karolina083 02.08.08, 17:54 moj synek ma ponad 3 miesiace,karmie go piersia,niekiedy odczuwam jakby takie klucie w piersiach,co to moze byc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaeira Re: PIERSI 02.08.08, 18:59 W piersiach karmiących - szczegolnie przez pierwsze kilka miesięcy, bywają różne odczucia, nie należy się nimi przejmować o ile nie są bolesne. A i bolesne czasami bywają w normie. Dosć często kobiety w pierwszych miesiacach karmienia czują mrowienie albo lekkie kłucie, kiedy na początku ssania następuje większy wypływ mleka. Jest to zwiazane z nagłym "wyrzutem" hormonu oksytocyny, która obkurcza drobne mięśnie wokół pęcherzyków i przewodów mlecznych. A kiedy ty odczuwasz kłucia? Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: PIERSI 02.08.08, 19:10 u mnie kłucie w piersiach oznacza przypływ mleka (niekoniecznie w czasie ssania, także wtedy, gdy np. słyszę płaczące dziecko, niekoniecznie moje). Jeśli odchylę wtedy wkładkę laktacyjną to widać, że zaczyna wypływać pokarm. Mało to przyjemne uczucie, ale normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
intra7 Re: PIERSI 03.08.08, 22:47 Ja też tak samo. I również gdy mam dłuższą przerwę między karmieniami, np. gdy w dzień mój mały dłużej śpi, albo gdy w nocy się nie obudzi, to potem wstaję w koszuli całej ulanej mlekiem... Ale raz też miałam kłucie w piersi, ale trochę inne po zastoju i nie wiązało się to kłucie z wypływem mleka Odpowiedz Link Zgłoś