Dodaj do ulubionych

lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomocPILNE

17.09.08, 22:34
jestem mamą 4mies.synka karmie piersią, wypadały mi włosy,zrobiłam badania
tarczycowe mam bardzo niskie tsh 0,008. lekarz endokrynolog kazał odstawic
maleństwo, przepisał thyrozol, propenolal i vitb,nie chcę na to pozwolić, czy
aby napewno musze odstawic maleństwo, poza tym nie wyobrażam sobie zrobic to
tak z dnia na dzień, przecież oprócz aspektu medycznego istnieje też
psychologiczny, malutki jest przyzwyczajony do codziennego ssania z piersi w
ramionach mamy.co robić? prosze o radę
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 17.09.08, 22:40
      Ale dlaczego kazał odstawić - chodziło mu o leki czy o stan zdrowia?

PS. Co do włosów: wypadanie włosów, nawet garściami, kilka miesięcy to NORMA,
      także dla mam nie karmiących. Odczuwa je w pewnym stopniu ok. połowa kobiet.
      Zależy to od hormonów ciążowych a potem ich braku.
      (Jeżeli włosy wypadają, najostrzejsza faza tracenia włosów jest zwykle ok 3-4
      miesiące po porodzie, a włosy wracają do siebie od 6m do roku po porodzie.)

Oto wypowiedz eksperta:
      "Ja już tylko w kwestii włosów, około 3-4 miesięcy po porodzie włosom
      przypomina się, że w normalnym cyklu po dojrzeniu/zestarzeniu trzeba
      wypaść. Ale włosy o tym drobiazgu zapominają ciąży i początkowo po
      porodzie. Jak w końcu im się przypomina zaczynają wypadać na potęgę,
      te z czasu ciąży, jak i na bieżąco. W efekcie mamy wrażenie, ze
      łysienie plackowate nas dotknęło. Szcześliwe tak nie jest i po paru
      tygodniach sytuacja wraca do normy. Oczywiście można się wspomóc
      preparatami typu skrzyp polny, czy Ha-Panthoten.
      pozdrawiam :) monika staszewska"

Dodam tylko, że może p. Monika pisze trochę optymistycznie, bo zdaje mi się, że
      sporo mam donosi, że u nich trwa to dłuzej niż kilka tygodni. Ale przechodzi!
      • mruwa9 Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 17.09.08, 22:48
        kaeira, dziewczyna ma nadczynnosc tarczycy i ma zazywac leki
        tyreostatyczne, wykazujace silne dzialanie przeciwtarczycowe. Tu
        wypadajace wlosy sa raczej marginalnym problemem.
        • kaeira Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 17.09.08, 23:05
          mruwa9 napisała:
          > Tu wypadajace wlosy sa raczej marginalnym problemem.

No, były bodźcem do badania. Więc ja tylko podkreślam, że to nie musi być
          jakikolwiek objaw czegoś złego, tylko fizjologia.
    • mruwa9 masz troche informacji: 17.09.08, 22:46
      Ciąża i laktacja: Kategoria D. Lek może spowodować uszkodzenia
      płodu. Stosować wyłącznie w razie bezwzględnej konieczności; należy
      wówczas stosować najmniejszą skuteczną dawkę, nie stosować hormonów
      tarczycy. Stosowanie w okresie karmienia piersią jest możliwe w
      razie zdecydowanej konieczności w przypadku zastosowania dawek do 10
      mg/d.

to dotyczy thyrozolu.

Tu masz propranolol (ten lek masz na mysli?):
      Ciąża i laktacja: Kategoria C. Lek przenika przez łożysko. Ze
      względu na brak odpowiednich badań stosować tylko w przypadku
      istnienia bezwzględnych wskazań. Lek przenika do pokarmu kobiecego;
      podczas stosowania w okresie karmienia piersią zachować szczególną
      ostrożność.

Rozwaz sobie za i przeciw, moze przedyskutuj sobie sprawe z
      lekarzem, ale IMHO w tym momencie mniejszym zlem jest zakonczenie
      laktacji, przejscie na karmienie sztuczne, niz narazanie dziecka na
      dzialanie takich lekow. Piszesz, ze nie chcesz na to pozowlic: nie
      musisz. Nic nie musisz, leczyc sie tez nie musisz, nie ma takiego
      obowiazku. Pytanie tylko, co w tym momencie jest najlepsze dla
      dziecka i dla Ciebie.
      • kaeira Do mruwa9 17.09.08, 23:10
        Pytanie: możesz napisać, z jakich źródeł korzystasz?
        • mruwa9 Re: Do mruwa9 17.09.08, 23:12
          www.mp.pl/
          ale indeks lekow tylko dla zarejestrowanych.
    • basiak36 Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 17.09.08, 22:49
      Ja bym poszla do innego lekarza sprawdzic to wszystko.. Dokladnie w podobnym
      czasie, coreczka miala wtedy chyba 5 mcy, mialam robione badania na tarczyce,
      czulam sie slabo, raz zemdlalam (wlosy tez mi wylazily ale to nie ma zwiazku z
      karmieniem, wiekszosc mam tak ma bo tracimy to czego nie stracilysmy w ciazy).
      Wyniki badan byly takie ze mialam tsh niskie poza najnizsza norme. Lekarz
      powiedzial ze czasem tak bywa po porodzie, kazal powtorzyc badania za miesiac i
      juz bylo ok wtedy.
    • basiak36 Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 17.09.08, 22:56
      Troche info o tymczasowych problemach z tarczyca, 1-4 mce po porodzie:
      www.thyroid.org/patients/brochures/Postpartum_Thyroiditis_brochure.pdf
      www.mythyroid.com/postpartum.html
    • monika_staszewska Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 17.09.08, 22:57
      Hmmm, szczerze mówiąc skłaniałabym się do koncepcji sugerowanej
      przez basiak36 czyli jeszcze jednej konsultacji. Wszak ani
      niedoczynność, ani nadczynność tarczycy, a co za tym idzie
      konieczność leczenia, nie sa przeciwskazaniem do karmienia piersią.
      Rzecz w tym cała żeby dobrać leki tak by mamie pomagały i nie
      kłuciły sie z karmieniem.
      pozdrawiam i życzę zdrowia :)
      monika staszewska
      • nina_74 Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 18.09.08, 00:25
        hej,
        niskie tsh po porodzie to norma.
        a sprawdzalas ft4 i ft3??? dopiero te wskazniki moga suerowac niedyspozycje
        tarczycy.
        Moje tsh wynosi teraz 0.006 i wcale nie mam nadczynnosci, a raczej ciagel
        "lecze" sie na niedoczynnosc.

Ja biore euthyrox 100 i karmie piersia.

idz do innego lekarza i zrob jeszcze arz badanka, pamietaj ft4 i ft3!!! nie t3 i
        t4!!!

buzka

• zabika Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 18.09.08, 00:31
          ja biore synthroid 88mg to tyroksyzyna - po usunieciu tarczycy i
          karmie:)
          nina a jakie masz ft4? bo ja przy tsh 0.03 mam ft419 i lekarzmowi ze
          ok a tsh niziutkie...
          • nina_74 Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 18.09.08, 22:32
            Teraz mam ft4 okolo 14, na dawce 100. Wczesniej -3 mies po porodzie, na dawce
            Euthyrox 150, TSH 0.006 (0.47-4.64), Ft4 21.41 (9.14-23.81). Stopniowo
            zmnijszalam, bo lepiej sie czuje wlasnie tak w srodku normy
            Przed ciaza tez mialam ft4 w okolicy 14, ale th 2.2 (na dawce E 125).

TSH to hormon nie tarczycowy, a przysadkowy, wiec zwiazany pewnie w jakis sposob
            z prolaktyna.Moze przez to karmienie piersia tsh nie moze dojsc do siebie...?
            tyle, ze ja sie juz tym nie przejmuje.
            A jakie masz normy dla tego ft4???

Oprocz niedoczynnosci mam jeszcze hashimoto:((
          • ajama12345 Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 19.09.08, 09:36
            odebrałam wyniki FT3 11,50 norma ( 3,95-6,8)
            FT4 44,51 norma (12-22)więc wyniki mam bardzo przekroczone:(a wizyta dopiero w środę
    • kaeira Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 19.09.08, 11:10
      "Normalne" indeksy leków nie są raczej dobrym źródłem informacji, tak jak nie są nim ulotki, ani niestety zazwyczaj "zwykli" lekarze.

1. Thyrozol (czyli tiamazol albo metimazol); podobny lek propyltiouracyl (zwany też PTU, jego nazwa handlowa to Thyrosan), oraz propranolol - wszystkie one są uznane przez Amerykańską Akademię Pediatryczną za leki, który mogą być stosowane w czasie karmienia piersią.

2. Wg szeroko uznawanego autora anglojęzycznej "biblii" tematu leków (Dr Thomas W. Hale, Medications and Mothers' Milk) Thyrozol jest dozwolony - jest w kategorii L3 na skali stosowanej przez dr.
      Hale'a (gdzie L1 są "najbezpieczniejsze", a L5 - "przeciwwskazane").
      Tu link (ang.):
      66.230.33.248/discus/messages/72/56448.html

***Natomiast dr. Hale stwierdza, że dla matki karmiącej lepszym wyborem, jeśli to możliwe, jest propyltiouracyl, kategoria laktacyjna L2. Dawka do 400 mg dziennie jest OK. Należy co ok. 3 miesiące sprawdzać poziom tarczycy u dziecka, przynajmniej na początku zazywania.***

Propranolol to wg Hale'a kategoria laktacyjna L3.

3. Na stronie Leki u matki karmiącej, Swiatowa Organizacja Zdrowia
      whqlibdoc.who.int/hq/2002/55732.pdf
      tez jest napisane, że dozwolone przy karmieniu:
      "propylthiouracil - Compatible with breastfeeding"
      To samo dotyczy propranololu.

Oczywiście fakt, że te leki wcale nie są zakazane, NIE znaczy, że na pewno karmienie będzie możliwe/sensowne. Może tak, ale wszystko zależy od dawek leków, tego, ile ich ma być, itp. Na pewno po otrzymaniu recepty powinnaś się skonsultować z p. Moniką albo jakimś innym specjalistą od laktacji.
      • myrtille Re: lekarz kazał odstawić-P.Moniko prosze o pomoc 19.09.08, 12:24
        Kilka mc temu lekarz też kategorycznie kazał odstawić mi córkę od piersi, miałam
        TSH jakoś 0,0002. Przepisał Thyrosan, którego dzięki Bogu nie zaczęłam brać. Bo
        nie była to żadna nadczynność, którą sugerował tylko choroba Hashimoto. Córkę
        karmię do tej pory.
        A włosy wypadały mi po porodzie ok. 10 mc, więc to też nie jest powiedziane, że
        akurat wypadają przez choroby tarczycy (choć oczywiście mogą)
      • mruwa9 kaeira, 19.09.08, 14:40
        od razu zastrzegamm, ze nie jestem zadna wyrocznia w sprawie chorob
        tarczycy, ale mysle, ze warto sobie przekalkulowac, co jest
        mniejszym zlem: przejscie na karmienie sztuczne, czy ryzykowanie
        rozregulowania czynnosci tarczycy dziecka farmakoterapia karmiacej
        mamy: stosujac leki przeciwtarczycowe, mozna wpedzic malucha w
        niedoczynnosc ( wedlug dawnej nomenklatury klinicznym objawem
        niedoczynnosci tarczycy byl kretynizm-matolectwo...takich okreslen
        niegdys sie uzywalo). Dlatego warto z endokrynologiem prowadzacym
        leczenie omowic, jakie moze byc dzialanie leku na niemowle, czy sa
        jakies badania , jesli chodzi o te preparaty, stosowane w trakcie
        karmieia piersia. I podjac odpowiedzialna decyzje, a nie hurra-
        optymistycznie zakladac, ze wszystko bedzie ok. Bo moze bedzie, a
        moze nie :-(
        • kaeira Re: kaeira, 19.09.08, 15:03
          mruwa9 napisała:
          > od razu zastrzegamm, ze nie jestem zadna wyrocznia w sprawie chorob
          > tarczycy

Ja też nie, absolutnie się na tym nie znam.

> Dlatego warto z endokrynologiem prowadzacym
          > leczenie omowic, jakie moze byc dzialanie leku na niemowle

Po pierwsze, jeżli jest to endokrynolog uważający, że lek absolutnie wyklucza karmienie - wbrew powyżej cytowanym stanowiskom ekspertów - to dużo się z nim/nią nie omówi, niestety

> ale mysle, ze warto sobie przekalkulowac, co jest mniejszym zlem: [...]
          > I podjac odpowiedzialna decyzje, a nie hurra- optymistycznie
          > zakladac, ze wszystko bedzie ok.

No to przecież właśnie piszę, że trzeba wziąć pod uwagę różne czynniki i konsultować ze specjalistą!

Weź pod uwagę, że uznając, że lek jest dozwolony przy karmieniu, cytowani przez mnie wyżej specjaliści wzięli pod uwagę właśnie to o czym mówisz: dostępne fakty na temat znanych skutków przerwania karmienia piersią i wyeliminowania jego korzyści, oraz znanych (albo teoretycznie możliwych) skutków stosowania leku. Nie posądzam ich o bezsensowny hurraoptymizm.

> czy sa jakies badania , jesli chodzi o te preparaty, stosowane w trakcie karmieia piersia.

Są, choć na małych grupach, jak z większością leków w laktacji. Cytat:

"Either PTU or Tapazole is fine. We have numerous studies on both suggesting they are safe in breastfeeding mothers and no changes have been reported in thyroid function in the infants.[...] Scientifically, PTU is probably better as its milk levels are lower [...]
          Tom Hale, Ph.D.

J Endocrinol Invest. 2002 Jun;25(6):493-6.

Thyroid function in breast-fed infants whose mothers take high doses of methimazole.

Azizi F, Hedayati M.

Endocrine Research Center, Shaheed Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, I.R. Iran. azizi@erc-iran.com

Recently, a few studies have shown the safety of methimazole (MMI) therapy of thyrotoxic lactating mothers on thyroid function of their infants. However, it is not known whether the effect of moderately high doses of MMI therapy on lactating mothers can be dangerous for breast-fed infants. Eighty-eight thyrotoxic lactating mothers and their infants were studied. 46 received 20 mg MMI and 42 were given 30 mg MMI during the first month, 10 mg for the second and 5-10 mg for additional 10 months of therapy. Serum T4, T3 and TSH concentrations and in hyperthyroid MMI treated mothers and their RT3U were measured in hyperthyroid MMI treated mothers and their infants, before and at 1, 2, 6, and 12 months after initiation of therapy. Serum MMI was measured in the infants of thyrotoxic mothers taking 20-30 mg MMI. Mean+/-SD of free T4 index (FT4I) in thyrotoxic mothers treated with 20 and 30 mg MMI for one month decreased from 20.1+/-4.2 to 9.7+/-1.5 (p<0.001) and from 20.6+/-4.8 to 8.6+/-3.0 (p<0.001), respectively. Values for free T3 index (FT3I) decreased from 587+/-53 to 180+/-39 (p<0.001) and from 610+/-49 to 151+/-31 (p<0.001) in those treated with 20 and 30 mg MMI, respectively. By the end of one month 5 had elevated FT4I or FT3I or both and 12 had elevated TSH. The dose of MMI was adjusted and thyroid function remained normal up to 12 months of MMI therapy in thyrotoxic lactating mothers. Serum T4, T3 and TSH concentrations of breast-fed infants were normal before and up to 12 months of MMI therapy of their breast-feeding mothers. The lowest T4 and T3 and the highest TSH values were 101 nmol/l, 1.8 nmol/l and 4.1 mU/l, respectively. Serum MMI levels were <0.03 in 7 and 0.03, 0.034 and 0.035 microg/ml in the other 3 infants. We conclude that the treatment of hyperthyroid lactating mothers with doses of 20-30 mg MMI day does not cause deleterious effects on thyroid function of their breast-fed infants.

PMID: 12109618 [PubMed - indexed for MEDLINE]
          • ajama12345 Re: kaeira, 19.09.08, 16:03
            jest to dla mnie bardzo trudne ale zaczynam przyzwyczajać sie do mysli, ze byc
            może faktycznie będe musiała odstawic maluszka, z jednej strony nie chcę tego
            robić z drugiej nqtomiast nie chce narażać go na działanie leków, napewno
            skorzystam z Twojej rady kaeira że skonsultuję to jeszcze z lekarzem z poradni
            laktacyjnej po wizycie endokrynologa(tu mam do Ciebie pytanie do kogo kierowałaś
            się?do p.Moniki czy kogoś innego?)wiem jednak że jeśli bede musiała to zrobić to
            bedzie to dla mnie bardzo trudne:(
            • zabika Re: nina 74 20.09.08, 23:26
              ja nie pamietam norm moich dla ft4 ale chyba do 23 a mam 19, z tego
              co czytalam tsh za niskie a ft4 w normie to subkliniczna nadczynnosc
              z ktora raczej nic sie ine robi - i tak np moj lekarz rodzinny uwaza
              ze jest ok i tlyko na moja prosbe zeby troszke zmniejszyc bo chyba
              nie czuje sie najlepiej zmniejszyla - z karmieniem nie mam
              wiekszych problemow niz inni chyba i choc synthroid jest lekiem to
              wiem ze nie ma przeciwskazan do karmienia :) nie wiem jak z lekami
              ajama 12345 ale przychylam sie do innych skonsultowac z kims innym
              kto zna wage karmienia piersia oraz rzeczywisty wplyw tych lekow na
              dziecko!! latwo odstawic ale przeciez lekarze sie myla poto
              konsultacje! trzymam kciuki ajama12345 zeby dobrze sie skonczylo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka