11.03.08, 19:22
Drogie Mamy oraz Pani Moniko. Moja córeczka ma 1,5 mies i w obecnej
chwili waży 4,65 kg, natomiast wychodząc ze szpitala ważyła 3,06 kg.
Na ostatniej wizycie(4 dni temu) usłyszałam, że powinna przybrać
połowę tego i teraz powinam ją "oszukiwać" herbatką, żeby tak często
nie jadła. Poza tym mała miała bóle brzuszka i to podobno z
przejedzenia, a żeby było mało to nie toleruje niczego poza cycem.
Jestem już trochę umęczona wmuszaniem jej tej herbatki...
zastanawiam się czy oby na pewno dobrze robię?
Obserwuj wątek
    • basiak36 Re: Nadwaga? 11.03.08, 20:45
      Twoja coreczka przybiera bardzo ladnie, i widac tak jest dla niej najlepiej.
      Herbatka zasladza dziecko i oznacza ze dostanie mniej mleka, ktore w tym czasie
      potrzebuje. Za pare miesiecy dziecko zwolni przybieranie na wadze a wtedy sie
      dowiesz ze masz dokarmiac.
      Ja bym zaufala dziecku i nie dawala zadnych herbatek, byc moze przez to te bole
      brzuszka.
    • bathilda Re: Nadwaga? 11.03.08, 20:46
      Guzik prawda, że powstrzymam się od wyrażenia mojej opinii słowami które mi się
      nieodparcie cisną na klawiaturę.

Dziecko karmione wyłącznie piersią nie ma górnej granicy przyrostów. Mamy tu
      dzieci, które przybierały pół kilo tygodniowo. I były zdrowe a mamy nie
      próbowały ich głodzić. Półtora kilo w półtora miesiąca to ładny przyrost ale bez
      przesady. Mój też na początku przybierał kilo miesięcznie a jak zaczął się
      ruszać to stanął z wagą. Jeśli możesz, zmień lekarza. A dziecko karm na żądanie
      - jak mu nie będzie potrzebne to nie będzie jadło. Ssanie to ciężka robota, bez
      potrzeby tego nie będzie robić. Niemowlę też człowiek :)
    • kaeira Re: Nadwaga? 11.03.08, 20:53
      NIE należy jej oszukiwać herbatką ani niczym innym. Takie małe dziecko powinno jeść tylko pokarm matki, i to na żądanie. (Albo mleko sztuczne, jeśli matka nie karmi)

Rozumiem, że dziecko przybrało ok. 1,6 kg w ciągu 1,5m, czyli ok. 250 na tydzień. Dla dzieci na piersi minimum to ok. 120g, natomiast większość dzieci przybiera średnio 140-240g na tydzien. Nie ma "górnej granicy" przyrostów - dziecko tylko na piersi ma prawo przybierać ile chce.
      Tak że W OGÓLE nie masz się czy martwić, karm piersią na żądanie córy i się ciesz, że tak ci ładnie rośnie. :-)

Zobacz wypowiedz naszego eksperta, p. Moniki:

"monika_staszewska 02.02.07, 16:03
      Dziecko karmione maminym mlekiem nie ma określonej górnej granicy przyrostów masy ciała, więc nie ma mowy o przekarmieniu ludzkim mlekiem. Są i tacy Obywatele, którzy przybierają ponad dwa kilogramy miesięcznie. Tłuszczyk zgromadzony podczas karmienia ludzkim mlekiem nie jest groźny, zostaje zużyty jeśli nie w drugim półroczu to w drugim roku życia. Problem by był gdyby dziecko karmione mlekiem modyfikowanym nadmiernie przybierało na wadze. Lub gdyby przyrosty były duże z powodu zjadania dużych ilości kaszek."
    • mika_p Re: Nadwaga? 11.03.08, 21:51
      Gdyby przybrała "połowę tego" to by średnio przybierała ok. 132 g/tydzień, czyli
      niecałe 600g/mies.
      Polscy pediatrzy rzadko akceptują dolne normy (450g/mies), częsciej własnie 600
      uwazają za minimum, a niektórzy podają jeszcze wyższe wartości minimalne, koło
      800-900.
      Zatem wysoce prawdopodobne, że gdyby faktycznie dziecko przybrało "połowę tego",
      to bys została opieprzona, że głodzisz dziecko i nakazano by ci dokarmianie.

Wyluzuj i nie męcz dziecka herbatką. Ssanie piersi to na tyle ciężka praca, że
      mozna dziecku zaufać - ma jeszcze instynkt.
      Karm jak dotąd :)
    • anialit Re: Nadwaga? 11.03.08, 22:04
      No nie, ja tu zastanawiam się co zrobić, żeby moja niunia lepiej przybierała, a u Ciebie wszystko na odwrót. Zazdroszczę Ci tego, bo mi z kolei kazali dokarmiać.
      Mimo, że ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że dziecko gdyby faktycznie było najedzone "po uszy" samo przestałoby ssać, a skoro Twoja córeczka ssie, to znaczy, że chce jeść.
      Nie zawsze sutek w buzi = jedzenie. U mnie jeste tak, że długie "wiszenie" przy piersi nie oznacza wcale ssania, bo Magdusia lubi sobie leciutko "pogmerać" języczkiem po brodawce, żeby zaspokoić odruch ssania, a nie głodu.
      A bóle brzuszka mogą po prostu oznaczać powietrze połknięte wraz z mlekiem, więc trzeba często trzymać do odbicia.
      • wendy84 Re: Nadwaga? 12.03.08, 11:10
        Dzięki serdeczne za otuchę, bo już zaczynałam mieć dosyć tego
        męczenia maleńkiej butlą i wysłuchiwania tekstów typu "a może masz
        za tłuste mleko?"(!!!) Pozdrawiam:)
        • basiak36 Re: Nadwaga? 12.03.08, 11:35
          Moze Cie pocieszy ze moja coreczka chyba pobila wszelkie rekordy, bo maksymalnie
          w jednym tygodniu na poczatku przybrala 600g, a potem po 500g tygodniowo przez
          pierwsze 2-3 miesiace. Teraz zwolnila do 250g tyg:) Jest zdrowa, i wedlug
          lekarza i tutaj i w Polsce, jest ok bo tatus jakby nie bylo wysoki a dzieci
          karmione piersia nie maja gornej granicy i ma jesc na zdrowie:) Wazy 9kg, ma 5
          mcy, z najnizszej wagi po urodzeniu 3120g.
    • dreamo Ja bym nie podawała herbatki 12.03.08, 16:01
      Moja córka ma 26 miesięcy i waży 14 kg wzrost 96 cm. W 6 miesiącu
      ważyła 9.650! Miała gigantyczne przyrosty przegoniła nawet w tamtym
      czasie swojego o 7 miesięcy starszego kolegę. Teraz kolega waży już
      1,5 kg więcej (ma niskich korpulentnych rodziców) zatem teraz już
      chyba rolę zaczynaja odgrywać geny. Ja i mąż jesteśmy wysocy. Mam
      też synka ma 6 miesięcy i tydzień i waży UWAGA 11,5 kg czym w ogóle
      się nie przejmuję. Wiem tylko, że moje dzieci - córka już jest
      smukła a syn też z tego wyrośnie. Pozdrawiam
      • relisys07 Re: Ja bym nie podawała herbatki 12.03.08, 21:05
        Jakbym slyszala swoja tesciowa : "przepajac, i jeszcze raz przepajac! Dziecko jest za grube! Trzeba oszukac jego zoladek!"
        Maly jest tylko na piersi, ma 4,5 m-ca i wazy 12kg, waga ur 4760kg i tym sie pocieszam.
        Martwi mnie to, ze jest fizycznie podobny to tesciowej a ona do szczuplych nie nalezy. Czy on z tego wyrosnie?
        W pon mamy wizyte u pediatry, zobaczymy co on powie. Pielegniarka srod. nam poradzila, bo w ciagu 1 m-ca przytyl 2 kg, powiedziala, ze troche za duzo. (mieszkam w UK).
        • basiak36 Re: Ja bym nie podawała herbatki 12.03.08, 22:10
          > W pon mamy wizyte u pediatry, zobaczymy co on powie. Pielegniarka srod. nam por
          > adzila, bo w ciagu 1 m-ca przytyl 2 kg, powiedziala, ze troche za duzo. (mieszk
          > am w UK).

Tez mieszkam w UK i nikomu nie przeszkadzalo ze moja coreczka przybierala 600g w
          jednym tygodniu a potem po 500g tygodniowo.
          Powiedzieli mi tylko ze mam sie cieszyc zdrowym apetytem coreczki:)
    • mpogus Re: Nadwaga? - na pewno NIE 13.03.08, 11:23
      No więc mój mały prawie cały czas przybiera 1,5 kg na miesiąc, teraz ma 4
      miesiące i waży około 8,6, waga urodzeniowa 3.300, cały czas jest na górze
      siatki centylowej, rozwija się świetnie, jest pogodny i energiczny.Mleko mamy
      nie tuczy !! a co do lekarzy, to jak za mało to źle a za dużo to też źle, lubią
      leczyć zdrowe dzieci !! aha mały podwoił wagę około 9 tygodni !:)
    • monika_staszewska Re: Nadwaga? 14.03.08, 19:16
      To ja już tylko pozdrawiam :)
      monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka