Dodaj do ulubionych

Mam juz dosc karmienia

04.04.07, 11:43
Moze i jestem wyrodna matka, trudno. Mam juz dosc karmienia piersia. Moja
coreczka ma 9 miesiecy i za nic w swiecie nie chce sie odstawic od piersi. Nie
pije z butelki ani z kubeczka, probowalismy roznych firm i ksztaltow.
Oczywiscie rozne napoje, miszanki i soczki tez nie wchodza w gre. W nocy budzi
sie ok .6-7 razy. Lyzeczka je pieknie kaszki zupki czy owocki. Ja juz nie chce
karmic. Chcialabym przejsc na mleko modyfikowane i uwolnic sie od tego. Mam
jeszcze drugie dziecko wiec nie moge pozwolic sobie na nie funkcjonowanie w
dzien. A dzieje sie tak, ze na nic nie mam sily. Poza tym chce w koncu gdzies
wyjsc, bez strachu czy sie obudzi i bez powrotow za godzine. Nie chce waszego
potepienia i namawiania zebym karmila bo to takie piekne, nie mam juz sily
uwierzcie. Prosze o jakies rady bo zwariuje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 11:46
      to ją odstaw. Mówię serio. I nie przejmuj się niczym. Dziecko będzie trochę
      płakać za piersią, ale to przejdzie.
      • martakuba Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 11:48
        no tak tylko jak?? Jak ona nie chce nic pic z innego zrodla niz piers??
        • mmala6 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 11:52
          nie wiem jak (bo ja nie odstawialam) ale odstaw i juz. Wystarczajaco dlugo ja
          karmilas, te pare m-cy nie zrobi jej roznicy, a Tobie i reszcie rodziny na
          pewno. Poza tym nie mozna zycia calej rodziny i przede wszystkim drugiego
          dziecka podoporzadkowywac karmieniu piersia. Zwlaszcza ze corka jest juz duza;-)
          Ja bym odstawila raz na zawsze, nie stopniowo. Ale to moja teoria nie poparta
          praktyka, wiec moge sie mylic.
          • elfik31 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 11:56
            ja tez radze odstaw. I tu jest wlasnie błąd - malucha powinno sie przyzwyczajac
            do butli od 6 tygodnia podajac np wodę a potem soczki. w ten sposób
            przerzucenie go wylacznie na butle bedzie prostrze. Teraz moze bycc trudniej
            ale musisz wytrzymac i jak bedzie glodny to zje i z butli. Moze najpierw
            podawaj z butli swoje mleko zeby sie przyzwyczail do sposobu ssania. Moj maly
            ma 6 miesiecy i tez go powoli odstawiam.
            • zona_mi Re: Mam juz dosc karmienia 05.04.07, 21:11
              I tu jest wlasnie błąd - malucha powinno sie przyzwyczajac do butli od 6
              tygodnia podajac np wodę a potem soczki

Nieprawda.
              Moje dzieci w ogóle nie piły z butelki, nic - ani wody, ani mleka, ani soczków
              i nauczyły się pić z kubka w drugim półroczu życia, mimo bardzo długiego
              karmienia piersią. I nie musiałam potem oduczać ich butelki, co też bywa
              problemem.
              Nie ma reguł czyli.
              • karawana123 Re: Mam juz dosc karmienia 06.04.07, 12:33
                moje dziecko przez 7 m-cy nic nei piło, jak skończyła 7 dałam jej kubek i w
                jeden dzień nauczyła się z niego pic. butelki nie dawałam i nie dam
          • zuzalus Ja zrobiłam tak!!! 04.04.07, 13:58
            Ja też miałam już dość i pewnego dnia kupiłam mleko modyf. (bebiko- jest
            słodkie i dzieci je szybciej akceptują) i wieczorem po kąpieli dałam Małej
            butelkę zamiast piersi- była zmęczona, śpiąca i głodna i ku mojemu zdziwieniu
            zjadła i spała od 19 do 5 rano. Też nie chciała butelki, w dzień nic nie
            chciała ale wieczorem się udało, może spróbuj tak może się uda i bądź spokojna,
            wyluzuj się, weź ją tak jak do karmienia piersią (ubierz jakąś luźną bluzę żeby
            nie odznaczały się piersi), nuć jej kołysankę i konsekwentnie przystawiaj
            butelkę, ale musisz być spokojna i opanowana, mieć dużo ciepełka dla
            Dzidziusia. Mi się udało a rano już dostała butlę i tak poszło, były jeszcze
            chwile kiedy przypominało jej się o cycku ale jakoś ją zajmowałam i poszło.
            Skoro się męczysz a dziecko jest cycate to odstawianie powolne nie ma sensu (u
            mnie to nie wychodziło bo odrzucała butelkę skoro wcześniej dostała cycyka).
            Powodzenia i trzymaj się ciepło
            Ola (będe trzymać kciuki )

P.S. Gdybyś miała jakieś pytania to służę pomocą.
          • milady17 Re: Mam juz dosc karmienia 23.11.07, 13:30
            Czesc ja mialam ten sam problem moja 9 miesieczna coreczka takze nie chcial pic
            modyfikowanego mleka a pieknie jadla juz kaszki owoce lyzeczka a nawet pila juz
            soczki z kupka i butelki. Gdy podawalam jej mleko modyfikowane strsznie nim
            plula i rzucala butelka... Ale naszczescie mam to za soba Gabi poje mleko ze
            smakiem nie karmiej jej juz w nocy a jak sie obudzi w nocy to daje jej sok albo
            wode ale nie ja trzymam butelkie tylko ona sama ... gdy ja trzymalam butelkie
            Gabi nie chcial pic a gdy dalam jej do reki pila . Moje rady : Skoro twoja corka
            nie chce pic mleka tak nie daj jej nic innego jak zglodnieje to wypije i na
            pewno jej to zasmakuje( nie martw sie tym ze bedzie glodna dzieci ni ejedza w
            nocy i nic im sie nie dzieje) ty poprostu zrob to w dzien druga rada to sprobuj
            mieszac mleko modyfikowane z kaszkami a takze odciagnij sobie mleko i zmieszaj
            twoj emleko z mlekiem modyfikowanym i z dnia na dzien zmniejszaj ilosc Twojego
            mleka... Te razdy mam przetestowane na swoje Gabice i jestem zadowolona ...
            Pozdrawiam i zycze powodzenia... Aha moj agabi tymi sposobami oduczyla sie
            jedzenia w nocy w trzy dni ... :)
        • zozol1980 Re: Mam juz dosc karmienia 28.07.07, 14:02
          Uwazam ze to indywidulana sprawa kazdej kobiety, i kazdy kto bedzie próbował cię
          umoralniac jest albo hipokrytą albo nie ma dzieci!!!Miałam ten sam
          problem,jestem mamą 3 letniej Zuzi i 3 miesięcznej Zosi, i uwazam ze nasz
          komfort psychiczny(czyli matek) jest zawsze na 1 miejscu! Czemu? Proste. Bo od
          tego zalezy jakos pokarmu,a przede wszystkim więź z dzieckiem... Mysle zebys
          spróbowała w nocy,kiedy dzidzius jest najmniej przytomny, próbuj do
          skutku,oczywiscie na poczatku noce beda tragiczne-bez dwóch zdan, ale w koncu
          jak bedzie bardzo głodne to zje z butelki... zycze powodzenia:))

Ola
    • julka261 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 11:57
      ja nie bede potepiam ja PODZIWIAM ze tyle karmisz !!! - S Z A C U N E C Z E
      K !!!!

powiem ci jak bylo u mnie (tylko ze syn mial wtedy 1 miesiac) - ja nie umialam
      dac butli .... przyszedl mój maz i na sile do poki nie zacignal trzymal butelke
      w jego buzi (wiem drastyczna metoda) ale poskutkowalo za 1 razem !!! - teraz
      (ma 4,5 miesiaca) jak widzi butle to "pieje" :) na jej widok :))

pozdrawiam
    • martakuba Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 12:02
      A jak myslicie w tym wieku butelka czy kubeczek?? I czy takie radykalne
      odstawienie.. czy nie bedzie miala jakiejs traumy?? Strasznie dziekuje za
      wszystkie odpowiedzi:) Podnioslyscie mnie na duchu:)
      • julka261 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 12:30
        na poczatek spróbowalabym butelke pozniej kubeczek ....a o traume dziecka to
        sie nie martw (zapomni :)))- oczywiscie bedzie bunt itp. ale przejdzie ...
        bardziej bym sie martwila o twoja traume jak jej nie odstawisz :)))
        pozdrawiam
        • mmala6 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 12:47
          nie no cos Ty.Znam mase dzieciakow protestujacych przy ostawianiu piersi,
          wszystkie sa szczesliwe i nie maja zadnej traumy.A zapomnialy o cycku szybciej
          niz mama;-))
      • alpepe Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 12:57
        moja piła z grubej, szerokiej szklanki. Z butelki nie piła nic, ale babcia
        zaczęła małą przyzwyczajać do takiego normalnego picia w wieku ok. 5 miesięcy.
        Odstaw od razu i idź do lekarza po tabletki na zatrzymanie laktacji,wtedy się
        nie ugniesz przed płaczem :-)A takie małe dziecko traumy po odstawieniu nie
        bedzie miało, nie bój się nic :-)
    • flinstonek Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 13:35
      ja tez nie jestem terrorystką laktacyjną. straciłam pokarm z dnia na dzień
      (silny stres). zaraz po tym wyszły włosy, ubytki przyszyjkowe na zebach,
      anemia ... juz doszlam do siebie, ale ciezko bylo. pisze, bo korzystam ze
      swietnych buteleczek "tommy teepe" imitujących piers kobiecą. są rewelacyjne -
      moj synek jakby sie nie zorienotwał, że pije mleko z butelki a nie z piersi. ma
      juz cztery m-ce. moze to jest jakas podpowiedź ... ? pozdrawiam.
    • mynia0 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 13:39
      ja też nie potępiam - bo i nie ma za co. karmienie owszem, piekne jest, ale do
      czasu ;) przychodzi moment i trzeba odstawić od cyca.

wiesz, myśle sobie, że twoje dziecko od cyca się jednak uzależniło i dlaego
      nie chce nic innego do buzi wziąć. karmienie w nocy powinnaś juz elimonowac na
      pewno - dziecko jest już na tyle duże, że nie powinno w nocy jeść, a już na
      pewno nie 7 razy!!! myślę, że to raczej chęć przytulenia się do maminego cyca,
      niz potrzeba jedzenia.

spróbuj odstawić dziecko od piersi, skoro już nie chcesz karmić. jak to zrobić?
      na każde dziecko działa co innego, musisz przetestować. jak widzę, bez kłopotó
      i płączu sie nie obejdzie. ja jestem szczęściarą, bo córka odstawiła sie sama
      właściwie, ale ja ją do tego przygotowywałam.

po pierwsze - ograniczałam karmienia na korzyść innych posiłków. zeszłam tak z
      5 karmień do jednego, w ciągu około 1, 5 miesiaca. a potem i to jedno
      wywaliłam, córka nie protestowała wcale. w nocy pio prostu nie dałąm cyca,
      dziecko pomarudziło chwilę i posżło spać dalej, ale na druga noc juz się do
      jedzenia nie obudziło / w wieku ok. 10 miesięcy/.

po drugie - mieszałam swój pokarm z mlekiem modyfikowanym i NIGDY nie
      podawałam butli sama, zawsze robił to tatuś albo babcia. / od razu stosowaliśmy
      niekapki - smoczka dziecko nie chciało/. oczywiście - były protesty, ale głód
      zwycieżył. wiem, że to brzmi paskudnie, ale w końcu to ja wygrałam tę bitwę.

po trzecie - próbuj różne mleka. moż edziecku nie odpowiada smak? moja za nic
      nie chciała bebika, po nanie miała paskudne kupy, trafiliśmy dopiero w humanę.

powodzenia!
      • oda100 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 13:47
        9 miesiecy to malo? dziwie ci sie ze majac jeszcze jedno dziecko i chec na
        wyjscia i spanie w nocy wytrzymalas tak dlugo. Odstwienie od piersi moze nie
        zagwarantowac ci przespanych nocy.
    • rozanamama Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 13:54
      nie dziwie sie tobie. karmienie piersia ma milony wad. ja karmie 4,5 miesiaca,
      mialam wiele kryzysow. teraz tez mam- zaczela jesc w nocy czesto . nie wiem, co
      robi sie w takiej sytuacji jak jestes. ja bym chyba po prostu nie dawala jej
      cycka. jak zglodnieje, zje z butelki. jak nic nie zje przez pol dnia, nic jej
      sie chyba nie stanie. ale nie wiem- nie czytalam na ten temat. wspolczuje i
      zycze powodzenia
    • kowalikm Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 14:18
      Właśnie - zanim odstawisz sprawdź jakie mleko będzie
      jadła. Mi lekarka poleciła NAN HA 2, od tego zaczęłam
      i jest ok. Natomiast z butlami był rzeczywiście problem...
      Ja poeksperymentowałam troszkę. Stanęliśmy w końcu na
      NUK first choice - są miękki i przypominają troszkę kobiecą pierś.
      Mojemu przypasowały - a uczyłam go dosyć późno pić z butli.
      Najpierw spróbuj z jakimś dobrym piciem - żeby dobrać kształt i
      miękkość smoczka (pamiętaj o rozmiarze dziurki - żeby nie była zbyt mała i
      niezbyt duża)

W razie czego jest jeszcze łyżeczka...,
      ale co z piciem...
    • kanna Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 14:26
      Kochane , 30 lat temu wszystkie byłysmy karmione butelka co 3 godziny i
      zyjemy...
      9 miesiecy to długo. Twoja mała cie teroryzuje. To, czego malutka potrzebuje,
      to matka zadowolona z zycia i macierzyństa, a nie całodobowa mleczarnia.

pozd. Ania
    • mamadominisia Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 15:15
      Mój mały ma prawie 10 miesięcy i też już bym z chęcią przestała go karmić. Mój
      pije z butli i kubka, ale po mleku modyfikowanym miał uczulenie więc musze
      jeszcze się wstrzymać bo na 100% nie będzie chciał nutramigenu lub czegoś
      bodobnego. 9-10 mc to całkiem przyzwoity czas karmienia, a że będą się maluchy
      buntować to pewne, ale przecież nie można się dać zastraszyć takiemu maluszkowi.
      Powodzenia
    • joanna666 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 16:05
      Marto, zapytaj na forum eksperckim o karmieniu piersią. Odpowiada tam
      konsultant. Ja nie do końca zgadzam się z tym, co piszą "przedpisaczki",
      zwłaszcza o terroryzowaniu Ciebie przez córkę, ale ja oczywiście nie jestem
      ekspertem. Słyszałam tylko, że w wielu przypadkach dziecko odmawia przyjmowania
      innych pokarmów, gdy grozi mu alergia na nie(z grubsza logiczne).
      Z moich osobistych doświadczeń - syn około 8 miesiąca życia zaczął domagać się
      piersi co godzinę w nocy. Tez się nie dało tak funkcjonować. Po dwóch dniach
      łagodnego, konsekwentnego odmawiania przystawienia go do piersi zaakceptował ten
      fakt. Mimo że zasadą jest karmienie "na żądanie", to nie wyobrażam sobie
      karmienia 8-miesięczniaka jak noworodka.
      P.S. A co zrobisz, gdy po przestawieniu na butelkę Twoje dziecko nadal będzie
      się budzić kilka razy w nocy? Tego nie da sie wykluczyć...
    • gorka222 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 17:16
      ja konsekwentnie gdy dziecko bylo glodne dawalam mleczko modyfikowane z kubka
      niekapka,maly sie krzywil ale wkoncu z glodu zjadal a zeby smak byl lepszy
      dodaje do mleczka kaszke bananowa i pije az mu sie uszy trzesa
    • 12345a65 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 20:34
      Moja babcia (siedmioro dzieci) ostatniego syna karmiła piersią... trzy lata.
      Żaden lekarz nie był jej w stanie pomóc odzwyczaić dzieciaka od piersi. Dopiero
      jakaś starsza kobiecina ze wsi poradziła jej by smarowała piersi naparem z ziół
      (byle gorzkich), np. mocnym rumiankiem. To było oczywiście wiele lat temu, ale
      pomogło. Ja częściowo odstawiając mojego malucha (7 miesiecy) zaczynałam dane
      karmienie piersią, a po dwóch minutach w miejsce piersi podsuwałam butle ze
      smoczkiem (tradycyjny smoczek, mleko Bebiko). No i udawało się. Słyszałam też,
      ze skutkuje metoda "na litość", czyli zaklejenie cycusia plasterkiem i
      pokazywanie dzieciaczkowi, że cycuś jest chory. Nie wiem tylko, czy dotyczy ona
      9- miesięczniaków. Ale spróbuj... POzdrawiam.
      • mamucha27 Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 21:19
        Ja karmiłam 10 mies. i też już pod koniec miałam dosć. Mojemu synkowi od
        początku dawałam picie z butelki dlatego nie miałam problemu z przyzwyczajaniem
        go do tego ale za to nie chciał za nic mleka modyfikowanego a wypróbowałam
        wiele. Po prostu najpierw zaczęłam mu dawać kaszki robione na mleku (z tym też
        był problem) aż w końcu wypił i samo mleko. Niestety jak często się budził będąc
        na piersi tak i budzi się będąc na butli.
        Aha i odstawialam stopniowo żeby później nie mieć problemów z różnymi zastojami.
        Po jakimś miesiącu kiedy karmienie piersią było ograniczone do dwóch posiłków to
        sam zrezygnował.
        Życzę powodzenia w odstawianiu.
      • nowamz Re: Mam juz dosc karmienia 05.04.07, 11:46
        Cześć Ja karmie 9 miesięcy i jestem zadowolona i chce jeszcze rok karmić.
        Ale nie chce cię dołować ja dziecka drugiego nie mam. Jak masz doła wielkiego i
        nie chcesz to pewnie że odstaw wyjdzie z kożyścią dla ciebie i rodzinki.
        Ino czy jesteś pewna że sie nie będzie budzić, może się budzi bo idą mu
        ząbki.Moim koleżanką pomogło mówienie dziecku, fakt że było troche starsze że
        cycuś sie zepsuł, i posmarowanie cyca odrobiną musztardy.
        Powodzenia i pozdrawiam!
    • martakuba Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 21:39
      Dziewczyny dziekuje:)
      Dzis przezylam najgorszy wieczor zycia, chcialam malej dac kaszke z kubeczka i
      nic, dostala spazmow, nawet nie nazwe tego histeria, ja nie wiem co to bylo.
      Powiem tylko ze taka kaszke je lyzeczka bez problemu. Moze po prostu kubeczek
      jej nie odpowiada? Sama nie wiem. W kazdym razie poddalam sie i dalam jej te
      kaszke lyzeczka. Modle sie o w miare spokojna noc.
      Dziekuje Wam.
      • pitu_finka Re: Mam juz dosc karmienia 04.04.07, 21:46
        Mysle ze przy 9miesiecznym dziecku swobodnie mzoesz ominac etap butli ze
        smoczkiem.
        • olciablue Re: Mam juz dosc karmienia 05.04.07, 14:02
          9 miesiecy to dlugop, przynajmniej moim zdaniem. ja karmie niecale 6 jak na
          razie, i mi trudno bo mala walczy z cycem, szarpie sie i w ogole jakos za nim
          nie przepada. Ale do rzeczy. Moze sprobuj jj pdoac butle przez sen? Moja w nocy
          slicznie ciagnie z butelki...chyba z bardzo nie wie, co so dzieje, ale ona
          znala butleke juz jakis czas. Wiec w sumie nie wiem, czy u Ciebie poskutkuje,
          ale sporbowac warto. Moja Marta najlepiej je przez sen, gdy nie wie, ze je;) W
          dzien jest tragedia z jedzenie.
          powodzenia
          Ola
    • lenpol Re: Mam juz dosc karmienia 05.04.07, 17:39
      mam podobny problem...codziennie sobie obiecuję,że dziś ostatni raz daje
      cycusia...i się nie udaje.Moja mała ma już skończone 11 miesięcy.Fakt pije z
      kubeczka i ostatnio z butli kaszke wieczorkiem ale i tak chce cycusia,i
      dodatkowo moja mała nie chce jeść,właśnie dzisiaj się okazało że ma lekką
      anemię,mam nadzieję,że jak odstawie cyca na dobre to zacznie jeść...ale to nie
      takie proste nie dac i już,pozdr.
      • magdas78 Re: Mam juz dosc karmienia 05.04.07, 22:25
        Ja mysle ze to najlepszy wiek zeby odstawic. Moj starszy synek mial rok jak go
        odstawilismy. Mąż mnie na noc wygonil z domu i powiedzial ze sobie poradzi. A
        balam sie bardzo bo Kubus nie chcial nic pic z butelki, u nas byl tylko kubeczek
        i lyzeczka. Wiec dostal gestą kaszkę z lyzeczki wieczorem i jak sie w nocy
        budzil i plakal, maz mu tez taka kaszke robil ale maly nie chcial (wcale sie nie
        dziwie, w nocy jesc lyzeczka kaszke:), pic tez nie chcial, wiec troche poplakal
        i zasypial. Pierwsza noc najgorsza. Drugą juz przespal bez rewelacji. I okazalo
        sie ze wcale nie musi jesc w nocy (cycka wczesniej ciagnal co 3 godziny). I po
        odstawieniu wiecej zaczal jesc w dzien stalych pokarmow i lepiej przybieral.
        Wiec u mnie same plusy. A ja jaka zadowolona, ze w koncu noce przespane.
        Zalowalam ze wczesniej nie sprobowalam. A teraz mam synka 5 miesiecznego i
        zamierzam go wczesniej odstawic (tak jak ty). Jak juz sie zdecydujesz zycze
        konsekwencji i stalowych nerwow. Nie łam sie.
    • maxima13 Re: Mam juz dosc karmienia 05.04.07, 22:26
      a co byś zrobiła, gdyby nagle skonczył ci sie pokarm z dnia na dzień? Ja tak
      miałam ze starsza córką. Wieczorem nakarmiłam a na drugi dzien nie mialam
      pokarmu wcale. Uwierz mi, dzieci dostosowuja sie bardzo szybko. Po kilku dniach
      wszystko sie unormuje.
      • kitasia252 Re: Mam juz dosc karmienia 06.04.07, 12:12
        ja przestalam karmic malego jak mial 8 miesiecy bo mialam juz dosc tego uwiazania,a poza tym on nie chcial nic innego i slabo przybieral na wadze, lekarz przepisal mi proszki na zakonczenie laktacji,stopniowo mi zanikal pokarm maly jeszcze ciagnal przez tydzien a ze sie nie najadal to chcial sam butle i tak sie skonczylo karmienie 2 tyg wszystko trwalo,a on pozniej nawet na cyca nie spojrzal.
        • maja2004 Re: Mam juz dosc karmienia 06.04.07, 15:27
          Ja odstawiłam małego jak miał prawie rok.
          Dzieci w tym wieku, 9 miesięcy to chyba też powinny spać już całą noc.
          Ja starałam się by przed spaniem pożądnie zjadł, może być łyżeczką. (Ja mleko
          też dawałam małemu łyżeczką jak nie chciał inaczej).
          W nocy zamiast cyca dawałam mu wode, bo ponoć to nocne budzenie to raczej
          potrzeba przytulenia się do mamy. Troche płaczu było, ale po dwóch dniach mały
          całą noc spał, czasem się budził to się do mnie przytulił i wystarczyło, tylko
          mój synek spał z nami w łóżku :(
          Śpi z reszta do tej pory i ja mam z tym problem jak go nauczyc by spał w swoim
          łóżeczku :(
          • maduolunia Re: Mam juz dosc karmienia 08.04.07, 17:15
            nie jesteś wcale wyrodną matką, spróbuj karmić ja łyżeczką(mleko), nie będę
            tutaj powątpiewać w cudowną moc pokarmu matki, ale są też minusy, dzieci mają
            kolki, są rozpieszczone za bardzo i niestety też chorują, ja moją małą karmiłam
            3 miesiące żałowałam że nie mogłam dłużej ale musiałam, z tym że cały czas ją
            dokarmiałam sztucznie, dziecko teraz nie jest wybredne nie marudzi nie choruje,
            bo niestety choćbyśmy stosowały bardzo radykalną dietę to do pokarmu przechodzą
            hormony stresu a jeszcze w dzisiejszych czasach trudno jest o żywność
            ekologicznie ekologiczną, także uważam że karmienie piersią jest
            przereklamowane, ale owszem nie uważam że wogóle kobiety powinny przestać karmić
            niech karmią ale bez przesady a i jeszcze jedno jakby ktoś wątpił kocham moją
            córeczkę najmocniej na świecie.
    • taylorhayes Re: Mam juz dosc karmienia 08.04.07, 18:44
      Jak masz dość karmienia to przestań karmić albo to ogranicz. Macierzyństwo to
      nie tylko karmienie piersią, a co mówia inni mnie by nie obchodziło. Pozdrawiam.
    • gazeta.pl.4 Re: Mam juz dosc karmienia 18.08.07, 19:47
      Moja ma 21 miesięcy a ja martwię się,że już niedługo będę musiała skończyć
      karmienie (mam coraz mniej pokarmu. Tak mi brakuje tej bliskości, tak ja wtedy
      kocham. Dziwię się, że ktoś może tego nie lubić.
      • bobusie Re: Mam juz dosc karmienia 19.08.07, 23:05
        a ja zakończyłam karmienie gdy mały miał 17 miesięcy - i wydaje mi
        się że mogłam to skończyć gdy miał rok, bo jeszcze nie był taki
        kumaty. Odstawiąłm z dnia na dzień bo mnie już wykańczały obudki w
        nocy z 10 razy, odpinanie bluzki i wybieranie sobie, kórego cyca
        dzidzia będzie teraz jeść. O dziwo powiedziałam smykowi, że cycy śpi
        i tej wersji trzymamy sie o miesiąca.Było mi nawet trochę przykro,
        zę tak łatwo mu przyszło. Mały zaczął przesypiać noce, w dzień
        lepiej je, jest pogodniejszy. Nie ma tego sensu przedłużać w
        nieskończoność. Dla 9 miesiecznej dzidzi polecam gorąco butelki
        awent - u nas rewelacja, mimo że mąły jadał tylko cyca albo łyżeczką.
      • loona28 Re: Mam juz dosc karmienia 21.08.07, 15:26
        > Moja ma 21 miesięcy a ja martwię się,że już niedługo będę musiała
        skończyć
        > karmienie (mam coraz mniej pokarmu. Tak mi brakuje tej bliskości,
        tak ja wtedy
        > kocham. Dziwię się, że ktoś może tego nie lubić.

A jak jej nie karmisz to co - kochasz ja inaczej? Mniej?
        Rece opadaja...
        • great-1981 Re: Mam juz dosc karmienia 21.09.07, 23:25
          Fakt, karmienie piersia wymaga bardzo dużo samozaparcia. Ciesze
          się, że córeczka nie ma skazy białkowej, bo przez pewien czas
          podejrzewalam to i mialam problem, nic prawie nie jadłam, a
          producenci Nutramigenu niech sami sobie go piją smacznego :)) Moja
          córeczka ma prawie 8m-cy i nie wiem jak dlugo jeszcze będę karmić. Z
          jednej strony jest to wygodne; zawsze jedzonko mam przy sobie ;) ale
          z drugiej te noce. Nawet jak karmie butelka po kąpieli to i tak
          budzi sie po kilku godzinach. Zainteresował mnie tekst zeby dawac w
          nocy wode, moze to jest sposób... Życzę powodzenia. SZCZĘSLIWA MAMA
          TO SZCZĘŚLIWE DZIECKO
    • illusia Re: Mam juz dosc karmienia 22.09.07, 22:22
      Moja córcia ma 7 miesięcy i tez chciałabym zakończyć karmienie, na
      początku stwierdziłam że do 6 miesiąca i koniec. Niestety to się
      przeciąga, Marysia nie jest zbyt malutka, więc stwierdziłam że moje
      mleczko będzie najlepsze bo nie utuczy jej za bardzo. Oprócz piersi
      je zupkę, owoce i chrupki kukurydziane do tego soczki i herbatka.
      Jak zaczęła sie budzić w nocy co 2 albo 1,5 godz. wymiękłam i
      postanowiłam podać wieczorem kasze na mleku modyfikowanym. Nawet
      trochę zjadła tej kaszki ok 80-100 ml. Po jakimś czasie zaczęła
      lepiej przesypiać noce, zasypiała o 20 a budziła sie o 2 a potem o 6
      rano. Wtedy wyczytałam, że jak sie karmi piersią nie powinno sie
      podawać modyfikowanego więc podałam kaszkę na wodzie, mała zaczęła
      pluć, dławić sie - okropność. Zaczęła znowu budzić sie co 2 godz i
      nawet nie pomogło jak wróciłam do kaszki na mleku, której juz wtedy
      nie chciała jeść. Zrezygnowałam z kaszki i o dziwo znowu zaczęła
      nieźle spać. Teraz daję cycka o 6, 10 potem zupka ok 13, o 16 cycek,
      potem deserek i 19 cycuś na noc. Ostatnio zrezygnowałam z cycka o
      16, ale zaczęłam sie bać, że stracę pokarm i zamierzam znowu karmić