konjol 29.12.03, 15:34 Ostatnio bardzo mi popękały sutki i przy karmieniu odczuwam ból.Czym je smarować by szybko sie zagoiły.Bephanten i Alantan Plus nie pomagaja a są dodatkowo bardzo przesuszone. Proszę o porady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bomaki Re: co na popękane sutki? 29.12.03, 16:17 Bardzo skuteczne jest smarowanie własnym pokarmem z piersi. Pozdr Bogda Odpowiedz Link Zgłoś
edytka73 Re: co na popękane sutki? 29.12.03, 16:20 Tak jak napisała bomaki - po każdym karmieniu kropelkę pokarmu rozmazać i dać wyschnąć na świeżym powietrzu. Ed. Odpowiedz Link Zgłoś
annam10 Re: co na popękane sutki? 29.12.03, 21:56 Mi na popękane, a wręcz naderwane sutki (wściekły ból,brrrr!!!) pomogła taka maść z lanoliny (owcze sadło). Moja maść była amerykańska, ale jest nasz odpowiednik w aptekach Linomag. Ale bardziej polecam taką maść na sutki z firmy Medela, widziałam w internecie pewnie można zamówić w sklepach medycznych lub aptekach. Z tego co przeczytałam to jest to taki sam skład jak ta moja amerykańska, a po tej maści poprawa była po jednej dobie. Smarowałam po każdym karmieniu. Zamnim dostałam tą maść stosowałam maść z antybiotykiem Bactroban, ale u mnie było naprawdę fatalnie, pojawiała się nawet ropa. Po Bactrobanie była poprawa, ale po maści lepsza... Aha, ostatnio widziałam w sklepie też taką podobną maść (100% lanolina) z firmy Avent. Nie trzeba myć przed karmieniem. Powodzenia. Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamarka Re: co na popękane sutki? 30.12.03, 13:47 Ta maść nazywa się Purelan 100. Rewelacyjna jest. Polecam. Niestety nie wszędzie można ją dostać. Wiem, że w Wawie w szpitalu na Żelaznej na oddziale noworodkowym można. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: co na popękane sutki? 30.12.03, 14:49 Warto tez w czasie kapieli zamiast mycia wodą z mydłem stosować napar z nagietka lekarskiego. Zastanowiłabym się też nad przyczyną - może zmieniła PAni pozycję do karmienia na tylko pozornie wygodniejszą, a może maluszek dostaje czasami smoczek do dzioba? pozdrawiam monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
konjol Re: co na popękane sutki? 31.12.03, 10:00 Dziękuję bardzo za odpowiedzi spróbuję zakupić jakąś maść z polecanych. Pani Moniko mojego małego karmię juz 7 m-cy i w tej samej pozycji nigdy nie miałam w takim stanie sutków ,smoczek też ma prawie od zawsze. Czy przyczyną może być podawanie dziecku soczku przez butelkę bo to wprowadziłam ostatnio. Pozdrawiam Jola Odpowiedz Link Zgłoś
monika_staszewska Re: co na popękane sutki? 31.12.03, 15:36 Może lepiej zmienić butelkę z soczkiem na kubeczek z dziubkiem. Ale może to czas ząbkowania - czasami jak dziąsła swędzą to dzieci próbując sobie pomóc zaczynają podgryzać pierś. Jak tylko Pani zauważy, ze maluch tak właśnie robi proszę zabrać mu na chwilę pierś. Pomóc też może smarowanie dziaseł tuż przed karmieniem kostką lodową zrobioną z naparu nagietka lekarskiego. pozdrawiam monika staszewska Odpowiedz Link Zgłoś
wiki41 Re: co na popękane sutki? 05.01.04, 14:14 Ja też polecam Purelan 100. Pomaga dosłownie w ciągu przerwy między karmieniami. W niektórych aptekach można go dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
elmira_k Re: co na popękane sutki? 05.01.04, 22:51 Maść Purelan 100 jest rewelacyjna!!!! Odpowiedz Link Zgłoś