Dodaj do ulubionych

Krótkie ssanie

01.06.09, 22:58
Dzień dobry!
Karmię córę wyłącznie piersią na każde żądanie. Ma 6 tygodni. Karmienie
wygląda tak, że przez ok. 5 (rzadko dojdzie do 10 minut) ssie pierś
intensywnie, a później zasypia. Próbuję ją budzić. Ale nie reaguje, więc
odstawiam ją od piersi. Za ok. 1,5 godziny dopomina się o jedzenie. I wygląda
to tak samo. Często przesypia mi całą noc (od ok. 21 do 5), czasami obudzi się
ok. 3. A jeszcze od ok. tygodnia kupki robi tylko raz dziennie (wyglądają
normalnie), ale takie większe. Czy to jest normalne, czy powinna się martwić,
że za mało zjada. Nadmienię jeszcze, że jak byłyśmy na kontroli w 4 tygodniu
to od wagi urodzeniowej (3100) przybrała 570 g. Proszę o pomoc. Nie wiem co
robić. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • kasiale73 Re: Krótkie ssanie 01.06.09, 23:54
      karmic spokojnie dalej, półtorej godziny bez jedzonka to w sam raz żeby strawic mleczko i upomniec się o następną porcję:)
    • okri2 Re: Krótkie ssanie 02.06.09, 01:03
      570 g to nie za wiele, ale też nie dramatycznie, bo przyrost jest. Czy używasz
      smoczek uspokajacz?
      I jeśli chodzi o to krótkie ssanie. Czy córcia puszcza pierś, czy po prostu
      przestaje intensywnie ssać? Bo takie małe dzieci śpią z piersią w buzi i to nie
      oznacza, że skończyły posiłek. Co parę sekund pociągają kolejną kropelkę. Takie
      spanie przy piersi podtrzymuje też mleczko 2 fazy (czyli to bardziej tłuste).
      Przy takich przyrostach nie pozwalałabym przesypiać jej 8 godzin. Powinnaś
      wstawać do niej co 3h i karmić na śpiocha. Trzeba troszkę podgonić przyrosty.
      No i co z tym smoczkiem? Jest?
      Pozdrawiam
      • misiaddk Re: Krótkie ssanie 03.06.09, 23:22
        Witam!
        Smoczka nie używamy w ogóle. A jeśli chodzi o to przysypianie to Mała sama
        puszcza pierś. Próbowałam karmić ją na śpiąco, ale ona nie reaguje i odsuwa się
        od piersi, nie chce w ogóle nawet chwycić.
        Pozdrawiam
    • mika_p Re: Krótkie ssanie 02.06.09, 01:15
      Liczy się od najniższej znanej wagi, a nie od urodzeniowej, to raz.
      Dwa, nie zabiera się tak małemu dziekcu piersi, a już na pewno nie po 5-10
      minutach. Po półgodzinie, to jeszcze ewentualnie, wiadomo, że czasem człowiek
      musi do toalety.
    • orinoko130 Re: Krótkie ssanie 02.06.09, 04:43
      Czy córeczka się najada sprawdzisz kontrolując wagę. Odstawiaj córeczkę od
      piersi dopiero kiedy malutka sama tą pierś z buźki wypuści. To znak że
      faktycznie zasnęła i przestała ssać. I przyrost licz jak najbardziej od wagi
      spadkowej, nie urodzeniowej. Wybudzaj nocą do karmienia, na przesypianie całej
      nocy córeczka jeszcze jest chyba zbyt malutka. Nie stosuj smoczka. Wprowadź te
      zmiany, skontroluj wagę za tydzień i zobaczysz, czy wszystko jest dobrze. A rytm
      kupek może ulegać zmianie, może być raz dziennie, a może być raz na kilka dni i
      oba przypadki są jak najbardziej ok :-))
      • misiaddk Re: Krótkie ssanie 03.06.09, 23:28
        Wiem, że przyrost liczy się od najniższej wagi, ale trzeba ją jeszcze znać. W
        dniu wypisu ze szpitala także miała tyle co po urodzeniu. Smoczka nie stosuję. A
        jeśli chodzi o spanie nocne. To rozmawiałam kiedyś z lekarzem (przy pierwszym
        dziecku, które też przesypiało cała noc) i powiedział, że nie powinnam budzić
        dziecka w nocy na karmienie.
        Pozdrawiam
        • mad_die Re: Krótkie ssanie 04.06.09, 12:05
          Nie budzić w nocy, jeśli przyrosty są ok. A przyrosty minimalne dla tego wieku
          to 120g tygodniowo. Jeśli dziecię tyle przybiera, to nie budź. Ale jeśli
          przybiera mniej - to budź lub karm częściej w dzień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka