alex113 26.10.04, 17:48 Kto obchodzi i jak ida przygotowania ??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tamsin Re: Halloween 26.10.04, 18:59 ja zwykle wystawiam taka slomiana lalke wielkosci czlowieka (chyba kazdy ma je przed domem bo sprzedaja je w kazdym sklepie) no i jedna dynie. Mialam zamiar kupic jeszcze wiazke slomy ale kurcze co ja z ta sloma pozniej zrobie? smieciarze pewnie nie beda chcieli zabrac a miasto powie, ze to nie liscie ani trawa wiec tez nie zabiora. No i mam zamiar kupic przed weekendem z pare funtow roznych cukierkow, zeby byc gotowym na te rozne duszki co przyjda do mnie ) a moj M. ma maske z zeszlego roku, tak nimi straszyl dzieci, ze jedno nawet z cukierkow chcialo zrezygnowac ) Odpowiedz Link
alex113 Re: Halloween 26.10.04, 19:53 Ja cukierki juz od kilku dni "testuje". Dobre sa, ale wychodza mi bokiem i obwisaja wokol bioder ) Z dyniami sie za bardzo pospieszylam, wycinalysmy je ze 2 tygodnie temu i juz gnija, bleeeeee A mloda postanowila sie przebrac za pirata i podspiewuje: yo ho yo pirate's life's for me .............. Odpowiedz Link
syswia Re: Halloween 26.10.04, 21:57 A no wlasnie, jak to praktycznie wyglada??? Bo wlasnie sie przeprowadzilam do nowego domu (mieszkalam w bloku, to i Halloween nie bylo) i teraz dzieciarnia pewnie nas oblegnie. Co by tu zrobic, zeby nie rozczarowac mlodych? )) Odpowiedz Link
tamsin Re: Halloween 26.10.04, 22:02 Moj kolega z pracy to by pewnie poradzil: nagotuj ziemniakow w lupinach ) no zartuje, bo by ci papierem toaletowym wyscielili ogrodek i jajkami poobijali domek i samochod ) Jak chcesz miec dzieci, to koniecznie zostaw swiatlo na zewnatrz zapalone, no i przygotuj z piec kilo cukierkow, tylko takich "hermetycznie" opakowanych, a nie co sie da odwinac, bo rodzice im nie dadza ich jesc. Aha, jak zapomnisz o tych cukierkach, dzieci sie nie obrazaja jak im dasz po monecie, tudziez dwoch ) Odpowiedz Link
tamsin Re: Halloween 26.10.04, 22:49 z tego pospiechu Syswia, zapomnialam, ze Kanada jednak _nie_ jest jednym ze stanow USA, no i tak naprawde to nie mam pojecia jak sie obochodzi Halloween w Kanadzie ) ale doopa wolowa ze mnie! Frankie, ty masz dzieci, podpowiedz jak to tam na polnocy sie bawicie? Odpowiedz Link
frankie36 Re: Halloween 26.10.04, 23:06 Tak samo,dynie u nas powycinane,tez juz troche podgnily.W domu strasza swiatelka w ksztalcie pajakow i plastykowa ,swiecaca dynia swieci w oknie. Syswia,Tamsin ma racje,cukierki,czekoladki tylko w oryginalnym opakowaniu,sama sprawdzam wszystkie slodkosci ,ktore dzieci do domu przywloka i jak cos otwarte lub podejrzane wyrzucam bez mrugniacia okiem. Jak chcecie przyjmowac dzieci,musicie zapalic zewnetrzne swiatlo,tamsin juz tez o tym pisala.Wszystko tak samo. Ja osobiscie tego swieta nie lubie,wolalabym sie zaszyc na grobach najblizszych,zapalic swieczki i zadumac Odpowiedz Link
greeneyes27 Halloween w Niemczech 27.10.04, 01:48 Tutaj ku mojemu zdziwieniu tez obchodzi sie Halloween! Wlascicielka domu, w ktorym wynajmujemy mieszkanie, juz kilka tygodni temu wystawila pelno dyn (calych, nie sa powycinane) przed domem i na klatce schodowej i wzdluz wjazdu do garazu. Podobno dzieci tez chodza po domach wiec kupimy troche slodyczy, zeby w razie czego byc przygotowanym... : ) Odpowiedz Link
kinky5 Re: Halloween w Niemczech 27.10.04, 03:52 ja obchodze- moze troche inaczej niz inni bo to sa urodziny mojego malzonka. Malzonek stasznie chce sie przebrac za Hansa- czyli skorzane spodnie z szelkami, kapelusik pozostalosc po Oktoberfest a ja mam byc Heidi......ciekawe jak Heidi sie ubiera???? Odpowiedz Link
szpulkaa Re: Halloween w Niemczech 27.10.04, 10:44 kinky, Heidi to mi sie kojarzy z blodwlosymi dwoma warkoczykami, rozkloszowana, sztywna spodnica za kolano i ludowym kubraczkiem jak juz sie przebiezecie, to koniecznie zrob foty i zamiesc w albumie - tak sobie wyobrazam, ze to moze byc hit tak sobie poczytalam, co piszecie o Halloween i stwierdzam, ze to dla mnie absolutnie egzotyczna tradycja! we Francji to swieto adoptowane i bardzo komercyjne. zmieniaja sie glownie wystawy w sklepach, ale nie widzialam zadnych dyniowych dekoracji przed domami. zreszta podobnie jest w Polsce i zdaje sie, ze w Rumunii tez... w sumie nie zamierzam robic nic szczegolnego. moze, kiedy bede miala dzieci to zaczne jakos celebrowac Halloween Odpowiedz Link
asica74 Re: Halloween w Niemczech 27.10.04, 16:22 www.angelfire.com/co3/barbieland/images/dolls/SoundMusic.jpg heidi jak malowanie Odpowiedz Link
tamsin Re: Halloween w Niemczech 27.10.04, 17:01 no ja zagladnelam i nie ma Heidi!! w/g mnie to ona ma taki gorset ludowy ktory wypycha bardzo piersi do gory ) no i oczywiscie ma blond warkoczyki za uszami ) Odpowiedz Link
asica74 Re: Halloween w Niemczech 27.10.04, 17:02 no kurka, a ja wlasnie sprawdzilam i jest! moze ona nie plywa za ocean? Odpowiedz Link
tamsin Re: Halloween w Niemczech 27.10.04, 17:06 no ja widze tylko te logo angelfire i kurka nic wiecej! a ma ten gorset i duze piersi?? Odpowiedz Link
asica74 Re: Halloween w Niemczech 27.10.04, 17:11 www.courttheatre.org.nz/images/content/408/Sound%20of%20Music.JPG tamta to taka barbi przebrana, a ta widzisz? (kurde zaraz lunie, a ja wlosy ladnie umylam... ) Odpowiedz Link
tamsin Re: Halloween w Niemczech 27.10.04, 17:13 ta widze, ale mi sie nie podoba. Wolalabym taka ladniejsza, z gorsecikiem, ladnymi warkoczami, taka bardziej sexy a nie kurcze, gospodynie domowa ) Odpowiedz Link
asica74 Re: Halloween w Niemczech 27.10.04, 17:19 to sie sama wieczorem umaluje, gorset naloze i warkocze zrobie i sie wysle! (a tak najlepiej, to moze Asie zgorsetowac i zawarkoczyc i bedzie Heidi jak ta lala!) no to ide na wystawe! nawet okulary nalozylam, by madrzej wygladac Odpowiedz Link
maja92 Re: Halloween w krainie Halloween;-) 27.10.04, 17:48 Cukierki juz sa kupione i w paczuszki popakowane) Kathleen obiecala jablka w karmelu upiec i w niedziele podrzucic)) Dom zostal w ostatnia sobote udekorowany. Dzieciaki dzisiaj wycinaja dynie) Jedynie co mam juz dosyc to petard;-(( Strzelaja gamonie juz od paru tygodni;- (( Jono sie boi i w nocy spac mie moze, a ja mam juz dosyc spania z trzylatkiem w lozku;-(( Chlopcy chodza po osiedlu i drewno zbieraja na bonfire. Zaczeli juz szkielet ogniska na osiedlowej lace ustawiac. Bedzie wesolo w niedziele)))Lubie ten celtycki zwyczaj) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Halloween w Niemczech 27.10.04, 20:50 > (a tak najlepiej, to moze Asie zgorsetowac i zawarkoczyc i bedzie Heidi jak ta lala!) Ty wiesz dobrze, ze Asi przodu nie starcza i w gorsety wpada po uszy. A to jedza.. Odpowiedz Link
abere8 Re: Halloween 27.10.04, 10:02 My nie obchodzimy, chociaz w tym roku akurat idziemy na impreze, ale nie jakas specjalna z tej okazji. Za to opowiem Wam, jak w zeszlym roku akurat bylismy w Stanach w okolicach Halloween i poogladalam sobie "dekoracji". Co tam dynie czy strachy na wroble! Ludzie mieli kosciotrupy dyndajace na galeziach drzew i tabliczki nagrobne wbite w ziemie, wygladaly jak prawdziwe groby! Odpowiedz Link
claudia207 Re: Halloween 27.10.04, 16:09 W najblizszy weekend ide na zabawe przebierancow. Mimo ze od lat mieszkam w Stanach, nie moglam sie jakos przekonac do tego swieta. Teraz tez nie szlabym, gdyby nie okazja spotkania osob, ktorych od dawna nie widzialam. Jakie macie zdanie O Halloween? Czy nie "kloci" sie troche z Zaduszkami? Odpowiedz Link
myszka888 Re: Halloween 27.10.04, 16:14 Ja nie potrafie sie przekonac... Moze jestem tu zbyt krotko, a moze jestem za bardzo przywiazana do polskich tradycji? Nie sadze, zebym swietowala haloween, raczej zastanowie sie nad Swietem Zmarlych. Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Halloween 27.10.04, 16:28 Mnie sie nie kloci. Zaduszki to Zaduszki a Halloween to wielka zabawa i nic wiecej. Ja sie ma dzieci, to chyba nie ma wyjscia i trzeba sie poddac. A niech im tam. Do nas w tym roku pewnie znowu przyjda WSZYSTKIE dzieci z okolicy. W zeszlym roku chcialy sprawdzic hojnosc nowego pana swietliczanka (to moj starszy syn), a w tym napewno sprawdza hojnosc mlodego zastepcy nauczyciela ( to moj mlodszy syn) )))) Odpowiedz Link
kinky5 Re: Halloween 27.10.04, 17:56 dzieki za wszelkie sugestie na temat Heidi- oprocz blond kucykow (cos a la Pipi ) nie mozna nic kupic do takiego przebrania- wiec ja nie wiem jak ten moj Hans (wlasciwie to Andreas) to sobie wyobraza! Jak sie uprzemy to bedziemy malowac na kartonie..... jesli chodzi o tradycje- to 31 obchodze Halloween a 1.11 zaduszki- gdyby nie urodziny "Andreasa" pewnie trzymalabym sie polskiej tradycji ale wiem ze on ubostwia sie przebierac.... Odpowiedz Link
tamsin Re: Halloween 27.10.04, 17:59 chyba widzialam cie na galerii jako czarownica trzymajaca za cycki krowie? bardzo malownicza para z was byla, wiec na sto procent bedziecie slicznie wygladac jako Hans i Heidi, chociaz ja zawsze myslalam ze to byl Hans i Greta :o) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Halloween 27.10.04, 20:46 No przeciez ze to oni . Ja juz chwalilam wymionko Odpowiedz Link
ellenai Re: Halloween 28.10.04, 06:10 ja tam juz mam podekorowana chalupe,w piatek mam w dyni gebe wycinac,zobaczymy jak mi pojdzie,czy beda u mnie dzieci to nie wiem,jak bedzie mial kto zarowke wymienic na werandzie to moze i przyjda,bo tak to bedzie ciemno a do takich ciemnych domow to dzieciarnia nie chodzi po cukierki. Odpowiedz Link
mulinka Re: Halloween 28.10.04, 19:45 ja tez juz gotowa dynie przed domem stoja, zarowki wkrecone i zakupilam bylam wielka torbe lizakow i wielka czekoladek niech dzieciarnia wali smialo cholernie je lubie i sa takie pocieszne i jak ubieranie choinki, tak rozdawanie cukierkow, to wylacznie moja dzialka w tym domu )) Odpowiedz Link
asica74 Re: Halloween 31.10.04, 18:45 a jutro w Polsce zaduszki... wiecie jak dawno bylam na 1 list w Polsce... chyba 6 lat temu? chetnie poszlabym na cmentarz... Jak bylam w liceum, to tradycja bylo, ze wieczorem na cmentarzu spotykalo sie polowe znajomych...bo wszyscy szli na spacer... Odpowiedz Link
tamsin Re: Halloween 31.10.04, 18:50 ja w ogole lubie sie wloczyc po cmentarzach, ogladac nagrobki i czytac. w Polsce czesto byly zdjecia umieszczone na nagrobkach, czego tutaj w ogole sie nie stosuje. Ostatnim razem bylam na cmentarzu we Paryzu, bardzo podobal mi sie cmentarz Le Pere Lachaise, spedzilam tam dobrych pare godzin, nie bylo to w zaduszki, a szkoda. Odpowiedz Link
st0kro-tka Re: Halloween 31.10.04, 21:15 ale sie boje!!! ide zaraz do kina na The Grudge, horror! Nigdy nie ogladam horrorow, bo bardzo sie zawsze wystraszam, ale ze to Halloween postanowilam zdobyc sie na odwage! naprawde sie boje!! zebym tylko nie zaczela krzyczec na cale kino, chyba tego najbardziej sie obawiam... Odpowiedz Link
tamsin Re: Halloween 31.10.04, 22:02 mialam isc wczoraj na to do kina, ale bylismy grupa i w koncu stanelo na "Saw", tez cos takiego jakby horror tyle ze bez duchow, ale nie brakowalo krwi..brr Odpowiedz Link
mulinka Re: Halloween 01.11.04, 01:28 a dzieciaki wala drzwiami i oknami i takie smieszne i...strasza! ) Odpowiedz Link
blue_jay Re: Halloween 01.11.04, 01:55 Maz siedzi pod drzwiami oczekujac na strachy ja sobie wygrzewam kosci w lozeczku i uprzyjemniam sobei czas ogladajac horrory Odpowiedz Link
myszka888 Re: Halloween 01.11.04, 02:33 A propos odwiedzania cmentarzy... W mojej okolicy- najstarszej dzielnicy miasta, jest tez stary cmentarz. I doslownie nie potrafie tego do konca zrozmiec... Ale w sobote z okazji halloween wspolnota mieszkancow tejze dzielnicy zrobila sobie imprezke na cmentarzu... Upiekli prosiaka, mieli ponoc dynie... Nie mam nic przeciwko zabawie, bo wszystko dla ludzi. Ale chyba ci, ktorzy leza w tych grobach sie poprzekrecali... Odpowiedz Link
frankie36 Re: Halloween 01.11.04, 02:04 M wzial dzieciaki na obchod,a ja siedze w domu i czekam na dzieciarnia.Chyba beda musiala naszego psiuna schowac w bedrumie,coby mi dzieciaczkow swoim halasliwym trybem zycia nie przestraszyl)) Odpowiedz Link
mulinka Re: Halloween 01.11.04, 02:44 takie fajne te Twoje dzieci ogladalam zdjecia poprzebieraly sie? Odpowiedz Link
frankie36 Re: Halloween 01.11.04, 02:47 Poprzebieraly,dobrze ,ze jest w miare cieplo,ostatnie dwa lata mielismy po -20 stopni.Starsza umowila sie z kolezankami,chlopaki z tatusiem.Bede musiala im skonfiskowac wszystkie slodkosci i wydzielac,coby mi sie nie lobrzygaly z dostatku)) Odpowiedz Link
mulinka Re: Halloween 01.11.04, 02:50 no wiesz, skonfiskowac???!!! one tak ciezko "pracuja", a Ty chcesz im zabrac cukierki? a niech sie pociesza, objedza do bolu brzucha i maja co na starosc wspominac ) Odpowiedz Link
frankie36 Re: Halloween 01.11.04, 02:51 No nie jak przyjda do domu to sobie pojedza ale potem konfiskuje(oni za dentyste nie placa)) ) Odpowiedz Link
mulinka Re: Halloween 01.11.04, 03:13 jak mowia : kazdy medal ma dwie strony no i to w koncu Twoje Skarby a poki masz jeszcze "wladze", to mozesz korzystac, bo minie pare lat... i juz "diablatka" beda robic , co beda chcialy ) wiem cos o tym... Odpowiedz Link
frankie36 Re: Halloween 01.11.04, 03:20 najmlodszy juz w domu,pije goraca czekolade,zaraz ciepla kapiel)) Odpowiedz Link
asia.sthm Re: Halloween 01.11.04, 10:36 Frankie, dokladnie wiem jak takie lobrzyganie wyglada )) Przypomnialas mi pare ladnych scen z mojego zycia. Odmlodzily mnie te wspomnienia. ))) Odpowiedz Link
st0kro-tka Re: Halloween 01.11.04, 10:26 wiecie co, film The Grudge jest beznadziejny!!! jest wiele strasznych momentow (dla mnie, ale mnie latwo wystraszyc), ale poza tym nie ma w tym filmie ani logiki, ani jakiejs sensownej i interesujacej historii a zakonczenie to juz jest naprawde beznadziejne! nie polecam!! Odpowiedz Link
kingaolsz Re: Halloween 01.11.04, 12:44 A u nas mlodziez obrzucila okna jajkami ( 3 pietro), a bynajmniej nie zjawili sie pod drzwiami po slodycze... Woleli tylko rozrabiac. Kinga Odpowiedz Link
myszka888 Re: Halloween 01.11.04, 15:28 Do nas dzieciaczki nie dotarly. Ogolnie- zamieszanie sie zrobilo. Ponoc kosciol (jak kolwiek to trkatowac), stwierdzil, ze nie mozna "mieszac" halloween z niedziela. Ponoc dzieciaczki chodzily w sobote. A ja sobotni wieczorek spedzilam w pracy i nic nie wyszlo. A cukierki mialam gotowe! takie we fluoroscencyjnych papierkach! Ze Shrekiem Ech... Za rok mam nadzieje, lepiej to wypadnie Odpowiedz Link
tamsin Re: Halloween 01.11.04, 15:43 no to cos nienormalnego, bo u nas dzieciaki walily drzwiami i oknami w niedziele ) psy wystawialy nosa do nich, a jakby mogly to by lataly z nimi od domu do domu po cukierki ) ogolnie to bylam bardzo dobrze zaapatrzona w cukierki, bo nawet mi troche zostalo. Odpowiedz Link
myszka888 Re: Halloween 01.11.04, 15:46 Wlasnie tez tak sobie mysle, Tasmin, ze to cos nie tak. Ale wczoraj siedzialam w domku, czekalam, ze ktos przyjdzie, swiatelko wlaczone... i nic. Cisza. Szkoda, w sumie... Odpowiedz Link
alex113 Pad snieg puszyty, bialy, miekki .... 01.11.04, 16:52 no wlasnie, jak tylko sie zrobilo ciemno i dzieciaki zaczely chodzic to zaczelo padac. Po 2 godzinach deszcze przemienil sie w platki siegu i sypal cala noc. Jakos tak sie swiatecznie zrobilo i zachciewa mi sie choinki )) (i kto by pomyslal ze w sobote mielismy +20C) Odpowiedz Link
myszka888 Re: Pad snieg puszyty, bialy, miekki .... 01.11.04, 16:58 Ale fajnie! Alex, tutaj w NC, niewiele sniegu bywa zima. Raczej zimno, wilgotno i szaro. Az Ci zazdroszcze Bo choc wole lato, ciepelko itd. to snieg ma ten swoj urok! Odpowiedz Link
tamsin Re: Pad snieg puszyty, bialy, miekki .... 01.11.04, 17:03 snieg to cholerstwo, u nas tez byl w zeszlym roku wczesny snieg (w polowie grudnia), no ale pierwszy listopada i snieg, to myslalam ze tylko w Kanadzie moze sie przydazyc! Odpowiedz Link