sylwianitro Re: jajko 17.11.07, 10:42 wprowadzilam corce 2 tyg temu 1/2 jajka co 2 dzien.. od tyg zauwazylam ze wymiotuje i zawsze w dzien w ktorym zjadla jajko.. dodaje go do zupki warzywnej.. jaki blad robie? moze za wczesnie jednak? co zrobic, odczekac troche i sprobowac za jakis czas? ogolnie to bardzo lubi zupki, jednak ta z jajkiem je nie za chetnie.. co radzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
maff1 Re: jajko 17.11.07, 10:46 no to odstaw jajko na jakis czas. Błedu tu nie ma żadnego - kazdy ma prawo róznie reagować na jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: jajko 17.11.07, 11:34 Alergia na jajko jest jedną z najczęstszych alergii, chodzi głównie o białko jajka (na żołtko dzieci są uczulone o wiele rzadziej). Dlatego polskie zalecenia mówią o żółtku kilka razy na tydzien od 9m, a całym jajku po ok. roku (w innych krajach jest b. podobnie). Moja propozycja: wycofaj jajka na co najmniej miesiąc. Potem zacznij dawać po połowie żółtka i zobacz co będzie. Jeśli wszystko będzie OK, żółtko dawaj, zaś z białkiem poczekaj jeszcze co najmniej pół roku! Tymczasem uważaj, żeby nie podawać jedzenia w którego składzie znajduje się białko jajka. Nawet jeśli występuje u dziecka ta alergia, zwykle się z niej "wyrasta" tzn. mija z wiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
akaef Re: jajko 17.11.07, 12:03 mam to samo. Pierwsze zupki z żółtkiem Franek zjadał i było ok. (oczywiście pół żółtka co drugi dzień), potem go sypnęło na ręce - odstawiłam żółtko na 2 tygodznie, aż wysypka zeszła, potem dałam słoiczek z żółtkiem i było potężne rzyganko po 2 godzinach (ale nie byłam pewna, czy żółtko, czy słoiczkowa zupka). No i wczoraj znowu dałam pół żółtka ze swoją zupką, i znowu rzyganko. A więc ewidentnie żółtko. Więc na razie, przynajmniej na miesiąc-dwa, żółtku mówimy precz. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwianitro Re: jajko 17.11.07, 15:13 oczywiscie ja mówie o połowie żóltka a nie jajka.. zle sie wyrazilam na wstepie.. no ale wiemy o co chodzi.. mlodej nie obsypywalo ale wlasnie wymioty tak jak u ciebie mniej wiecej za 2h.. tez poczatkowo nie bylam pewna czy to to, ale w sumie daje jej zupke jarzynowa ta sama co zwykle.. wiec my tez narazie jajku mowimy nie:) Odpowiedz Link Zgłoś
lady_of_avalon Re: jajko 17.11.07, 22:05 U nas było to samo - potężne, chlustające wymioty po zjedzeniu żółtka :(( Od miesiąca juz go nie daję i boje się znowu podac. Zastanawiam się natomiast czy takie niedawanie żółtka może miec jakies niekorzystne konsekwencje??? Gdzies przeczytałam żeby spróbowac z przepiórczmi jajami bo podobno mniej alergizujące ... Odpowiedz Link Zgłoś