08.02.07, 14:02
Karmie dziecko wylacznie piersia mala ma 4.5 miesiaca
Niedawno zaczela rzadko robic kupki
Nawet co 5 dni. Co powinnam zmienic? Jak pomoc malej zrobic kupke? Moze
zmienic cos w diecie?
Dodam ze mala dosc intensywnie oddaje gazy i sa one rownie intensywne w zapachu :)
Brzuszko wydaje sie byc miekkie
Bede wdzieczna za wszelka rade pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • er77 Re: kupka 08.02.07, 14:06
      jesli nie daje oznak,ze boli ja brzuszek, to chyba nie musisz sie przejmowac;
      tak mi powiedziala moja pediatra chociaz az tak dlugich przerw kupkowych nie
      mialysmy
    • monika_staszewska Re: kupka 09.02.07, 14:06
      Dzieci karmione maminym mlekiem mają prawo zmienić rytm wypróżnień nawet do
      tego stopnia, że kupka będzie się pojawiała raz na kilka czy kilkanaście dni. O
      ile tylko nie jest twarda czy zbita nie ma powodu do obaw. Pani dieta nie ma
      tutaj niż to rzeczy, to kwestia specyficznego trawienia mleka ludzkiego. Pomoc
      nie jest potrzebna, bo miękka kupka jak chce wyjść to wychodzi bez problemu bez
      względu na to czy dziecko robi ją kilka razy dziennie czy co kilkanaście dni.
      Niestety zwykle nasz nos jest wtedy narażony na wąchanie intensywnie i niezbyt
      pięknie pachnących bączków. A kupka jak w końcu się pojawia jest nieco innej
      konsystencji i koloru. To też jest normalne.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • anula_mamoli Re: kupka 12.02.07, 18:53
        witam Pani doktor
        Ja rowniez mam problem z kupkami mojej 4miesiecznej corki. Karmie ja wylacznie
        piersia i kupka od mniej wiecej 2-3 tyg. pojawia sie raz na 10 dni. Ostatnio
        mala zrobila kupke 9 dnia po mojej interwencji w postaci zaaplikowanego czopka
        glicerynowego. Kupka sie pojawila nastepnego dnia, ale bylo jej bardzo
        niewiele. Od tego czasu minelo znowu prawie 9 dni i znow cisza. Jedyne co sie
        wydobywa to bardzo intensywne w zapachu bączki ( czyli tak jak u dzieciątka
        autorki tego wątku). Daje jej Gripe water, herbatke na trawienie, probowalam
        deserku jablkowego ( zjadla moze jedna lyzeczke, ale zawsze). Nadal nic.
        Prosze powiedziec jak to sie dzieje, ze dziecko je kilka razy dziennie, a nic
        nie wydobywa sie z drugiej strony? Czy to, ze kupki nie ma oznacza, ze nie ma
        jej tez w ogole w jelitach?
        Znajome mojej mamy mnie strasza, ze mala moze dostac skretu kiszek i ze
        powinnnam jesc tlusto, bo pokarm jest za malo tresciwy..., a jak czopek wypadl
        powiedzialy, ze pewnie jelita sa zapchane.
        Jutro wprawdzie ide z mala do lekarza, ale bylabym wdzieczna za odpowiedz z
        Pani strony.

pozdrawiam

Ania, mama Kasi
        • monika_staszewska Re: kupka 12.02.07, 18:56
          Kupki pojawiajace sie z rzadka to wynik tak zwanego bezresztkowego trawienia
          mleka ludzkiego. O ile tylko dziecko jest zdrowe, dobrez przybiera na wadze nie
          trezba nic robić, nawet sie niepokoić.
          monika staszewska
          • mie11 Re: kupka 09.03.07, 21:05
            no i znowu mamy problem z kupka tym razem juz 13 dni brak kupy w koncu pediatra
            kazala podac czopek podalam i na razie nadal nic
            Juz nie wiem co robic
            CZekac ale dokiedy
            Czy cos moze sie dziecku przytrafic jesli tyle czasu nie robi kupki?
            • monika_staszewska Re: kupka 14.03.07, 17:03
              Dziecku nic się nie stanie. Tak jak pisałam, Maluchy karmione wyłącznie maminym
              mlekiem mogą sobie robić kupkę co kilkanaście dni. Byle tylko jak już będzie
              była miękka, nie twarda. Więc na razie spokojnie czekamy. Rekordzista, którego
              mama była moją klientką robił kupkę raz na trzy tygodnie. Miła i ma się do
              dzisiaj świetnie.
              monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka