Dodaj do ulubionych

nietolerancja laktozy

29.05.07, 09:16
moja córcia- 7 tyg. jest karmiona piersią i od 3 tygodni ma straszne kolki.
Nic nie pomagałao- brala esputicon i debridat, w końcu lekarz stwierdził, ze
to może być nietolerancja laktozy i będę musiala odstawić dziecko od piersi,
bo sie męczy.. najpierw jednak kazał spróbowac zastosować kreon- 3 razy
dziennie.. jak nie pomoże, to odstawiamy.. czy któraś też tak miala? a co z
karmieniem? słyszałam, ze powinnam zmienić technikę karmienia- ściągać pokarm
początkowy? wtedy przeciez pozbawię dziecko picia, prawda? trzeba bedzie
dopajać?Ile tego pokarmu poczatkowego ściągać?
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: nietolerancja laktozy 29.05.07, 09:25
      Hej,

Nie odstawiaj! "Alergia na mleko matki" czy "nietolerancja laktozy mleka matki"
      jako taka praktycznie się nie zdarza. Natomiast mogą być inne powody problemu.

Przeczytaj wypowiedz p. Moniki z wczoraj na ten sam temat;

"Kolka w zależności od przyczyny trwać może różnie długo i pojawiać się może w
      różnych momentach. problem z laktozą, a właściwie z jej nadmiarem mają dzieci,
      które jędza cała dobę metodą dwie minuty ssania i dwie minuty spania i tak w
      koło Macieju. Inna sprawa, że może być problem z alergią czy nietolerancją
      pokarmową zarówno na białko mleka krowiego jak i na laktozę mleka krowiego
      obecną w maminej diecie. Ale jest jeszcze kilka innych przyczyn, które mogą być
      przyczyną problemu. Ot chociażby zbyt łapczywe ssania czy za szybki wypływ
      mleka. I szczerze mówiąc zanim zaczniemy się dopatrywać problemów
      nietolerancyjnych warto najpierw te prostsze wykluczyć. Jeśli Pani może
      zadzwonić, zapraszam na mój telefoniczny dyżur w redakcji "Dziecka", spróbuję
      pomóc w poszukiwaniach przyczyny, a może i od razu jakieś rozsądne rozwiązanie
      znajdziemy.
      pozdrawiam :) monika staszewska"

Zadzwoń! A tak a propos tej alergii, to jesz jesz nabiał?
      • olutka75 Re: nietolerancja laktozy 29.05.07, 09:33
        ograniczam od samego poczatku nabiał do bezwzglednego minimum, bop bojes ie
        skazy, która wystąpiła prwie u wszystkich dzieci w rodzinie..lekarz powiedzial
        jednak, że moja dieta n9e ma wplywu na te kolki, kazal na razie brac kreon,
        twierdzi, że jesli pomoże, to poprawa powinna byc juz na drugi dzień- czyli
        dziś, na razie jakoś jej nie widzę, rano mala znów skręcala się z bólu, nawet
        gdy spi jęczy i stęka okropnie..
    • basiak6 Re: nietolerancja laktozy 30.05.07, 08:53
      Nietolerancja laktozy zwiazana z pokarmem matki jest niezmiernie rzadka i
      objawia sie tym ze od dnia narodzin dziecko nie przybiera na wadze, chudnie i
      ogolnie jest wycienczone.
      Lekarz wyraznie myli z nietolerancja laktozy zwiazana z bialkiem krowim co nie
      oznacza odstawiania od piersi tylko eliminacje tegoz bialka.

Co do nadmiaru laktozy w pokarmie pierwszej fazy, problem jest wtedy jesli
      dziecko zjada za duzo tego pokarmu w proporcji do tlustszego mleczka - tak sie
      zdarza jesli mama ma np spora nadprodukcje albo dziecko nie potrafi ssac na tyl
      efektywnie aby dotrzec do tego tlustego mleczka.
      Najlepiej zaczac od pracy nad sama technika ssania, maksymalnie dlugo trzymac
      dziecko na jednej piersi zanim da sie na druga - nawet przewinac w miedzyczasie
      i znow dac na ta sama piers.
      A kolki to niestety 'urok' tego wieku i same leki tez maja skutki uboczne...
    • elaazm3 Re: nietolerancja laktozy 30.05.07, 11:04
      Mój synek też miał kolki jak się potem okazało pomogło odstawienie mleka z
      mojej diety i leków które pobudzały jelita a nie uspakajały pozdrawiam
    • elaazm3 Re: nietolerancja laktozy 30.05.07, 11:08
      jeszcze jedno zaleca się karmić z jednej piersi ok. 20min zanim poda się drugą
      i napewno nie odciaga się początkowego mleka .Pozostaje kwestia odróżnienia
      kolki od bólu brzucha.Pani doktór uświadomiła mi że kolka jest wtedy jak
      dziecko o stałej porze zaczyna płakać pręży się i nic go nie jest w stanie
      uspokoić a reszte to są bóle brzucha pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka