yoaha 02.05.08, 07:49 Czy mleko matki wytwarza przeciwciała w przypadku wirusów wywołujących t.zw. grypę żołądkową? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaeira Re: grypa żołądkowa 02.05.08, 09:51 "Grypa żołądkowa" to potoczne określenie wirusowych zakażeń przewodu pokarmowego, np. rotawirusa. Oczywiście dziecko dostaje przeciwciała - mleko matki zawiera przeciwciala na wszelkie infekcje, z ktorymi styka się matka (choćby nawet nie zachorowała). Dodatkowo, mleko matki ma ochronny wpływ na przewód pokarmowy dziecka, więc w razie zachorowania łagodzi problemy. Mały "piersiak" zwykle się od mamy nie zarazi, a jak zarazi, to najczęściej przejdzie lekko. Mama może karmić niezależnie od gorączki czy biegunki. A oto cytat ze strony Sanepidu: "Najczęściej i najciężej chorują dzieci od 3 miesiąca do 3 lat. Noworodki i niemowlęta karmione piersią chronione są przez przeciwciała zawarte w mleku matki." www.wsse.krakow.pl/pages/wsse_document.php?nid=505&did=3729 Zobacz jeszcze tu o rotawirusie i biegunkach: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=77821326&a=77821326 Odpowiedz Link Zgłoś
yoaha Re: grypa żołądkowa 02.05.08, 10:51 Dziękuję za odpowiedź. Mikołaj wczoraj cały wieczór i noc wymiotował, do tego miał biegunkęi silne bóle. Ala przedwczoraj wymiotowała tylko raz pierwszy raz w życiu, wczoraj drugi raz a dziś pojawiła się biegunka, na szczęście nie płacze. Mi nic nie jest ale mam nadzieję, że zetknęłam się z wirusem i przeciwciała są. Karmię małą mlekiem ściąganym i będę to robić jak najdłużej się da. Odpowiedz Link Zgłoś