Dodaj do ulubionych

już mam dość karmienia!:-(

16.09.08, 11:06
Karmię już bez mała rok ( za tydzień minie) i w dzień i wielokrotnie w nocy!
Nie złościłabym się może tak na to, gdyby nie 3 ciąża w która zaszłam ok
miesiąca temu. Spodziewałam się, że może mała sama się odstawi od piersi- tak
coś pisałyście, że w ciąży zmienia się smak mleka i dzieci się same odstawiają
od piersi...ale ja czekam, czekam i nic! Jestem ciągle niewyspana i zmęczona
okropnie ( we wcześniejszych ciążach też taka senna byłam) a tu nie ma jak się
przespać- w dzień nie wykonalne- bo dziećmi się sama zajmuję cały dzień, w
nocy - spać mi nie dają maratony karmienia nocnego. No normalnie już mam dość.
Ostatnio nawet się zaczęłąm zastanawiać, czy to 3 dziecko będę
karmić...ogarnęło mnie totalne zniechęcenie do karmienia piersią! Wiem że to
obniżenie nastroju to pewnie zmiany hormonalne...ale ja już naprawdę chcę
skończyć z karmieniem. Co mam zrobić? Doradźcie...albo pocieszcie...
Obserwuj wątek
    • justyna.mama Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 11:50
      Ja rowniez w ciazy odczuwalam potworna sennosc i podziwiam Cie
      jestes naprawde dzielna.Nie wiem co ci poradzic, moze niedlugo
      poczujesz sie lepiej i wtedy przemyslisz opcje karmienia nastepnego
      dzieciatka.Trzymam kciuki zeby bylo lepiej
      • ledzeppelin3 Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 18:29
        > jestes naprawde dzielna
        Raczej nierozsądna. Obciążasz swój organizm ponad normę. Może to się
        źle skończyc i dla Ciebie, i dla płodu.
        moze niedlugo
        > poczujesz sie lepiej
        Może. A może nie i skończy się źle?
    • kaeira Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 12:07
      naatka napisała:
      > miesiąca temu. Spodziewałam się, że może mała sama się odstawi od piersi- tak
      > coś pisałyście, że w ciąży zmienia się smak mleka i dzieci się same odstawiają
      > od piersi...ale ja czekam, czekam i nic!

Bo to się zdarza raczej dopiero koło połowy ciąży albo w III trymestrze - a też przecież nie zawsze.

Cóż - jeśli ma cię to tak męczyć, to może zacznij powoli kończyć. Albo jednak zaciśnij zęby i spróbuj przeczekać jeszcze kilka miesięcy -zwykle w II trymestrze samopoczucie się bardzo poprawia, a i jest to prawdopodobieństwo że dziecko jednak samo się zacznie odstawiać.
      • agmani Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 12:30
        Moze ogranicz karmienia, albo nawet stopniowo zakoncz? W koncu ciaza to
        dodatkowy wysilek i wydaje mi sie, ze trzeba podchodzic tu bardzo indywidualnie
        i z wyczuciem. Wiele kobiet moze spokojnie karmic (sama znam taka osobiscie),
        ale czasem ciaza nie jest ksiazkowa i wtedy chyba trzeba zadbac troche o siebie
        i sily dla malenstwa.
        Odstawienie tez wcale nie musi byc na zawsze. Moja starsza corka ssala krotko,
        ale potem obserwujac swojego malego brata przy piersi, zaczela prosic o
        dostawienie. I nauczyla sie migiem z powrotem ssac (przy okazji, bardzo dobry
        srodek na zazdrosc starszaka, hehe).
      • ledzeppelin3 Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 18:30
        Albo jednak
        > zaciśnij zęby i spróbuj przeczekać jeszcze kilka miesięcy -zwykle
        w II trymestr

Co za bzdura. Zaciśnij zęby i wytrzymaj. W imię czego? Męczeństwa?
        Dobra rocznego dziecka, które absolutnie nie musi już byc karmione
        piersią?
        • kaeira Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 20:12
          ledzeppelin3 napisała:
          > Co za bzdura. Zaciśnij zęby i wytrzymaj. W imię czego? Męczeństwa?
          > Dobra rocznego dziecka, które absolutnie nie musi już byc karmione
          > piersią?

W imię tego, że może jednak taki byłby wybór matki, i że może byłoby łatwiej
          odstawiać za te powiedzmy 2 miesiące.
          *Z całą pewnością* NIE chodziło mi o to, żeby męczyła się wbrew sobie, czy
          kosztem swojego samopoczucia! Jeśli tak zabrzmiało, to widocznie niefortunnie
          się wyraziłam.
    • ledzeppelin3 Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 18:28
      Jesteś w I trymestrze ciąży. Powinnaś dba o siebie, wysypiac się,
      relaksowac. To 3 ciąża, Twój organizm jest zmęczony. Absolutnie,
      zdecydowanie opowiadam się za zakończeniem karmienia. Laktacja i 3
      ciąża w krótkim czasie po drugiej- to za duże obciążenie, nie mówiąc
      o wstawaniu w nocy, kiedy powinnaś spac. Dziecko roczne naprawdę nie
      potrzebuje już Twojego pokarmu. Zapytaj zresztą o zdanie swojego
      gonekologa- jesli chcesz urodzic zdrowe 3 dziecko i nie przypłacic
      tego zdrowiem, przestań się wygłupiac i zakończ karmienie dużego
      dziecka.
      • agmani Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 18:34
        Ledzeppelin, a moze Ty przestan sie wyglupiac piszac ciagle o niepotrzebnym
        karmieniu i zachecajac do odstawiania na forum KARMIENIE PIERSIA? Bo jakos widze
        Cie tylko z takimi radami i madrosciami, troche nie na miejscu.
      • kaeira Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 20:18
        ledzeppelin3 napisała:
        > Dziecko roczne naprawdę nie potrzebuje już Twojego pokarmu.

Zależy, co rozumiesz przez słowo potrzebuje. Oczywiście, że może się bez niego
        obejść, co nie znaczy, że mleko matki nie jest dla niego najlepszym mlekiem,
        jeśli matka chce i może karmić. A roczne dziecko mleka potrzebuje.

> jesli chcesz urodzic zdrowe 3 dziecko i nie przypłacic
        > tego zdrowiem, przestań się wygłupiac i zakończ karmienie dużego
        > dziecka.

Jak napisała agmani - każda ciąża i każdy organizm są inne. Ale wiele kobiet
        może spokojnie karmić podczas ciąży i tak czyni bez szkody dla siebie ani dla
        płodu.
        Zdanie eksperta tego forum, p. Staszewskiej, jest takie, że o ile ciąża nie jest
        zagrożona, a matka chce karmić, nie ma przeciwwskazań.
    • naatka ale ja nie wiem jak skończyć 16.09.08, 20:35
      No ale jak piszę wyraźnie w poście- ja chcę skończyć karmienie i nie wiem
      jak...:-( Z pierwszym dzieckiem nie było problemu- bo od 6 miesiąca zaczęłam co
      drugi dzień pracować i zaczęła wtedy podczas mojej nieobecności pić z butelki,
      ale druga córka jest cały czas na piersi i z butelki nic pić nie chce..no może
      czasem soku się napije. Na wieczór i rano daję jej już kaszkę kukurydzianą i
      kasze mannę gotowane na mleku krowim- zjeść zje łyżeczką...i dalej popija to
      moim mlekiem i w nocy budzi się na karmienie po 4-5 razy! Mam kiepską sytuację
      mieszkaniową chwilowo- śpimy we czworo w jednym pokoju i nie mogę sobie
      pozwolić, żeby mała w nocy płakała, bo wszystkich budzi łącznie ze starszą
      córeczką 3-latką. No i jak to bezboleśnie przeprowadzić. Słyszałam o smarowaniu
      brodawek gencjaną...ponoć dzieci tego nie lubią i nie chcę ssać...No macie
      jakieś sposoby. Proszę o jakieś konkrety:(
    • asia889 Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 20:59
      Nie wiem czy pocieszę. U mnie też trzecia ciąża. Tylko o jedno dziecię więcej
      :). Na początku też było zmęczenie i senność razem z "urokami" I trymestru.
      Karmiłam córkę trochę dłużej niż do połowy ciąży. Sama się odstawiła, bo mleko
      przestało smakować. Trochę szkoda bo alergiczka (nie może jeść nic z nabiału).
      Dzidziuś ma się świetnie i niebawem powinien się urodzić. Ja zmęczenia nie
      wiązałabym z karmieniem tylko z niskim poziomem żelaza. Mi poprawiło się dopiero
      jak wzrosła hemoglobina. Robiłaś już badania?
      • naatka Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 21:54
        Ano nie robiłam jeszcze badań, nawet u lekarza nie byłam- może w przyszłym
        tygodniu się wybiorę- bo dla mnie wyjazd do lekarza to cała wyprawa - chyba
        wszyscy czworo będziemy musieli jechać...Najpewniej jest tak jak piszesz- bo
        zawsze miałam skłonność do anemii a w poprzednich ciążach żelaza było też za
        mało:( Co nie zmienia faktu- że karmić już nie chcę!;-( No i jak z tym skończyć,
        w miarę bezboleśnie dla dziecka?
        • agmani Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 22:10
          Moze zacznij jej podawac wiecej stalych pokarmow w ciagu dnia (to Cie odrobinke
          odciazy, a mala nie bedzie miec automatu jedzenie=piers). Warzywa i owoce, bo
          napisalas tylko o kaszkach. A poza tym jak dostanie mieso, sery, jogurty, mleko,
          to bedzie miala juz bialko i wapn -> moze tez nie bedzie az tak chciala piersi.
          W dzien zas, nawet jak pokweka, to nie bedzie tak zle, jak w nocy. I potem
          niezle zatankowac wieczorem, kaszka do oporu ;) i w nocy stopniowo podawac wode
          albo mleko, jesli bedzie koniecznie chciala (mleko potem zamienic na wode ze
          wzgledu na zeby). Takze moze zacznij od tego, ze proponujesz stale, roznorodne
          posilki. I chwal, ze jest duza, to juzz umie jesc jak starszaczka ;).
    • mika_p Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 22:04
      No to może spróbuj jakiejś metody na uporządkowanie karmień? W dzień odwracaj
      uwagę, proponuj co innego, a w nocy ściemniaj - że zimno i piers ci zmarznie,
      może wody się dziecko raczy napić? że wszyscy śpią i piersi też ciężko dobudzić
      na karmienie, więc może woda, albo przytulenie? A jak nie, to trudno, pierś.
      Moje dziecko po kilku takich edukacyjnych nocach przestało się domagac mleka w
      nocy, najpierw zaczął wystarczac łyk wody z kubeczka, potem już sama awantura o
      2 w nocy. Tylko ciut starsze było, około 14-15 miesięcy.
      Ale to jest jedyna znana mi metoda, ktora jest w miarę bezbolesna dla dziecka,
      bo nie opiera się na odmowie, której konsekwentnie trzeba się trzymać, tylko na
      odwlekaniu podania piersi z powodów, które da się dziecku przedstawić jako siłę
      wyższą.
      • ledzeppelin3 Re: już mam dość karmienia!:-( 16.09.08, 22:29
        Eliminuj powoli karmienia dzienne, dp. jedno na 2-3 dni. Zamiast
        tego proponuj niekapek z mlekiem modyfikowanym, dzieci uwielbiają
        Bebiko Junior bananowe i bezoleśnie się na nie przestwiają. Potem
        stopniowo eliminuj karmienia nocne. W ciągu miesiąca będzie ok.
        • mruwa9 Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 08:47
          ledzeppelin3 napisała:

> dzieci uwielbiają
          > Bebiko Junior bananowe i bezoleśnie się na nie przestwiają.

czyje dzieci? Twoje? Bo moje nie ;-))
          • agmani Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 08:53
            No moje tez nie tykaja ;). I ja tam sie ciesze, bo to niezdrowe.
            • matysiaczek.0 ledzeppelin3... 17.09.08, 09:02
              czy Ty czasem nie pomyliłaś forum? palce nie wyrabiają za myślami, tak bym Ci wygarnąć chciała. zbawiać chcesz karmiące piersią i ich dzieci od śmierci głodowej ocalić? ty lepiej nie udzielaj się już, bo żal czytać co wypisujesz.
    • asia889 Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 08:51
      Stopniowo, bez pośpiechu (ja starszaków odstawiałam przez 3 miesiące) eliminuj
      karmienia poczynając od tych najmniej ważnych dla dziecka (ja na koniec
      zostawiłam sobie karmienia do zasypiania). W zamian proponuj picie, jedzenie,
      zabawę, odwracanie uwagi.
    • kaeira Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 09:10
      Zapomniałam zapytać: mówisz, że butelki nie akceptuje, a jak z kubkiem niekapkiem albo zwykłym? No i jak z jedzeniem serów, jogurtów, piciem maślanki, kefiru? Akceptuje? A może jeszcze nie wprowadziłaś?
      • naatka Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 11:48
        butelki nie lubi, kubka niekapka- nie mam, umie pić z normalnego kubka i przez
        słomkę. Jogurt naturalny z sokiem malinowym moim lub truskawkami lubi, serów-
        nie lubi, maślanki i kefiru- ja nie znoszę...więc przyznam się że i dzieciom nie
        dawałam jeszcze... POza tym ładnie i dużo zjada pożywnej zupy- wielowarzywną jej
        gotuję, na mięsku z królika lub indyka, z dodatkiem kaszy- zje tego półmiseczki,
        lubi chleb z masełkiem, kasze jaglaną z bananami, proste herbatniki, chrupki
        kukurydzianie. Niestety wszystkie te pokarmy lubi popijać mlekiem moim. Na noc
        staram się dużo jej dać tej kaszy na mleku...ale nie zjada dużo ( w porównaiu do
        ilości np zupy jaką daje radę zjeść- to tego mleka niewiele jest:( no i nie
        nasyca się tym i w nocy wstaje wiele razy do karmienie i faktycznie je, a nie
        tylko się przytula...
        • matylda07_2007 Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 13:27
          naatko, jeśli naprawdę chcesz przestać karmić, to rady nie szukaj na tym forum. Tu choćbyś miała umrzeć, niektóre mamy zaproponują podtrzymanie laktacji.
          A roczne dziecko faktycznie nie musi już pić mleka, a na pewno niewiele go potrzebuje.
          Moja koleżanka, do półroku karmiona piersią, później nie tknęła żadnego mleka i ma się świetnie. Moja 11-miesięczna córka konsumuje znikome ilości mleka. Natomiast sery wszelakie i jogurty uwielbia.
          A teraz mnie zjedzcie :)
          • matysiaczek.0 Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 13:50
            mniam mniam :))
            • matylda07_2007 Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 13:59
              A niestrawności teraz nie masz?
              Tak na poważnie i całkiem serio teraz napiszę, że ja jestem neutralna, jeśli chodzi o karmienie.
              Dla mnie mama karmiąca piersią, czy butelką to po prostu mama.
              Nigdy w życiu nie będę namawiała mamy podającej pierś, aby przeszła na butelkę. Warunkiem jednak jest to, aby ta mama chciała piersią karmić.
              Nie namawiajcie naatki, skoro Ona jest już zdecydowana. Krzywdy dziecku nie zrobi.
            • kaeira Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 17:46
              matysiaczek.0 napisała:
              > mniam mniam :))

Hehe :-)
          • agmani Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 13:55
            Dziekuje za propozycje, ale mam w woku indyka w sosie maslanym (Indian Butter
            Chicken Makhani) i chyba przy nim pozostane ;).
            • matylda07_2007 Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 14:00
              Jakiś link z przepisem...?
              • agmani Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 14:32
                Nie mam, bo robilam wg przepisu na opakowaniu mieszanki przypraw.
                Mieszanka taka (z azjatyckiego sklepu):
                tiny.pl/8pj1
                Polecam, jakbys gdzies dorwala, bo to nie Knorr z E621, tylko prawdziwe
                tajskie/indyjskie mieszanki przyprawowe. Z innym curry bedzie juz inny smak,
                niemniej droga eksperymentow:
                - mieszanka (nalepiej ta moja, albo sprobuj zrobic wlasna z: przecieru
                pomidorowego, oleju sojowego, soli, cukru, kolendry, mocnego chili, czosnku,
                octu winnego, imbiru, kozieradki, kminu rzymskiego, gozdzikow, pieprzu
                kajenskiego i pieprzu czarnego)
                - jakies 450 g pocietej piersi z kurczaka (albo indyka jak u mnie)
                - duza cebula pokrojona w kosteczke
                - po 100 ml sosu pomidorowego, wody i jogurtu/ew. smietany
                - 3 lyzki stolowe masla.
                Cebule podsmazyc na masle, dodac plyny i przyprawe. Wymieszac, dorzucic mieso i
                dusic jakies 20 min. pod przykryciem. Super sprawa, jak trzeba zrobic cos
                szybkiego, a troche innego ;). Mozna podac z ryzem albo indyjskim chlebkiem albo
                w ramach lenia z tureckim/arabskim cienkim.
          • kaeira Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 18:04
            matylda07_2007 napisała:
            > naatko, jeśli naprawdę chcesz przestać karmić, to rady nie szukaj na tym forum.
            > Tu choćbyś miała umrzeć, niektóre mamy zaproponują podtrzymanie laktacji.

Oczywiście się mylisz.
            Na tym forum bardzo często zachęcamy do karmienia w sytuacji kiedy na innym
            forum powiedziano by: "po co się tak męczyć" / "masz za słaby pokarm" / "co się
            przejmujesz, butelka też jest OK" / "oczywiście że przy lekach nie możesz
            karmić, itp, itd...
            Ale raczej naprawdę nie w sytuacji, kiedy matka jest z różnych powodów
            zdecydowana na odstawienie - jest baardzo wiele postów dotyczących "dobrego"
            odstawiania", i nie ma tam żadnych nagonek.
          • kaeira Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 18:20
            matylda07_2007 napisała:
            > A roczne dziecko faktycznie nie musi już pić mleka, a na pewno niewiele go potr
            > zebuje.

Potrzebuje go co najmniej pół litra - albo jego zamienników, oczywiście.
        • kaeira Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 18:19
          naatka napisała:
          > maślanki i kefiru- ja nie znoszę...więc przyznam się że i dzieciom nie dawałam
          jeszcze...

Hmm, no widzisz. Ja cały czas karmię (zaraz będzie 2 lata) ale te mleczne napoje
          wprowadziłam po roku - sama pije litrami - i mała je naprawdę uwielbia, tylko to
          pije oprocz wody. A to świetny zastępnik mleka. Zobacz cytat z artykułu z Dziecka:

"Roczny maluch potrzebuje codziennie 600-800 mg wapnia. Taką dawkę otrzyma
          wypijając w ciągu doby 600-800 ml mleka modyfikowanego lub pokarmu kobiecego,
          który wprawdzie zawiera mniej wapnia, ale lepiej przyswajanego przez organizm.
          Mleko nie jest jednak jedynym źródłem wapnia w dobrze zbilansowanej i
          urozmaiconej diecie dziecka. Maluszek w tym wieku może zjadać już jogurt
          naturalny i owocowy, oraz twarożek, pić kefir, kwaśne mleko i maślankę. Po
          ukończeniu 12 miesięcy może dostawać mleko acidofilne (zawierające bakterie
          probiotyczne), serwatkę oraz niewielkie ilości serów żółtych i topionych.
          ***Maślanka, kwaśne mleko i kefir zawierają tyle samo wapnia, co mleko***. W
          drugim roku życia dobrym źródłem wapnia mogą być niektóre ryby (łosoś,
          sardynka), warzywa (pietruszka, biała i włoska kapusta, brokuły), a także
          mielone nasiona roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i orzechy.
    • nisar Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 18:20
      Mam koleżankę, która smarowała brodawki cytryną. Mocno. Na początku
      synek próbował i nie chciał. Potem wystarczyło,że
      powiedziała "kwaśne" krzywiąc się przy tym. Odzwyczaił się w miarę
      szybko.
      • matylda07_2007 Re: już mam dość karmienia!:-( 17.09.08, 21:00
        agmani, dzięki za przepis :) Zaraz sobie spiszę.
        Co do karmienia po roku, to ja właśnie te zamienniki głównie stosuję. Nie ma problemu, bo Młoda je wszystko chętnie.
        A co do odstawienia nie pomogę. Mojej córce było wszytsko jedno co dostaje. Pierś, butelkę z moim mlekiem, czy z modyfikowanym...
    • misiowa83 Re: już mam dość karmienia!:-( 16.10.08, 15:43
      kochana,pomyśl o SOBIE!!! jesteś też człowiekiem,a nie tylko maszyną
      do karmienia i rodzenia dzieci!!!odstaw maleństwo,teraz na rynku są
      naprawdę świetne mleka,mój synek od 4 miesiąca jest na butli i jest
      cudownym,pogodnym i zdrowym dzieckiem!!! pamiętaj,że szczęśliwa mama
      to również szczęśliwe dziecko życzę powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka