nazile 02.04.09, 21:18 Witam, mam pytanie odnośnie tatuażu. Czy karmiąc piersią można zrobić sobie tatuaż? Dzięki za info. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mad_die Re: tatuaż 02.04.09, 21:34 Nie wiem, czy ten, kto będzie Ci robił tatuaż, nie będzie zgłaszal sprzeciwu, żebyś karmiła podczas zabiegu ;) Ale wszystko można dogadać... Tylko jak będziesz sobie brodawkę tatuować, to potem wiesz, ból i te sprawy, może nie będziesz mogła karmić tą piersią? A to się zastoje porobią i inne przykre sprawy... Chyba nie warto ;) A najlepiej to idź do studia tatuażu, i tam się zapytaj. Fachowców :) Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: tatuaż 02.04.09, 21:46 .. chyba, ze zlapiesz przy okazji WZW typu B,C,HIV... Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: tatuaż 02.04.09, 21:58 W USA od czasu kiedy zaczęto to śledzić, czyli 1985r., nie odnotowanego żadnego przypadku zarażenia HIV poprzez tatuowanie. A ilość osób mających tatuaż jest tam nieporównywalnie wyższa niz w Polsce - ponad 1/3 osób w wieku 18-30, ok. 1/4 w wieku 18-50. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: tatuaż 02.04.09, 21:48 Sam tatuaż nijak nie wpływa na laktację. Należy tylko brać pod uwagę ryzyko - z tego co wiem maleńkie ale pewnie zawsze jakieś - infekcji (żółtaczka, HIV, tężec). Podobno wiele osób sugeruje, aby przed zrobieniem tatuażu (szczególnie większego) odczekać co najmniej rok po porodzie (dla regeneracji organizmu i jego lepszej reakcji na tatuaż). Tu linki na ten temat (La Leche League, najstarsza i największa w USA organizacja na rzecz karmienia piersią: www.llli.org/FAQ/tattoos.html www.llli.org/llleaderweb/LV/LVFebMar05p3.html PS. Tak a propos, istniejący tatuaż na piersi nie ma żadnego wpływu wpływu na karmienie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=75844473&a=75844473 Odpowiedz Link Zgłoś
nazile Re: tatuaż 03.04.09, 10:09 tatuaż nie będzie robiony na piersi tylko na lędźwiach i nie mam zamiaru w tym czasie karmić piersią ( w trakcie tatuowania);-) Dzięki za info. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś