luizaosa 18.12.07, 10:50 od kiedy wprowadzac dzieku gluten jesli ja (mama)mialam celiakie w dziecinstwie?słyszałam o nowym schemacie żywienie,podawanie wczesniej gluenu od 5 miesiaca,a maly na juz 7miesiecy.karmie piersia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anaj75 Re: celiakia 18.12.07, 11:11 Obecnie lekarze mówią, że z celiakii się nie wyrasta. Owszem, objawy mogą zelżeć ale dietę należy stosować przez całe życie. Dlatego lepiej powtórzyć badania, by uniknąć powikłań. Co innego, jeśli była to 'tylko' nietolerancja. Ta może minąć z wiekiem. Z tego, co ja czytałam, to dzieciom zdrowym powinno się wprowadzać gluten, gdy jeszcze są na piersi, bo wtedy organizm uczy się tolerować ten składnik, pod ochroną pokarmu. Dzieciom zagrożonym celiakią i alergią na gluten (przynajmniej jeszcze około 2 lat temu) wprowadzano gluten później, około roku. Jednak im później się wprowadza, tym objawy choroby mogą być bardziej zakamuflowane. Dlatego, być może, teraz zmieniono zalecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
patrilla Re: celiakia 18.12.07, 20:18 Z CELIAKI SIE NIE WYRASTA jeśli to była nietolerancja na gluten można ale z celiakii choroby trzewnej sie nie wyrasta powtarzam zrób sobie badania możesz miec bezobjawową .... co do nowych zaleceń odnośnie wprowadzania glutenu - strasznie mnie denerwują nie są sprawdzone wcale ani poparte długofalowymi badaniami ... ja poczekałabym do roczku min 10 mieszków jeśli chcesz nadal karmić piersią to tym bardziej superrr Odpowiedz Link Zgłoś
luizaosa Re: celiakia 21.12.07, 12:50 jakie mam sobie zrobic te badania bo jak bylam z tym u lekarza to mowią ze nie wygladam na chora i mowia że bole brzucha moga byc ze stresu.czy jest jakies badanie ktore na sto procent powie mi ze jestem na to chora? Odpowiedz Link Zgłoś
patrilla Re: celiakia 21.12.07, 13:16 jedynym dającym 100% pewność badaniem jest gastroskopia zajrzyj na forum forum.celiakia.pl/ alebo prostsze, ale nie dajace 100% pewności testy z krwi celiakia lubi ujawniać sie właśnie w okresie ciąży lub karmienia piersią nie ma co bagatelizować lekarze ogólni to w dużej mierze ciemnogród poproś (żądaj) o skierowanie do gastrologa !!! i nie czekaj potem zmiany w jelitach mogą byc duze i wtedy będą objawy ale to już inna bajka ... Odpowiedz Link Zgłoś
anaj75 Re: celiakia 21.12.07, 14:47 Znalazłam test domowy ale raczej w diagnozie na tym bym nie bazowała: www.bezgluten.pl/sklep/product_info.php/products_id/275?osCsid=30df91f4dfa36277d2ddf9d58f1f59c1 Oczywiście, skierowanie do gastrologa. Teraz diagnozowanie zaczyna się od testów z krwii. No, i niestety, dzieci mogą dziedziczyć tę chorobę. Odpowiedz Link Zgłoś
anaj75 Re: celiakia 21.12.07, 16:58 Pomyślałam jednak, że taki test z krwii może być niebezpieczny. Jeżeli wyjdzie fałszywie ujemny wynik, to badający się może się uspokoić i zaniechać dalszej diagnostyki a choroba będzie powodować spustoszenie... Odpowiedz Link Zgłoś
luizaosa Re: celiakia 21.12.07, 20:13 ja mam zrobione badanie na przeciwciala IgA -EmA byly dodatnie 640.czy tylko po tym badaniu mzna stwierdzic ze jestem chora?w szpitalu rozpoznano u mnie zespół zlego wchłaniania i podejrzenie choroby trzewnej.ale czy przy alergii na mleko mogą tez wystąpic te przeciwciala ? Odpowiedz Link Zgłoś
anaj75 Re: celiakia 21.12.07, 23:57 Ja, niestety, nie potrafię odpowiedzieć na pytanie. Wiem tylko, że mój syn miał robione badanie: transformacja blastyczna limfocytów pod wpływem PHA, antygenu mleka i antygenu mąki. Gdy przy mące wyniki były znacznie podwyższone, zlecono dodatkowe badanie w kierunku celiakii (z krwi). Nie wiem, czy tak samo postępuje się z dorosłymi. Pozdrawiam i życzę zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś