Dodaj do ulubionych

mleko następne

15.06.09, 23:47
mój syn ma 5,5 miesiąca i od kilku dni zaczęłam rozszerzać jego dietę. Od urodzenia jest karmiony tylko piersią,ale od kilku tyg ma wejść mi do talerza :)
Mimo moich usilnych starań, jest cały czas na 15 centylu i za nic nie mogę go 'podtuczyć'. Jest zdrowy i fajnie wygląda, ale...
Sama nie wiem skąd te moje wątpliwości, że dziecko ma być na 50 centylu :)
Podaję małemu kleik robiony na wodzie z dodatkiem mojego mleka. Sama nie jestem w stanie odciągnąc więcej mleka niż 30ml. Nie lubię tej czynności - może dlatego. Zastanawiam się czy nie kupić mleka następnego i do kaszki dodawać mu sztuczne. Hmmm...
Wiem, że moje jest dla niego najlepsze, ale ....
Sama nie wiem jak, tak właściwie, powinnam przeprowadzić wprowadzanie nowych pokarmów. Jest tyle kasiążek i porad na ten temat, że już sama się gubię.
Kupić to mleko, czy nie?
Obserwuj wątek
    • okri2 Re: mleko następne 16.06.09, 00:51
      mleko modyfik. to taka sama nowość jak zupka, czy owoce. Synek wcale może takie
      mleka nie polubić, a jak rozszerzać dietę, to już bardziej dorosłymi posiłkami -
      tak myślę.
      Dzieciom piersiowym zaczynamy rozszerzać dietę po 6 miesiącu. I te dodatkowe
      posiłki nie mają zastępować piersi, nie powinny bynajmniej, bo one są mniej
      wartościowe (czy też tuczące) od piersi.
      A jak chcesz podtuczyć synka, to karm go częściej i budź w nocy do karmienia,
      ale myślę też żebyś dała sobie spokój z tym myśleniem o centylach. Ważne, żeby
      przyrosty były w granicach przyzwoitości. Moja w 6 miesiącu ważyła 6 kg, czyli
      25 centyl, a urodziła się na 85 centylu. Dopiero w wieku 12 miesięcy wskoczyła
      na swój 85 centyl. Trzeba dać dziecku szanse na rozwijanie się w swoim tempie.
      Pozdrawiam
      P.S. co konkretnie podawać przy rozszerzaniu diety, to poszukaj w wyszukiwarce,
      bo było tego sporo :)
      • siobhan1 Re: mleko następne 16.06.09, 09:13
        dzieki za odpowiedz :*
        wiec na razie zostajemy dalej na cycu i za 2 tyg mozemy zaczac od zupki :)
        Ciekawe czy mu to wszystko zasmakuje czy bedzie pluł dalej niz widzi :)
        Nocne karmienia sa w dalszym ciagu 3. Bylo juz jedno ale maly ciagle glodny i tym sposobem jest 7-8 karmien na dobe.
        • okri2 do siobhan1 16.06.09, 22:40
          Kusi mnie, żeby stwierdzić, że 7 karmień na dobę to za mało. Noce są ok, ale
          może dałabyś radę pokarmić częściej w dzień? Bynajmniej do czasu, do póki nie
          wrócisz do pracy.
          Ale w sumie.. Może dzieciątko nie ma ochoty na częstsze ssanie?
          Tak, czy inaczej pozdrawiam! :))
    • aannagr Re: mleko następne 16.06.09, 10:11
      A w czym jest 50 centyl lepszy od 15? Jeśli dobrze dedukuję to różnią się tym,
      że w grupie dzieci na podstawie, których robiono siatki centylowe było więcej
      takich, które ważyły więcej, a mniej tych z wagą, jak Twój syn. Moja córka była
      na 3 centylu, teraz jest chyba ciut wyżej i dobrze mi z tym :) Jeszcze się jej w
      życiu nadźwigam :) A moja koleżanka ma syna w tym samym wieku i on jest 3 kilo
      cięższy niż moja panna...
      A sprawdzałaś na siatkach WHO? Może według nich Twój syn jest wyżej niż na 15
      centylu? Podaję Ci link:
      www.who.int/childgrowth/standards/technical_report/en/index.html
    • basiak36 Re: mleko następne 16.06.09, 10:20
      Mleko modyfikowanie nie jest taka sama nowoscia jak jedzonka, jedzonka sa
      oczywista konsekwencja karmienia piersia,bo dziecko w pewnym momencie zaczyna
      byc gotowe na jedzenie. Niemniej modyfikowane mleko do takowych oczywistych
      jedzonek nie nalezy.
      Jesli ma sie wybor o wiele lepiej wprowadzac jedzonka bez dodatku
      modyfikowanego, tak zeby dziecko nie wypijalo przez to mniej mleka mamy. Chyba
      ze mama chce konczyc karmienie piersia.

Kaszek w ogole nie musisz dawac, wystarcza na tym etapie owoce i warzywa plus
      mleko z piersi. Twoj pokarm zawiera o wiele wiecej tluszczu i kalorii niz jedzonka.
      A 15 centyl jest jak najbardziej normalnym centylem, i nie 'podtucza' sie dzieci
      tylko po to zeby byly tam gdzie my bysmy chcieli:) Jesli siedzi sobie grzecznie
      okolo tego 15 centyla, jest zdrowy i ma apetyt, to widac tak mu jest najlepiej:)
      • okri2 do basiak36 16.06.09, 22:35
        chodziło mi o to, że dla dziecka piersiowego mleko modyfikowane jest tak samo
        obce jak zupka, czy deserek. Na pewno nie jest taką samą nowością jak jedzonka i
        wcale nie tak samo pożądaną nowością :) Moja córcia dostała modyfikowane 2 razy
        po porodzie - przypłaciłam to bolesnym zastojem :( i nigdy więcej modyfik. nie
        było potrzeby podać.
        • basiak36 Re: do basiak36 16.06.09, 23:13
          okri2 napisała:

> chodziło mi o to, że dla dziecka piersiowego mleko modyfikowane jest tak samo
          > obce jak zupka, czy deserek. Na pewno nie jest taką samą nowością jak jedzonka
          > i
          > wcale nie tak samo pożądaną nowością :)

Tak myslalam, czyli to samo mamy na mysli:)

------------------------------------------
          "Adults always have their way, and children always get the
          blame" C.Gonzales
    • budzik11 Re: mleko następne 16.06.09, 12:19
      siobhan1 napisała:

> Mimo moich usilnych starań, jest cały czas na 15 centylu i za nic nie mogę go '
      > podtuczyć'. Jest zdrowy i fajnie wygląda, ale...
      > Sama nie wiem skąd te moje wątpliwości, że dziecko ma być na 50 centylu :)

Mój syn (20,5m) oscyluje od początku w okol. 10 centyla, do głowy by mi nie
      przyszło dokarmiać go sztucznym mlekiem. Ani jego pediatrze.
    • siobhan1 Re: mleko następne 17.06.09, 14:05
      Dziękuje wszystkim za pomoc.
      Chciałam tylko jeszcze dodać, że syn ma 5,5 miesiące i wydaje mi się,
      że 7 posiłków na dobę to jest dość dużo. Posiłek wychodzi co ok 3,5h.
      Mleko następne chciałam dodawać do kaszki i dań warzywnych po ok 1
      miarce. Dopajanie dalej cycusiem. Jakoś to sobie poukłądamy, myślę :)

Dzięki jeszcze raz.
      • monika_staszewska Re: mleko następne 18.06.09, 15:32
        To ja tylko słówko dorzucę. Nie ma co dodawać mleka modyfikowanego
        skoro i tak jest pierś do popicia. I zupełnie spokojnie może Pani
        robić kaszki na wodzie, nie trzeba na odciąganym mleku, tym
        bardziej, że odciąganie łatwo Pani nie idzie, a Synek chętnie z
        piersi pija.
        pozdrawiam :)
        monika staszewska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka