niska3 12.07.07, 11:57 Witam, czy któras firma robiąca słoiczki dla dzieci ma w ofercie ziemniaka - wyłacznie bez dodatków typu dynia ,dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maff1 Re: Ziemniak 12.07.07, 16:31 hmmm, tego nie wiem. Ale co stoi na przeszkodzie by ugotowac ziemniaka i go przetrzeć? wtedy wiesz co dziecku dajesz, bo zrobione osobiście. :) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Ziemniak 12.07.07, 21:01 A jak wybierzesz odpowiednią "rasę" (irga, o ile dobrze pamiętam), to sam ci się rozsypie, nawet nie potrzeba przecierac, tylko troszke przydusic łyzką :) Odpowiedz Link Zgłoś
kadewu1 Re: Ziemniak 13.07.07, 09:28 Tak, tylko ziemniaki "dla dorosłych" często zawierają dużo nawozu; wiem coś o tym, bo wychowałam się na własnych ziemniakach i zawsze jakoś czuję w kupnych sztuczne nawozy (wiem, jestem zboczona). Ja robię tak, że gotuję ziemniak jednego dnia (np. w zupie, czy jak tam danego dnia trzeba) i zostawiam trochę na następny, Jeśli na drugi dzień, po podgrzaniu, ziemniak jest nadal smaczny, nie czuć go żadnym świństwem, to ta partia ziemniaków jest ok. Ale moje dziecko i tak ma wysypkę po ziemniakach. KmJ Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: Ziemniak 13.07.07, 10:43 wątpię czy ziemniaki do masowej produkcji odżywek w słoiczkach pochodziły z upraw ekologicznych. Poszczegulne partie ziemniaków poddawane sa raczej badaniom laboratoryjnym - i jesli spełniają normy, to idą do produkcji. ale trzeba pamietać co to jest norma - norma dopuszcza zawartośc pewnych związków, ale do pewnej granicy. Czyli nawozy i chemia jest w ziemniaku, ale w stężeniu szeroko rozumianym jako bezpieczne. Niestety jak to z normami jest pokazuje przykład budownictwa z lat 60/70 tych. Wtedy sciany zewnętrzne spełniały normy, a teraz już nie spełniają - i stąd koniecznośc docieplania. (bardzo upraszczam) Odpowiedz Link Zgłoś