Dodaj do ulubionych

P. Moniko BARDZO proszę O pomoc!

17.06.08, 20:54
witam nie wiem od czego zacząć ale może od początku.
Moja mała od urodzenia jadła bardzo krótko ok 5 min martwiliśmy się tym ale
przyrosty były w porzadku. waga urodzeniowa 3080 przez pierwsze 3 miesiące ok
1 kg potem jakies 700,600 gram na miesiąć. Ale od 2.5 misięcy jest straszny
spadek.
Mała ma teraz skończone 7 miesięcy
i waży ok7600.
20.05.08 ważyla 7500 czyli przytyła tylko ok 100 gram na miesiąć
8.04.08 ważyla 6980 czyli przytyła ok 500 gram na 1.5 miesiąca.
Wiem że teraz dzieci ważą już mniej ale żeby aż tak????
Mała je od misiąca zupke i deserek ale ledwo pół małego słoczka zjada.
Boje się również tym ze może być to spowodowane że mam coraz mniej pokarmu.
Dawniej jeszcze pare miesięcy temu ściagałam jak musiałam albo dla sprawdzenia
ok 150 ml, 100. a od jakiegoś już dłuższego czasu jakiś 2 miesięcy ledwo 70
teraz to czasami już ledwo 60 ml.
Wiem że laktatorem niby nie da się zmierzyć ile się ma pokarmu ale ja
ściągałam zawsze i to dużo i mam bardzo dobry laktator jeszcze z poradni
laktacyjnej.
A teraz coraz mniej czasami to i nawet 50 ml nie ściagne.
Przecież dziecko w tym wieku powinno jeść dużo więcej w końcu już jego
potrzeby stają się większe. a nie 60 ml tylko jedenia
Nie wiem co robić chciałąbym karmić jak najdłużej ale mam coraz mniej pokarmu
i nie wiem czy takie ilości wystarczają mojemu dziecku szczególnie jak
przyrosty są takie małe.
Czasami w krytycznych sytuacjach jak daje sztuczne mleko to zjada bez problemu
100 ml przynajmniej.
Dodam że karmie w dzien co 2 godz czasem zdaży się że co 3 i w nocy karmię co
2,5 ; 3 godziny.
nie używam smoczka jeżeli już to czasem do spania.
Nie pomagają herbatki jakies granulki nie pomaga częste przystawianie
dziecka bo nawet niechce, bo i tak zawsze już od tego dłuższego czasu
śćiągam tyle samo
Bardzo proszę o pomoc bo naprawdę nie wiem co mam zrobić z tą sytuacją nieche
żeby moje dziecko np było niedożywione
Obserwuj wątek
    • dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 17.06.08, 21:22
      Ja się tylko podłączę pod wątek , bo widzę, że podobny chciałam wyprodukować.
      Moja mała ma 4, 5 miesiąca i waży 5700, czyli 3 centyl. Poprzednio ważona 3 tyg.
      temu miała 5520 a jeszcze 2 tyg. wcześniej 5220, zatem widać wyraźną spadkową.
      Spadła na centylową granicę, podczas gdy ja nastawiona pozytywnie przez panią
      pediatrę ze szpitala karmiłam ją beztrosko i wydawało mi się, że jest wsio ok.
      Tymczasem dziś po ważeniu przy okazji szczepienia szok.
      Naprawdę myślałam, że mam tego mleka wystarczająco. Nie tryska, co prawda, ale
      napędzam jak mogę- fitomix, kozieradka, hektolitry wody i podobnie jak koleżanka
      próbuję karmić częściej, ale mała po prostu nie chce. Czasem jest tak, że nawet
      kiedy myślę, że powinna wyjeść wszystko, to ona odrywa się i płacze.
      Dziś próbowałam jej dać bebilon pepti (uczulona na nabiał) z butli, ale nie było
      mowy. Wrzeszczała i nie rozumiała co od niej chcę..
      Z jednej strony poczułam się dobrze, ze nie chce mnie zdradzić z butelką, a z
      drugiej bardzo martwię się o jej wagę.. Co mam robić??
    • basiak36 Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 17.06.08, 23:07
      To nie jest kwestia tego ile pokarmu uda sie odciagnac, czy jak same oceniamy
      ilosc pokarmu w piersiach. Bo skad mozemy wiedziec ile pokarmu dziecku trzeba?
      Produkcja pokarmu jest scisle zwiazana z tym jak piers jest oprozniana, tyle ile
      mleka dziecko potrzebuje, tyle wyssie, pod warunkiem ze ma nieograniczony dostep
      do piersi i nie ma problemow ze ssaniem (tutaj zapytac mozna o to czy dostaje
      smoczki itp).
      Jesli wagowo jest cos nie tak, nie patrzy sie na pokarm tylko wlasnie na
      technike ssania oraz inne potencjalne problemy, czy np dziecko ostatnio
      chorowalo, itp.

Co do wagi urodzeniowej 3080g, to daje 25 centyl, waga 7600 w wieku 7 mcy to
      ciut powyzej 25 centyla, wiec mala wyraznie rosnie w normalnym tempie i jest na
      swojej linii a nawet ciut powyzej.
      Moja coreczka ostatnio przybrala 70g w 3 tygodnie (ma 8.5 mcy )i nie bylo
      problemu, spadla tylko odrobine poniej swojego centyla. Normalne w tym wieku.
      Odciaganie laktatorem nic nie pokazuje, poza tym to normalne ze dziecko kiedy
      dostaje wiecej jedzonek, je mniej mleka, i produkcja troche spada. Ja 50ml
      odciagalam w 'dobrych' dniach z obu piersi:) Ilosc odciaganego mleka nie ma nic
      wspolnego z produktywnoscia piersi.
      Dziecko wie ile potrzebuje, najlepiej sie skupic na tym aby nadal dawac piers na
      zadanie, pilnowac karmien nocnych, nie oceniac wygladu piersi ani ilosci
      odciaganego mleka, nie dawac dziecku napojow ktore moga zasladzac typu soczki
      czy herbatki.
    • monika_staszewska Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 20.06.08, 17:59
      To ja dodam tylko - głównie dla dzejzi -, że oprócz poprawiania
      techniki ssania (jeśli podejrzewamy, że ona szwankuje) zwykle
      prosimy też o częstsze karmienia w dzień i w nocy. I przyglądamy się
      alergii i ewentualnym infekcjom, początkowo wykluczając zakażenie
      układu moczowego chociażby przy pomocy badania ogólnego moczu.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 21.06.08, 22:28
        Pani Moniko, dziękuję bardzo:) Mała ostatnio przy okazji pobytu w szpitalu miała
        robione wszelkie badani: moczu, kału, nie tylko ogólne, lecz także posiewy,
        dlatego raczej mniejsze przybieranie na wadze nie jest skutkiem choroby.
        Technika ssania też chyba nie szwankuje, mała od początku pięknie ssała,
        podobnie jak jej 4letni już dziś brat, zatem chyba też i nie o to chodzi.
        Od naszej rozmowy karmię ją dodatkowo raz w nocy, śpi co prawda, ale wciąga jakoś:)
        W dzień częściej się po prostu nie do, bo ona zwyczajnie nie chce. Tak, jakby
        wcale tego nie potrzebowała. Staram się robić co mogę i na razie czekam na
        następne ważenie, po którym na pewno się odezwę. Dziękuję! JJG
        • monika_staszewska Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 23.06.08, 12:05
          Jasne, poczekajmy na kolejne ważenie. Nie pamiętam tylko czy ten
          pobyt w szpitalu był za czasów dobrych przyrostów, czy właśnie wtedy
          gdy Mała gorzej przybrała. Ale może wyjaśnimy to przy okazji
          kolejnego ważenia.
          monika staszewska
          • dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 23.06.08, 14:09
            Był za czasów dobrych przyrostów, dlatego tę przyczynę również trzeba wykluczyć.
            Może mała na lato postanowiła się odchudzić... Wczoraj znowu miałyśmy gorszy
            dzień. Niewiele jadła, mimo,że mleczko samo jej leciało do buzi:( Nie chciała i
            już. Dodatkowo zauważyłam, że odkąd ją dopycham w nocy, to nie chce zjeść po
            drugim przebudzeniu, czyli ok. 10-11 rano. Wcześniej zjadała pięknie ok. 5-6 a
            potem właśnie przed południem. Teraz rano owszem, ale już potem nie. Daje się
            namówić dopiero koło 12, i to też na różne ilości. Załamka:(
            • monika_staszewska Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 25.06.08, 20:50
              Oj, to chyba mamy przyczynę. Za szybko jej jednak leci co ja
              denerwuje i nie zjada solidnej porcji. A na to nakłada się jeszcze
              typowe dla czteromiesieczniaków zainteresowanie światem i niemożność
              skupienia uwagi na jedzeniu. Mam nadzieję, że częstsze karmienie w
              nocy (nawet przy rzadszym dziennym) wystarczy. Ewentualnie można
              pomyśleć nad pozycją "pod górkę" żeby mleko ciut wolniej płynęło.
              monika staszewska
              • dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 26.06.08, 13:16
                Mam nadzieję, że to właśnie zainteresowanie światem i nic innego. Pod górkę
                próbowałam, mała się wścieka, nie ma w ogóle takiej opcji. Ostatnio taka
                przeplatanka: wczoraj gorzej, dziś chyba lepiej je. Zobaczymy na ważeniu po
                weekendzie, trzymam mocno kciuki, marzę o 300 gramach, ech...
                • monika_staszewska Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 27.06.08, 17:44
                  Tak, tak poczekajmy. A przeplatanka niestety normalną rzeczą jest.
                  monika staszewska

• dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 01.07.08, 17:06
                    Dziś byłyśmy na ważeniu. Mała przez dwa tygodnie przytyła 190 g. Czyli tyle, co
                    przez poprzednie 3 tygodnie. Nie jest to chyba jakiś spektakularny wynik, ale
                    nie jest gorzej, nawet trochę lepiej chyba...
                    Nadal karmimy się w nocy. Poza tym pani pediatra kazała zacząć podawać warzywa.
                    Czyli jakiś ziemniaczek powolutku, potem marcheweczka etc..
                    Wczoraj mała skończyła 5 miesięcy. Co Pani na to, Pani Moniko???
                    • monika_staszewska Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 07.07.08, 23:03
                      Otóż to, nie jest to totalny sukces, ale zdecydowanie widać poprawę.
                      Szczerze mówiąc, z nowościami, poczekałabym jeszcze chociaż ze dwa,
                      a lepiej cztery tygodnie. Przy okazji zobaczymy też jak będzie
                      wyglądał kolejny przyrost masy ciała.
                      monika staszewska
                      • dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 08.07.08, 13:25
                        A Pani nie było i ja już zaczęłam jej wciskać te marchewki:(
                        Na razie nie jest źle, nic się nie dzieje, nawet zaczyna powolutku to chyba lubić.
                        Plus oczywiście karmienia jak wcześniej. Mam nadzieję, że nie robię jej krzywdy!
                        Dodam, że zrobiłam też wcześniej prowokację nabiałową i okazało się, że nie jest
                        uczulona na nabiał! Za to silnym alergenem dla niej jest jajko kurze, co wyszło
                        przypadkiem.
                        • monika_staszewska Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 09.07.08, 21:50
                          No dobrze, skoro już Pani zaczęła wprowadzać to poczekajmy ze dwa
                          tygodnie i sprawdźmy masę ciała. I wtedy zobaczymy co dalej.
                          monika staszewska
                          • dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 09.07.08, 22:39
                            Będziemy się ważyć we wtorek, czyli 2 tyg. po ostatnim ważeniu. Z tymi pokarmami
                            stałymi, to tak na razie bardzo delikatnie, mała nie wie jeszcze o co chodzi i
                            bardzo malutko trafia do brzuszka. Próbuję powolutku, raczej nie mam na to
                            ciśnienia, zauważyłam tylko, że chyba po marchewce twardsza kupa, poza tym zero
                            efektów ubocznych.
                            Bardzo trudno jest być mądrym i wybrać to, co najlepsze dla swojego dziecka,
                            kiedy co osoba to opinia. Zwłaszcza, że to w końcu nie są przypadkowe osoby,
                            lecz specjaliści. Nic to, mam nadzieję, że małej nie zaszkodzę. Dziękuję Pani za
                            ciągły monitoring naszej sprawy, pozdrawiam!
                            • monika_staszewska Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 11.07.08, 18:35
                              To ja powiem słówko w kwestii owej mądrości - proszę pamiętać, że
                              żaden specjalista i nie wiem kto jeszcze nie zna dziecka tak dobrze
                              jak mama i tata. To właśnie oni są największymi specami od swojego
                              malucha, Dlatego zawsze zachęcam do słuchania przede wszystkim
                              swojej, rodzicielskiej intuicji, i przepuszczania przez nią
                              wszelkich informacji czy to od specjalistów czy od kogokolwiek z kim
                              rozmawiamy.
                              pozdrawiam serdecznie :)
                              monika staszewska
                              • dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 15.07.08, 20:59
                                Dziś się ważyłyśmy. 240 przez 2 tygodnie. (Poprzednio 190 przez 2 tyg. a jeszcze
                                wcześniej 180 przez 3). Mała ma 5,5 mies. i waży 6130. Chyba coraz lepiej, czy
                                można już powiedzieć, że dobrze??
                                Nadal pierś 6-7 razy dobowo plus raz inne jedzonko, ostatnio kleik kukurydziany
                                na bebiku. Pediatra mówi, żeby teraz 2 razy dziennie dawać nowości, może jeszcze
                                trochę poczekam, wystarczy chyba 1, co Pani o tym myśli?
                                • dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 16.07.08, 12:51
                                  Mam jeszcze jedną wątpliwość: pediatra zasugerowała, ze można odpuścić te nocne
                                  karmienia, czy rzeczywiście? Czy może jednak lepiej jeszcze troszkę ją "podtuczyć"?
                                  Ponadto powiedziała,że oprócz 2 posiłków innych niż pierś wystarczy samą pierś
                                  podawać 3 razy dziennie.
                                  Czy to nie za mało jak na 5,5 mies. malucha? Zwłaszcza takiego na cenzurowanym
                                  pod względem przyrostów wagowych?
                                • monika_staszewska Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 16.07.08, 20:18
                                  O tak, tak, można powiedzieć, że jest dobrze. Tak, myślę, że ma Pani
                                  rację wstrzymując się na razie z drugim posiłkiem.
                                  I słusznie Pani myśli żeby noce jeszcze zostawić i że pierś trzy
                                  razy dziennie dla pięciomiesięcznego maluch to jednak ciutek za
                                  mało. Potwierdza się prawda, że rodzice to najlepsi spece od ich
                                  dzieci :)
                                  pozdrawiam Panią serdecznie :)
                                  monika staszewska
                                  • dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 16.07.08, 20:26
                                    Bardzo dziękuję za miłe słowa! Zatem będę ufać swojemu instynktowi dalej:) Za
                                    miesiąc znowu się zważymy i napiszę jak tyjemy;)
                                    • monika_staszewska Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 18.07.08, 15:28
                                      W sierpniu pozwalam sobie na dwutygodniowy urlop, a może nawet dwu i
                                      pól tygodniowy, tak czy inaczej 20 powinnam już być w redakcji, więc
                                      do zobaczenia za miesiąc i ciut :)
                                      monika staszewska

• dzejzi Re: P. Moniko BARDZO proszę O pomoc! 19.07.08, 09:38
                                        Życzę udanego urlopu i proszę wrócić do nas z nowymi siłami! Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka