karmentori.1 14.01.09, 13:55 moja siostra urodzila dzis w nocy synka niestety ma wklesle brodawki i nie wiemy co z tym robic nawet gdy Kubus zlapie piers possie chwilke i ja wypuszcza-jest najedzony,czy nie ma mozliwosci uchwycenia piersi?co robic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiak36 Re: wklesle brodawki 14.01.09, 14:07 Dziecko nie lapie brodawki jak ssie piers, tylko piers z czescia aureoli, i masujac jezykiem zatoki mleczne pobudza splyw mleka - brodawka sluzy tylko jako transport. Jesli dziecko mialo kontakt z butelkami/smoczkami, na pewno bedzie trudniej. Ale jesli lapie piers i ssie, to ok, trzeba przystawiac jak najczesciej, brodawka i tak z czasem sie wyciagnie. To ze wypuszcza, to kwestia czasu i nauki, szczegolnie dla takiego malutkiego noworodka. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_na Re: wklesle brodawki 14.01.09, 16:06 Gratuluję siostrzeńca :] Niech siostra się nie poddaje. Dajcie jeszcze dziecku szansę wyciągnąć brodawkę. Jest za wcześnie, aby o czymś przesądzać. Zorientujcie się, czy w szpitalu, w którym rodziła siostra działa poradnia laktacyjna. Dobrze by było, jakby specjalista to zobaczył i coś doradził. Ostatecznie zawsze można karmić przez nakładki silikonowe: szafa.pl/c92166-nakladki-silikonowe-avent.html Ja od 7 tygodnia karmię przez te nakładki. Teraz moja córcia ma 6,5 miesiąca. Da się. Odpowiedz Link Zgłoś
jn.pl Re: wklesle brodawki 14.01.09, 16:17 Jest coś takiego jak Niplette Aventu (jest koszmarnie drogie)ale słyszałam,że niektóre położne wykorzystują strzykawkę.Trzeba zciąć górną część przełożyć tłok i wyciągnąć brodawkę.Skoro siostra urodziła w nocy to pewnie jeszcze jest w szpitalu,a może by tak poprosić o pomoc położną, napewno znajdzie się jakaś życzliwa dusza:-)Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
suso Re: wklesle brodawki 14.01.09, 17:39 miałam ten sam problem i rewelacyjne okazały się muszle laktacyjne, mają jeszcze jednen plus, mianowicie zbierają bleko i nie zalewają ubrania. Musze przydają się również gdy są bolące, pogryzione brodawki,brodawka nie ma kontaktu z ubraniem i nie jest dodatkowo podrażniana. Odpowiedz Link Zgłoś
curry1 Re: wklesle brodawki 14.01.09, 20:03 w moim przypadku pomogło użycie przez chwilę laktatora przed każdym karmieniem - tak by wyciągnął brodawkę. Potem dzieć już sobie sam radził. Ale nie było łatwo... Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: wklesle brodawki 14.01.09, 20:48 cos mi to trąci doradczyniami laktacynymi w moim szpitalu... generalnie prawie kazda kobieta wedlug nich ma wklesle brodawki - nie chcialo im sie tlumaczyc jak poprawnie przystawic dziecko do piersi doradz siostrze, zeby sie nie poddawala i dostawiala dziecko do piersi, trzeba probowac a wiem ze latwe to na poczatku nie jest w ostatecznosci mozna kupic kapturki tylko trzeba wybrac dobry rozmiar ale ze slyszenia wiem, ze one potem zaburzaja laktacje ja stosowalam podczas pobytu w szpitalu, potem od razu odstawilam i nie uzywam; brodawek wkleslych nie mam, mimo zapewnien leniwych pan od laktacji... Odpowiedz Link Zgłoś
jak_na Re: wklesle brodawki 14.01.09, 20:57 Stosuję kapturki od 6 miesięcy i laktacja w żadnym wypadku nie jest zaburzona. Do poradni laktacyjnej mam zaufanie, bo tylko tam w trudnych sytuacjach udzielano mi pomocy. Odpowiedz Link Zgłoś