Dodaj do ulubionych

Pani Moniko-pomocy!

06.01.08, 14:58
Nie wiem już co mam robić. Mój 3-miesięczny synek ma okropne problemy z kupą. W zasadzie jest karmiony piersią, czasem dostanie butelkę i wtedy, ze względu na alergię, jest to bebilon pepti. Problem polega na tym, że mały robi kupki co 3-4 dni. Ostatnio zdarzyła się nawet 5 dniowa przerwa. Zazdzwoniłam do pediatry i kazał mi podać czopek glicerynowy. Podałam jeszcze klika razy , bo bez tego ani rusz. Nie wiem, czy odstawić od piersi i przejść na mieszankę? Gdzie tkwi problem? Nie chcę przyzwyczajać synka do czopków, bo na dłuższą metę nie zrobi sam , tylko będzie czekał na "pomoc"

,

Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Pani Moniko-pomocy! 06.01.08, 15:11
      A jak się syn miewa? Jesli nie płacze, kupa jest miękka, puszcza bąki, to nie ma
      czym się przejmować i ingerować. Są dzieci na piersi, które robią kupę raz na
      tydzien, raz na 10 dni albo i rzadziej, a sa i takie, które robią 10 na dzien
      albo i więcej. To jest w normie.
    • kaeira Re: Pani Moniko-pomocy! 06.01.08, 15:33
      Dokładnie jak pisze Mika_p.

beatkaa32 napisała:
      > Nie wiem już co mam robić. Mój 3-miesięczny synek ma okropne problemy z kupą.

Masz się nie martwić.
      Synek nie ma żadnego problemu ( o ile tylko kupka nie jest sama w sobie
      zatwardzona). U dzieci na piersi (albo glownie na piersi) to zupelnie normalne,
      a pediatra się niestety nie zna.

Tu cytat z p. Moniki:
      "Maluchy karmione wyłącznie maminym mlekiem mogą sobie robić kupkę co
      kilkanaście dni. Byle tylko jak już będzie była miękka, nie twarda. Więc na
      razie spokojnie czekamy. Rekordzista, którego mama była moją klientką robił
      kupkę raz na trzy tygodnie. Miła i ma się do dzisiaj świetnie."
      "Jeśli Mała ma miękki brzuszek i ogólnie ma się dobrze, nie wygląda
      na osóbkę której coś dolega, proponuję spokojnie czekać. A jeśli
      chce Pani zrobić coś na wszelki wypadek proszę masować brzuszek, tak
      ze trzy razy dziennie wedle instrukcji:
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54927,2449645.html
    • bathilda Re: Pani Moniko-pomocy! 06.01.08, 19:41
      Na czym polega "okropność" problemów z kupą? Tylko na czasie? Jeśli dziecko jest tylko na piersi ma prawo nie robić kupy nawet 14 dni. Rekord mojego Piotrka to 8 dni. Nic nie trzeba robić. No chyba że dziecko ma cały czas wzdęty, twardy brzuszek i ciągle płacze?
      • beatkaa32 Re: Pani Moniko-pomocy! 06.01.08, 21:11
        dziękuję Wam za rady, mój synek jest na piersi, ale tak jak napisałam, czasem
        dostaje butelkę, stąd mój niepokój. Moje starsze dziecko było od początku na
        butelce, robiło kupy codziennie, dlatego nie wiedziałam, że w przypadku dzieci
        "piersiowych" jest zupełnie inaczej.
    • basiak36 Re: Pani Moniko-pomocy! 06.01.08, 21:09
      Moze robic nawet raz na tydzien. MOja coreczka, 3 miesieczna, robi raz na 2-3 dni.
    • monika_staszewska Re: Pani Moniko-pomocy! 07.01.08, 14:11
      To ja już tylko pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka