Dodaj do ulubionych

Regularne karmienie

30.05.07, 17:25
Moj maluch ma już ponad 3 miesiące a nie mamy zadnego rytmu dnia. Jedyne co
jest regularne to pora zasypiania wieczorem ( 20:00).W npocy różnie się budzi
i wstaje rano o różnych godzinach je i spi w dzień także róznie. Nie wiem co
robię źle. Pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Regularne karmienie 30.05.07, 20:40
      Absolutnie normalnie, wcale nic nie robisz zle (najprawdopodobniej). Niektóre
      dzieci tak mają. (Siostra mojego partnera mówiła, że jej dwójka nigdy nie
      "wpadła" w regularny tryb dnia, wręcz odwrotnie, a ona ich do tego nie
      zmuszała.) I wszystko było OK. Poza tym, wiele dzieci zaczyna mieć rytm dopiero
      koło 5 miesiąca.

Natomiast oczywiscie łatwiej jest, jak coś jest przewidywalne. Ale i tak masz
      świetnie z tym regularnym zasypianiem. Poza tym probuj jednak wprowadzac
      elementy regularności (tylko nie na siłe) np kapać, chodzić na spacer zawsze
      mniej więcej o tej samej porze, itp.

Regularność karmienia jest tu naprawdę najmniej ważna. A jak to wygląda, co ile
      i jak synek je?
      • maykaf Re: Regularne karmienie 30.05.07, 21:29
        Mały je co 2 maksymalnie 2,5 godziny, czasami nawet co 1,5. Przysysa sie czasami
        tylko na 5 min. Narazie na wadze przybiera dobrze. Tak bardzo chciałaby aby to
        wszystko się jakos wyregulowało. Chciałabym wreszcie cos sobie zaplanować.
        Pozdrawiam
        • kaeira Re: Regularne karmienie 30.05.07, 21:49
          maykaf napisała:
          > Mały je co 2 maksymalnie 2,5 godziny, czasami nawet co 1,5.

Miałam *identycznie*. Tylko że nie na 5 min a co najmniej 30. Z czasem zrobiło
          się trochę rzadziej, no i o wiele krócej, ale i teraz (8m) czasami jest co 2
          godz. Tak bywa, i to wcale nie jest jakoś nieprawidłowo, po prostu taka tych
          dzieci uroda, niestety.
        • krystynacr Re: Regularne karmienie 30.05.07, 22:35
          Dokładnie jak u nas - Maluszek je najrzadziej co 2 godz, także w nocy i też
          często jakoś tak krótko, w porównaniu z tym jak jadł, jak był mniejszy (teraz ma
          3 mies i 3 tyg). Z tym, że rano i po południu/wieczorem je zdecydowanie dłużej.
          Myślę, że w ciągu dnia ma dużo wrażeń i tylko je, a tak np wieczorkiem to lubi
          sobie possać dla samego ssania :) Ale też nie mamy żadnych stałych pór jedzenia.
          Udało mi się za to ustalić stałe pory spaceru i kąpieli, oczywiście tak mniej
          więcej - z dokładnością do pół godziny i to nam musi wystarczyć za regularność
          ;-)) Widać Maluszki tak mają. Także nie martw się, nic nie robisz źle! Pozdrawiam :)
    • maykaf Re: Regularne karmienie 01.06.07, 17:19
      Mam już dość. Mały dzisiaj je co godzinę. Wczoraj po kapaniu zjadł i zasnął ale
      za 1,5 godz obudził się z płaczem głodny. On sie chyba nie najada. Już nie wiem
      co mam mysleć.
      • kaeira Re: Regularne karmienie 01.06.07, 19:10
        maykaf napisała:
        > Mam już dość. Mały dzisiaj je co godzinę. Wczoraj po kapaniu zjadł i zasnął ale
        > za 1,5 godz obudził się z płaczem głodny. On sie chyba nie najada. Już nie wiem
        > co mam mysleć.

Może, że to pewno skok rozwojowy (3m to na to typowy moment), i za kilka dni
        przejdzie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka