niunio-dwa 25.05.08, 18:40 jestem mamą 10 dniowej Zuzi od dwóch dni mała popołudniami jest płaczliwa - podejrzewam że to brzuszek, czy można podawać hip herbatkę koperkową i ona może trochę pomóc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
althea35 Re: czy dawać herbatkę koperkową 25.05.08, 19:25 Ja dziecku nie dawalam, ale sama pilam napar z kopru wloskiego, azyzu i kminku (proporcje odpowiednio 2:2:1 łyzeczki na litr wody). Odpowiedz Link Zgłoś
karolina33331 Re: czy dawać herbatkę koperkową 25.05.08, 20:25 Dzieciom karmionym piersią nie podaje się żadnych płynów. A wg mnie kopru szczególnie, bo skutek wręcz może być odwrotny. Ja nie podawałam ani przy pierwszym ani przy drugim dziecku. Spróbuj trzymać dłużej do odbicia po każdym karmieniu. Po 2 tygodniu życia dziecka można po konsultacji z pediatrą podać espumisan , ewentualnie debridat. Nam oba specyfiki bardzo pomogły. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak36 Re: czy dawać herbatkę koperkową 25.05.08, 21:15 Jesli juz, to mozna samej napic sie zwyklej herbaty z kopru, ale dzieci moga reagowac roznie, moja coreczka miala wtedy silniejsze bole brzuszka. Stosowalam masaz niemowlat, noszenie w pionie, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
kamyczka84 Re: czy dawać herbatkę koperkową 26.05.08, 00:53 Ja swojej coreczce podaje herbatke koperkowa (polozna mi powiedziala,ze mozna i pani doktor takze).Jesli by nie mozna bylo to po co producenci wypuszczaja produkty dla maluszkow, ktore maja skonczony 1 tydzien.Ja podaje tez czasem Plantex (wg zalecen poloznej)-jest dobry i na kolki i na rozne bole brzuszka. Odpowiedz Link Zgłoś
karolina33331 Re: czy dawać herbatkę koperkową 26.05.08, 08:54 Niektórzy lekarze, którzy nie są zbyt propiersiowi zalecają herbatkę. Tylko po co, jesli jest małemu dziecku służy lepiej mleko z piersi od wody z koprem, zwłaszcza, ze są dzieci, które źle reagują na niego. pomijam już fakt, że herbatkę zwykle podaje się z butli, a nie czarujmy się butla nie służy dobrze laktacji. Ja bym nie podawała. Odpowiedz Link Zgłoś