Dodaj do ulubionych

jak odstawić od piersi - nie pije z butelki!

02.06.07, 23:48
mój synek ma 8 m-cy. Od urodzenia był karmiony piersią, podawałam mu też
swoje mleko z butelki pił z aventu do 5 m-ca życia, wtedy z nieznanych mi
powodów obraził się na smoczki. Nie przyjmuje butelki, ani kubeczków,
próbowałam różne firmy, kształty, silikon i kauczuk. Obecnie mały ma 8 m-cy
karmienie piersią ograniczyłam do 1-2 karmień w ciągu dnia i nocy. Pozostałe
posiłki zupki, kaszkę soki i herbatkę podaję mu łyżeczką. Teraz już muszę
odstawić go od piersi, jak podać mu mleko? czy jedynym sposobem jest
przetrzymanie go na głodzie tak długo aż zaskoczy smoczek, czy może są jaieś
mniej drastyczne rozwiązania. Proszę o radę i wsparcie!
Obserwuj wątek
    • jahreshka Re: jak odstawić od piersi - nie pije z butelki! 03.06.07, 10:45
      Ja też mam podobny probelm. Hanka pije tylko z niekapka, a w zasadzie z "kapka"
      (zdejmujemy tą gumową osłonkę - mamy avent) - robimy do pysia "cnlup" nqa
      jednego łyka i jakoś to idzie. Może spróbuj w ten sposób?
      Pani Monika odpisała mi, że należy wprowadzić sztuczne mleko wtedy, gdy
      częstotliwość karmień piersią spadnie poniżej 4. Postanowiłam, że na mieszance
      będę robić kaszki i w taki sposób podawać córce (gdyby nie chciała z kapka pić
      tego mleka).
      • zajac48 Re: jak odstawić od piersi - nie pije z butelki! 04.06.07, 21:50
        obym nie zapeszyła, ale mały wypił ze smoka dzisiaj 50 ml, a z
        aventem "kapkiem - niekapkiem" też próbowałam - niestety bez powodzenia. Myślę
        że jeszcze poćwiczę małego z butelką na soczkach, boję się żeby się nie wycofał
        kiedy poczuje że to ma być zastępstwo za cycusia. Ah, odkryłam jeszcze łyżeczki
        do butelki canpol, wygodny sprzęt dla dzieci które piją tylko z łyżeczki no i
        cały zestaw kosztuje koło 20 PLN (medela 100PLN)Pozdrawiam
    • felonia Re: jak odstawić od piersi - nie pije z butelki! 05.06.07, 11:30
      mój młody ma 9mcy i też nie pije z butelki
      ale ja skończyłam karmić piersią i w zamian daję mu jedzenie z mlekiem
      modyfikowanym
      zjada kaszki zupki itp mieszane z 1-3 miarkami mleka
      a przez smoczek to tylko herbatka i tylko jak są upały
      nie potrzebuje mleka w czystej postaci
      a ja nie zmuszam za wszelką cenę
      wszystkie kleiki i kaszki są wystarczająco nafaszerowane witaminami żeby mu
      starczyło
      kiedyś podawałam na śpiocha mleko ale już się na to nie nabiera i wypluwa
      • maja4021 Re: jak odstawić od piersi - nie pije z butelki! 07.06.07, 21:14
        a jak w nocy.Ja chcialabym odstawic mala ale boje sie co bedzie w nocy budzi
        sie bardzo czesto i krzyczy dopoki jej nie dam cyca.Jak jest glodna to ssie a
        jak nie to chwile potrzyma i odwraca sie na drugi bok.I co mam robic????????
        • zajac48 Re: jak odstawić od piersi - nie pije z butelki! 07.06.07, 23:00
          Nam coraz częściej udaje się przeżyć cały dzień bez cycusia. Cyckanie zaczyna
          się wieczorem po kąpieli i trwa co kilka godzin do rana. Naprawdę boję się tego
          momentu kiedy młody nie dostanie cycusia. Wiem, że to wyjdzie na dobre mi i
          jemu również, ale jak to zrobić żeby jak najmniej bolało?
          • zajac48 Ratunku .....Tommee tippee? 13.06.07, 09:21
            wracam do wątku. Mały nie dostaje piersi w dzień. Dostęp do cycusia ma od 20 do
            5 rano. korzysta 3-4 razy. W ciągu dnia nie chce mleka, najgorsze jest to że są
            straszne cyrki żeby podać mu płyny. Próbowałam już chyba wszystkiego został
            tylko tommee tippee- macie jakieś pozytywne doświadczenia? Muszę go odstawić
            również od nocnego karmienia, ale jak go napoję w nocy?
            • sebaga Re: Ratunku .....Tommee tippee? 13.06.07, 12:44
              u nas mały nie pił nic do 11 miesiąca. Nie akceptował żdanego niekapka ani
              smoka. Ktoregoś razu tak n próbę kupiłam najprostszy niekapek tesco (to było w
              UK, ale myślę że w polskim tesco też są). Załapał od razu. Teraz pije z niekapka
              tomme tippe. Próbowałam podawać tomme tippee ten ze słomką, ale nie chce pić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka