Dodaj do ulubionych

kilka pytań o karmienie

18.04.08, 21:17
Jak skutecznie odciągać pokarm?
Wiem że w cyklach 7-5-3 lub 5-3-2 ale czy kontynuować odciąganie gdy np. po 2min nic już nie leci?

Dlaczego laktatorem już nic nie leci a ręcznie jeszcze troszkę się uda odciągnąć?

Kiedy odciągać żeby zrobić zapasy?
Czy ,a jeśli tak to w jaki sposób, zaburza laktację odciąganie między karmieniami po 10-20ml (bo więcej np. nie leci albo potrzebujemy tyle)

Po podgrzaniu rozmrożonego lub schłodzonego wcześniej mleka nie można ponownie podgrzewać, ale jak dzidzuś nie zje wszystkiego lub wcale (bo np. za wcześnie mu przygotowaliśmy albo on akurat kaprysi i teraz nie bedzie jadł), wstawiamy to do termosu zeby nie wystygło - po jakim czasie mozna mu to podać a kiedy trzeba mu przygotować nową porcję?

Kiedy - zaraz przed mleczkiem gdy jest głodny, zaraz po, czy może pomiędzy posiłkami) próbować przekonywać do zupek? Jak do tej pory wszystkie próby kończyły się fiaskiem. A deserki owocowe to i owszem - zajada ze smakiem. Ale soczków ani herbatek nie chce pić.

Jeśli dzidziuś (6mc) je (godziny tak mniej więcej):
-5.00 -cyc,
-9.00 -mleko cycowe z butelki,
-13.00 - kaszka na mleku cycowym,
-16.00 - czasem cyc,
-17.00 deserek ,
-19.00 - czasem cyc,
-22.00 - cyc

czy konieczne jest dopajanie? Jeśli tak to czym najlepiej?

Czy z tym schematem jest wszystko ok?
No i w którym miejscu ta zupka?

Obserwuj wątek
    • fergie1975 Re: kilka pytań o karmienie 19.04.08, 21:12
      n.atka napisała:

> Jak skutecznie odciągać pokarm?

Na to chyba nie ma jednego przepisu, jednym lepiej z laktatora, inne mamy wolą
      ręcznie.

> Kiedy odciągać żeby zrobić zapasy?

mozna zbierac po karmieniu lub jeżeli wypada jedno karmienie. Ogolnie nie nalezy
      przesadzac zeby nie rozregulowac laktacji.

> Czy ,a jeśli tak to w jaki sposób, zaburza laktację odciąganie między
      karmienia mi po 10-20ml (bo więcej np. nie leci albo potrzebujemy tyle)

moim zdaniem nie zaburza

> Po podgrzaniu rozmrożonego lub schłodzonego wcześniej mleka nie można ponownie
      podgrzewać...

jeżeli podgrzalam i wystyglo podawalam tą samą porcję o temp pokojowej, ale nie
      później niz po 3 godzinach.
      Wstawianie do termosu moze spowodowac rozwoj bakterii jezeli sie nam cos
      "zabrudzilo"

> Kiedy - zaraz przed mleczkiem gdy jest głodny, zaraz po, czy może pomiędzy
      posiłkami) próbować przekonywać do zupek? Jak do tej pory wszystkie próby
      kończyły się fiaskiem. A deserki owocowe to i owszem - zajada ze smakiem. Ale
      soczków ani herbatek nie chce pić.

dlatego najlepiej najpierw wprowadzac jednak warzywa zeby dziecko sie
      przyzwyczailo niz owoce, ktore jednak sa slodsze (nieslodzone).
      najlepiej przed piersia kilka lyzek na probe a pozniej piers.

Zupke najlepiej w porze "obiadowej" :)
    • katia8 Re: kilka pytań o karmienie 19.04.08, 23:37
      n.atka napisała:

> Jak skutecznie odciągać pokarm?
      > Wiem że w cyklach 7-5-3 lub 5-3-2 ale czy kontynuować odciąganie gdy np. po 2mi
      > n nic już nie leci?

Laktatorem potrafię ściągnąć cokolwiek tylko kiedy jestem bardzo wyluzowana i odprężona. Raz oglądając zdjęcia dziecka z jednej piersi ściągnęłam 100 ml w ciągu zaledwie chwili, gdzie wcześniej laktator miałam przystawiony przez 10 min i prawie nic nie odciągnęłam.

> Kiedy odciągać żeby zrobić zapasy?
      > Czy ,a jeśli tak to w jaki sposób, zaburza laktację odciąganie między karmienia
      > mi po 10-20ml (bo więcej np. nie leci albo potrzebujemy tyle)

Tyle mleka ile zostanie odciągnięte, albo wyssane, tyle jest produkowane. Zasada podaż=popyt. Jednak jeżeli laktację masz już ustabilizowaną, to nie powinnaś mieć problemów z nadprodukcją. Tak mi się wydaje :)

> Ale soczków an
      > i herbatek nie chce pić.
      > czy konieczne jest dopajanie? Jeśli tak to czym najlepiej?

Dzieci będące na piersi nie potrzebują dopajania. Do popicia najlepszy cyc :) Ewentualnie przegotowana woda, albo herbatka. Przynajmniej tak wynika z mojej najlepszej wiedzy :)

Co do reszty nie wypowiadam się, bo nie mam doświadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka