Dodaj do ulubionych

Badania CZD sprzeczne z zaleceniami WHO/karmienie?

09.07.08, 00:54
Pediatra mojego synka zaleciła rozszerzanie diety o papki jarzynowe w 5 m-cu.
Powiedziała, że najnowsze badania prowadzone w wielu krajach (m.in. w Polsce,
zakończone na początku 2008 r.) potwierdziły, że przewód pokarmowy dziecka nie
dojrzewa na mleku matki i od 5 m-ca trzeba podawać stałe pokarmy - żeby
wspomóc dojrzewanie przewodu. Do tego oczywiście pierś na żądanie. WHO nie
uaktualniła swojej strony www, ale także zmieni zalecenia.
No i przyznam, że jestem w kropce, nie wiem, czy rozszerzać dietę, czy jednak
do końca 6 m-ca karmić wyłącznie piersią.
Wg p. Pediatry, jeśli jednak nie rozszerzę teraz diety, powinnam z dietetyczką
ustalić specjalną dietę...dla mnie. No i tu jest zdaje się kolejny pies
pogrzebany, przecież mleko jest zawsze dobre, już raczej mama nie otrzyma
jakichś składników odżywczych? Zaznaczyłam p. dr, że jem zdrowo.
Wiem, że temat rozszerzania diety poruszany był wielokrotnie, ale nie
znalazłam żadnych informacji nt. ww. badań. Pediatra to raczej nowoczesna
osoba, nie posądzam jej o wyssanie z palca zaleceń, żeby zniweczyć mój plan
karmienia wyłącznie piersią, może rzeczywiście będzie wprowadzona tak znacząca
zmiana w zaleceniach?
Pani Moniko, być może do Pani dotarł grant (lub grand, dokument z opisem
badań, prowadzonych u nas przez Centrum Zdrowia Dziecka i doc. Książyk) i może
Pani skomentować te rewelacje? Nic w Necie nie znalazłam, dokument tajny? :-)
Dziękuję, Magda
Obserwuj wątek
    • magdeczka77 i jeszcze dane Bartka: 09.07.08, 01:03
      synek kończy właśnie 5 mcy, wazy 7,6 kg, do tej pory karmiony jest tylko
      piersią. Przyrosty tygodniowe ok 120 gr. Jest pogodny, aktywny.
      Obawiam się, że wprowadzenie stałych pokarmów już teraz i dodatkowe przepajanie
      wodą (B. ma wysoki wskaźnik kreatyninowo-wapniowy - przedawkowałam znacznie wit.
      D. w pierwszych tygodniach życia dziecka) doprowadzą do zbyt szybkiego
      pożegnania z piersią.
      m
      • m_laczynska Re: i jeszcze dane Bartka: 09.07.08, 01:26
        ja też się spotykam z pomysłem rozszerzania diety po 5 miesiącu. np. różne firmy
        produkujące słoiczki i inne niemowlęce przysmaki przysyłają próbki swoich
        produktów + książeczki o tym jak rozszerzać dietę - a w nich tabelki, żeby
        dziecku dawać zupkę po 5 miesiącu (i to z 3g kaszy manny). Jak to czytam to mam
        taką myśl, że zwyczajnie chcą mnie naciągnąć na kupowanie tych słoików miesiąc
        dłużej...
    • kaeira Re: Badania CZD sprzeczne z zaleceniami WHO/karmi 09.07.08, 08:21
      magdeczka77 napisała:
      > potwierdziły, że przewód pokarmowy dziecka nie dojrzewa na mleku
      matki

To stwierdzenie to oczywiście przeinaczenie, ale podejrzewam, że chodzi o kontrowersyjną sprawę glutenu. Zobacz tu wątek a w nim link do dyskusji nt tych zaleceń, ze stanowiskami lekarzy (miedzy innymi z IMiD i KUKP) którzy te zalecenia krytykują:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=80975030&a=80975030
      • magdeczka77 Re: Badania CZD sprzeczne z zaleceniami WHO/karmi 09.07.08, 08:47
        nie nie, to nie chodzi o gluten. O tym też rozmawiałam, ustaliłyśmy wspólnie, że
        lepiej po 10 m-cu (powołałam się na tę właśnie debatę, do której link przesłała
        mad_die, dziękuję). Nasza Pediatra mówiła o szeroko prowadzonych,
        międzynarodowych (w Polsce CZD) badaniach dot. rozszerzania diety w ogóle.
        Akurat nie była w swoim gabinecie, więc nie mogła ich mi pokazać grantu/grandu
        jaki otrzymała z opisem badań - a teraz jest na urlopie.
        Jestem uczulona na marketing firm spożywczych, dlatego mam tak silne
        wątpliwości. Ale z drugiej strony nie chcę popaść w przesadę, jeśli naprawdę
        plusy rozszerzania diety są w przewadze, to rozszerzę. Tylko chcę mieć
        potwierdzenie z 2 źródeł:-)
        m
        • basiak36 Re: Badania CZD sprzeczne z zaleceniami WHO/karmi 09.07.08, 10:00
          Co do dojrzewania ukladu pokarmowego, fajnie byloby zobaczyc te badania w Polsce?
          Te robione przez WHO, UNICEF, rowniez wspierane przez AAP dowodza ze enzymy
          trawienne potrzebne do trawienia jedzenia stalego nie dojrzewaja do okolo 6-7
          miesiaca. To akurat zbiega sie z czasem kiedy dziecko samo z siebie zaczyna
          umiec brac kawalki jedzenia do buzi, i co najwazniejsze, zuc. Nie musi juz w tym
          czasie jesc papek. 4 miesieczne dziecko nie jest w stanie, musi miec jedzenie
          podane w formie zblizonej do mleka, czyli papki.
          Innym problemem jest gotowosc ukladu pokarmowego: wiadomo ze im dluzej dziecko
          jest wylacznie na mleku mamy, tym lepiej, dostaje tyle witamin i kalorii ile
          potrzebuje, itp. Wprowadzanie jedzonek zbyt wczesnie to ryzyko ze dziecko zje za
          duzo jedzonek w proporcji do mleka. To znow moze miec negatywny wplyw na
          przyrosty wagowe i odzywianie malucha, bo organizm dziecka o wiele latwiej
          wchlania kalorie i witaminy z mleka mamy. Wedlug wyzej wymienionych badan nie
          wolno dawac nic przed 17 tygodniem, jesli juz rozszerzac trzeba diete wczesniej,
          to po 20 tyg. Dla ukladu pokarmowego jedzonka wprowadzone zbyt wczesnie moga byc
          zbyt duzym obciazeniem dla nerek.
          Dziecko nic nie zyskuje odzywczo z tego ze dostanie jedzonka wczesniej. I w USA,
          w UK itp zaleca sie zeby mozliwie czekac do skonczenia 6 miesiecy, w kazdej
          broszurce wyraznie pisza ze o wiele lepiej jest poczekac.
    • monika_staszewska Re: Badania CZD sprzeczne z zaleceniami WHO/karmi 09.07.08, 21:46
      To jeszcze ja dorzucę słówko. Enzymy pojawiaj się na skutek kontaktu
      z nowym jedzeniem, ale chodzi o to, żeby nie zmuszać przewodu
      pokarmowego dziecka do zbyt wczesnej nauki trawienia innych niż
      mamine mleko produktów. Zbyt wcześnie czyli wtedy kiedy
      podejrzewamy, że nabłonek wyściełający jelito nie jest wystarczająco
      szczelny i "gruby" znaczy , że jego warstwa jest odpowiednia.
      Oczywiście, ze przy karmieniu mieszanką na przykład owe enzymy
      pojawiają się wcześniej bo mleko modyfikowane zmusza do ich
      pojawienia się, bo to przecież obcogatunkowe jedzenia. Dlatego wiele
      osób mówi, że wtedy przewód pokarmowy dojrzewa szybciej. Niestety
      szybciej zwykle oznacza mniej dokładnie. A to z kolei oznacza,
      nierównomiernie narośniętą warstwę nabłonka, niezbyt szczelnie itd.
      a to z kolei często powoduje problemy trawienne, właściwie na całe
      życie. Może nie jakieś bardzo, super poważne, ale jednak. Ot
      chociażby zaparcia. proszę zobaczyć, jak wiele osób z pokolenia
      obecnych rodziców, którzy w większości byli karmieni przetworzonym
      mlekiem krowim, cierpi na tę uciążliwą przypadłość.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • toffix Re: Badania CZD sprzeczne z zaleceniami WHO/karmi 10.07.08, 08:46
        A czy istnieje jakiś związek pomiędzy owym dojrzewaniem a ulewaniem?
        Czy dziecku, które ulewa można zacząć podawać jabłuszka, marchewki
        itp?
        • monika_staszewska do toffix 11.07.08, 18:38
          Owszem istnieje, w miarę jak układ pokarmowy dojrzewa ulewanie staje
          się coraz mniej intensywne, aż w końcu zupełnie znika.
          pozdrawiam :)
          monika staszewska
      • magdeczka77 Re: Badania CZD sprzeczne z zaleceniami WHO/karmi 10.07.08, 23:24
        Pani Moniko, Dziewczyny, bardzo dziękuję za wyczerpujące (i przystępnie
        przekazane) informacje. Do końca 6-go mca życia B. nie będę eksperymentować z
        "obcym" jedzeniem, temat zamknięty:-)

Przyznam, że przykro mi się zrobiło, że nawet zaufanej dr nie można wierzyć bez
        sprawdzania, czy zalecenia na pewno są słuszne:-( O najnowszych badaniach, które
        mnie tak rozłożyły, inna p. pediatra pracująca w tej przychodni nie słyszała.
        Obawiam się zatem, że nie jest to międzynarodowy projekt, tylko zakusy
        "słoiczkorobów" na jelitka mojego synka:-)
        Pozdrawiam,
        Magda
        • orgellaa grant 11.07.08, 10:43
          to dotacja na określone badania. pani doktor wiec chyba coś ściemnia.
          btw. dotacja dawana również przez osoby prywatne i firmy (robiące słoiczki??)
          pl.wikipedia.org/wiki/Grant
          :-)
    • lea_pl Re: Badania CZD sprzeczne z zaleceniami WHO/karmi 11.07.08, 12:27
      witam Mieszkam we Francji, gdzie do kwestii żywienia niemowląt podczodzi się
      trochę inaczej. Karmienie piersia nie jest promowane, wręcz odwrotnie. Córeczkę
      karmię piersią, mój pediatra również zalecił rozszerzanie diety mojej córeczki w
      piątym miesiącu. Od dwóch tygodni próbuje dawać małej słoiczki warzywne i
      owocowe, mała je chętnie, ale własciwie wszystko nawet w małych ilościach
      powoduje zatwardzenia. może powinnam zaczekać, bo mała nie jest jeszcze gotowa?
      • lady_of_avalon Re: Badania CZD sprzeczne z zaleceniami WHO/karmi 11.07.08, 13:56
        Przeczytałas to co napisała wyżej pani Monika i jeszcze masz jakies wątpliwości??? Dziecko na prawde nie potrzebuje żadnego innego pozywania ani picia poza mlekiem mamy przez pierwsze 6 miesięcy zycia.
        Masz tu kawałek opinii Polskiego Komitetu Upowszechniania Karmienia Piersią, z cyatatmi badań WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) i AAP ( Amerykańskiego Stowarzyszenia Pediatrów):

"Karmienie wyłącznie piersią jest optymalną normą żywienia noworodków i niemowląt, normą z którą należy porównywać wszystkie inne sposoby żywienia. Dziecko karmione w ten sposób otrzymuje tylko mleko kobiece. Nie podaje się mu wody, roztworu glukozy, herbatek, soków, modyfikowanego mleka krowiego i innych pokarmów (AAP, 2005). Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia i kontynuowanie takiego sposobu karmienia do 2. roku życia lub dłużej (WHO, 2002).
        Korzyści zdrowotne wyłącznego karmienia piersią dla dziecka:
        a) bezpośrednie (podczas karmienia dziecka) - istotne zmniejszenie umieralności niemowląt, zmniejszenie ryzyka zachorowania i ciężkości przebiegu zakaźnych chorób układu oddechowego, pokarmowego i moczowego, oraz zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, posocznicy i zespołu nagłych zgonów niemowląt (SIDS) (AAP, 2005);
        b) odległe (po zaprzestaniu karmienia) - zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę 1 i 2 typu, chłoniaka nieziarniczego i ziarnicę złośliwą, astmę, rozwoju nadwagi, otyłości i hipercholesterolemii (AAP, 2005)."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka