anialodz27 23.03.09, 13:18 czy na diecie bezmlecznej zabronione sa wszelkie sladowe ilosci mleka? zupa na kostce wolowej np? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mloda121 Re: dieta bezmleczna 24.03.09, 06:02 wszelkie śladowe ilości są zabronione, a co do kostki wołowej ... zdrowiej dla dziecka byłoby ugotowac zupę na wywarze z warzyw i dodac do niej ugotowane oddzielnie chude mięsko, aniżeli uzywac takich dodatków z glutaminianem sodu typu kostka, kucharek, itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ahkoscian Re: dieta bezmleczna 24.03.09, 09:14 podłączę się pod temat... a co z wapniem dla mamy? niby w mleku mało go, ale w przetworach mlecznych więcej? czy chude mięso 3xdziennie indyk wystarczy? czy należy brać jakieś dodatkowe dawki? znajoma polecił mi Calperos 1000... można przy karmieniu piersią?? Odpowiedz Link Zgłoś
mloda121 Re: dieta bezmleczna 24.03.09, 16:48 Duzo wapnia zwierają (oprócz miesa): soja, szpinak, sardynki w puszce, rośliny strączkowe, migdały. Sama też karmiąc jestem na diecie bezmlecznej, ale nie wiem czy powinnam przyjmowac suplementy wapnia. Może wypowie się jakas doswiadczona Mama albo Pani Monika? Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: dieta bezmleczna 24.03.09, 17:28 Amarantus jedz. Np. w postacie własnoręcznie wypiekanego chleba (UWAGA! Mleko jest też w chlebie!) albo jako dodatek do potraw. Łyżka amarantusa to tyle wapnia co szklanka mleka. Odpowiedz Link Zgłoś
mloda121 Re: dieta bezmleczna 25.03.09, 06:01 Jem płatki i popping z amarantusa, ale ze względu na białko, o wapniu akurat nie słyszałam, żeby aż tyle zawierał. A jak robisz chleb? I z czego? Czy jest mąka z amarantusa? Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: dieta bezmleczna 25.03.09, 07:54 Kupuję gotową mieszankę do wypieku chleba. "Chleb Nidzicki" się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
olik1980 Re: dieta bezmleczna 24.03.09, 17:29 Moje dziecko przez 3 miesiące miało ciągłe wysypki i zielone kupy bo nie zauważyłam że codziennie łykam laktozę ukrytą w pigułkach antykoncepcyjnych. No ileż może być laktozy w takiej małej pigułce? A zaszkodziło.... Odpowiedz Link Zgłoś
ahkoscian Re: dieta bezmleczna 25.03.09, 10:13 u mnie w piekarni (Lubaszka) jest chleb z amarantusem... tylko zawsze bałam się go brać, bo panie mówiły, że to zioło poprawiające trawienie. Mój Maluch uczulony (łojotokowe zapalenie skóry i dermatolog powiedziała, ze daleko od ziół mam się trzymać). :):):) poczytałam o amarantusie/szarłacie i wynika, że mu bliżej do zboża i rzeczywiście wartościowy.... dzięki za uświadomienie :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
anialodz27 Re: dieta bezmleczna 30.03.09, 13:32 a np platki kukurydziane i inne produkty ktore nie zawieraja mleka ale maja notke na opakowaniu ze moga zawierac sladowe ilosci, jak mi ktos wytlumaczyl, gdyz sa produkowane w sasiedztwie produktow zawierajacych mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasisi Re: dieta bezmleczna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.03.20, 19:10 No właśnie czy te śladowe ilości są tak znaczące? Jestem na diecie od 2 tygodni, wydaje się że synek mniej kaszle, ostatnio zjadłam ciasto z kakao bez mleka i masła i tam były śladowe ilości w tym kakao. Czy to mogło mieć duży wpływ na synka? Uprzejmie proszę o pomoc kogoś doświadczonego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: dieta bezmleczna 08.03.20, 01:52 Nie da się powiedzieć jednoznacznie. Są alergie tak nasilone, że śladowe ilosci czegoś rozcieńczone we krwi matki (i mleku, przyjmujemy, że stęzenie we krwi odpowiada stężeniu w mleku) spowodują reakcję, o róznym stopniu. Są tak łagodne, że jednorazowa ekspozycja na niewielką, bezpośrednią ilość spowoduje znikome objawy. To zalezy nawet od pory roku i pogody. Jak alergeny krzyżowe fruwają w powietrzu, to byle drobiazg w diecie powoduje silną reakcję, jak pogoda sprzyja, to alergenu pokarmowego musi być więcej. Odpowiedz Link Zgłoś