Dodaj do ulubionych

plan jedzeniowy prawie 8-miesięczniaka - oceńcie

08.03.07, 10:13
ok. 7.30 cycuś
10.00 90 ml soku
10.30 deserek z dodatkiem kleiku ok. 150g
12.00-13.00 moje mleko z butli (ok. 100 ml) - ale powoli się kończy, nie daję
rady odciągać :-( więc chciałabym tu podawać np. chrupki kukurydziane i
herbatkę lub mus owocowy
14-15.00 obiadek z mięsem 100-150g
16.00 cycuś
17.30 cycuś
19.00 cycuś
21.00 kaszka na wodzie ok. 150g
22.00 cycuś
23.oo cycuś na dobranoc
i w nocy 1-2x

Czy mała dostaje wystarczającą ilość posiłków bezmlecznych? Nie chciałabym
jej eliminować karmienia piersią, skoro pracuję i przez 8 godz. nie ma mnie w
domu a do tego i tak za jakieś 2 tyg. skończą mi się zapasy odciąganego
mleka i nie będzie dostawać codziennie (tylko raz na parę dni jak uzbieram
porcję)
Czy jeśli nie podaję jej żółtka (ma po nim problemy ze skórą), to zupka z
mięsem powinna byc codziennie?
Chciałabym już jej wprowadzić gluten - czy mogę zacząc od kaszki kuskus?
Obserwuj wątek
    • gadoma Re: plan jedzeniowy prawie 8-miesięczniaka - oceń 09.03.07, 00:58
      zbyt dużo i często dajesz posiłków mlecznych. Dzidziuś nic nie robi cały dzień
      tylko je . Jak tak dalej będziesz karmiła to przeciążysz układ pokarmowy i
      dopiero narobisz dziecku kłopotu. Maleńkie dziecko karmi się co godzinę czy
      dwie ale nie 7-8 miesięczniaka. Nie zdąży strawić jednego a Ty mu pakujesz
      następne jedzonko. Po co 10.00 sok a 10.30 słoik deserku. Sprubuj napić się
      soku a potem zjeść jabłko to zaraz pobiegniesz do toalety. Małe dziecko nie
      powie, że boli je brzuszek, nie przesadzaj.7.30 cycuś-brawo, O 10.30 podaj
      cycuś i pół słoiczka deserku, 14.00 obiadek ok, 17.30 cycuś + pół słoiczka
      deserku, 20.30 kaszka, 23 cycuś na dobranoc, między posiłkami możesz podać wodę
      lub herbatkę do picia i starczy. Zakończ karmienie nocne.
      Powodzenia :)
      • fiamma75 Re: plan jedzeniowy prawie 8-miesięczniaka - oceń 09.03.07, 09:15
        Nie weim, czy zauważyłaś, że pisałam, że pracuję, więc nie mogę karmić w ciągu
        dnia i dlatego dziecko je słoiczki podczas mojej nieobecności (i dlatego tez po
        moim poworcoe z pracy lubi sobie possać). Poza tym w tym wieku powinno być min.
        5 karmień a Ty proponujesz 4.
        Dziecko nigdy nie miało problemów brzuszkowych i od maleńkości preferuje częste
        jedzenie (za to porcje są mniejsze), do tego nie jest wcale grubaśna, tylko w
        sam raz. Nie chce pić herbatek ani wody, jedynym napojem poza moim mlekiem jest
        sok, dlatego też tak często domaga się piersi - po prostu pije.
        Co do zakończenia akrmień nocnych - pewnie, że chciałabym przesypiać noce, ale
        nie mam pomysłu jak wyeliminować to jedno karmienie - jest autentycznie głodna,
        bo ssie a nie ciumka.
        • kaczucha24 Re: plan jedzeniowy prawie 8-miesięczniaka - oceń 09.03.07, 12:43
          Moim zdaniem jest ok. Skoro dziecko domaga się cycusia, to czemu mu go nie dać?
          Moja córka ma 11 miesięcy i często ssie pierś, prócz tego zjada 3-4 posiłki, w
          nocy też daję cycusia.
          • beniusia79 Re: plan jedzeniowy prawie 8-miesięczniaka - oceń 09.03.07, 13:34
            nasz pediatra kazal mi zredukowac posilki piersiowe, ponoc w tym wieku 4
            karmienia w zupelnosci wytracza. moje niektore kolezanki karmia juz tylko 2
            razy na dobe. moja corcia ma 8 miesiecy, do niedawna ssala 8 razy dziennie,
            przez to nie chciala nowosci...teraz je 3 posilki bezmleczne, dostaje duzo wody
            do picia. karmie ja rano, przed snem i w nocy. wychodzi lacznie 5-6 karmien na
            dobe. chcialabym w najblizszym czasie zrezygnowac z jednego nocnego cycusia,
            ale nie wiem czy sie uda... nie wiem jak dlugo chcesz jescze karmic. ja
            chcialam tylko rok dlatgo tez zaczynam powoli redukowac cycusie...
            • fiamma75 Re: plan jedzeniowy prawie 8-miesięczniaka - oceń 09.03.07, 13:51
              chcę długo karmić, myślę, że jeszze kolejny rok, to spokojnie.
              Moja uwielbia tzw. "nowości", nie ma chyba smaku, którym by gardziła. Je
              chętnie łyżeczką, ale jak jest najedzona, to nie da się namówić na więcej niż
              może.
              Mój pediatra z kolei był za jak największa ilością karmień i za powolnym
              zastepowaniem karmień jedzeniem niemlecznym.
    • gadoma zdanie pediatry 09.03.07, 14:15
      Pokazałam Twój plan jedzeniowy sąsiadce pediatrze oto jej słowa " o matko
      jedyna, no nie, kobieta nic nie robi tylko cały dzień karmi, dziewięć razy
      pierś? to nie noworodek"
      same słowa cisną się na usta : a nie mówiłam
      • fiamma75 Re: zdanie pediatry 09.03.07, 14:26
        Jak była noworodkiem to jadła 14-16 x na dobę, więc teraz to luzik, a te
        wszystkie karmienia nie zajmują więcej niż 1 godzinę dziennie (a wtedy 5-6
        godz.), więc nie stanowią obciązenia :-)))
    • monika_staszewska Re: plan jedzeniowy prawie 8-miesięczniaka - oceń 09.03.07, 15:34
      To jeszcze ja sie dołączę.
      Niech Obywatel ssie dużo maminego mleka jeśli lubi, nie ma problemu. Raz
      warzywa, raz owoce, raz produkt zbożowy może być jak najbardziej. Może też być
      więcej lub mniej. Zaproponuje tylko raczej podanie przetartych owoców i sok
      jako "popitkę" (na raz), jeśli maluch ma ochotę na takową.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka