciałabym jej
odstawiać od piersi, bo pokarmu mam sporo (przybiera ok. 200 g/tydzień), ale
już ledwo daję radę...
Obserwuj wątek
    • mamazo Re: Ból podczas karmienia 18.01.07, 18:55
      może ma Pani bardzo szybki wypływ pokarmu i mała tak sobie z nim radzi, żeby
      jej nie zalał?
      A może dziecko poznało smoczek lub karmienie butelką, które polega na
      zagryzaniu smoczka, a nie ssaniu.
      Albo może po prostu gryzie, bo Pani tak ciekawie reaguje, że powtarza ten
      manewr dla uzyskania tej niespodziewanej reakcji mamy?
      • awita5 Re: Ból podczas karmienia 19.01.07, 13:51
        Też podejrzewałam zbyt szybki wypływ, więc przyciskałam brodawkę przez minutę
        przed karmieniem i próbowałam karmić "pod górkę", ale to nic nie zmieniło.
        Smoczek niestety dostaje, bo czasami tylko tak można ją uspokoić. Butelkę z moim
        pokarmem dostała kilka razy, ale była to butelka Aventu z anatomicznym kształtem
        smoczka, więc wydawało mi się, że nie zakoszkodzi....Nie mam już pomysłu, chyba
        pozostaje mi odciąganie i karmienie jej z butelki...
        • mamazo Re: Ból podczas karmienia 19.01.07, 15:43
          Jeszcze jedno podejrzenie. Może dziecko ma za krótkie wędzidełko podjęzykowe. W
          takim przypadku nie radzi sobie ze ssaniem, bo języczek nie wysuwa się
          dostatecznie daleko. Proszę zobaczyć kiedy dziecko będzie płakać czy wędzidełko
          jest prawie niewidoczne i język swobodnie podnosi się do góry, czy grubsze, albo
          lepiej widoczne i język formuje się w serduszko gdy dziecko podnosi go do góry.
          Mam nadzieję, że moje wskazówki są dość jasne. Czekam na wieści.
          • awita5 Re: Ból podczas karmienia 22.01.07, 16:22
            Z wędzidełkiem jest ok. Byłam na wizycie u swojej gin i wspomniałam jej o
            problemie. Obejrzała mi piersi i stwierdziła, że wg niej problem powoduje za
            szybki wypływ mleka. Mleko wypływa z kilku otworków, więc w większej ilości niż
            przez smoczek. Myślałam, że to normalne, że po naciśnięciu brodawki jest kilka
            "strumyków" mleka...?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka