Dodaj do ulubionych

Jak udowodnić, że może więcej zarabiać?

26.03.10, 12:03
Witam.
Jestem właśnie po pierwszej sprawie o alimenty. Jak dotąd ojciec dziecka
dobrowolnie płacił 300 zł (od roku, wcześniej 200). Jednak ta suma przestała
wystarczać na utrzymanie małego więc złożyłam pozew do sądu o podwyższenie do
600 zł (bo tyle mniej więcej mi wyszło z obliczenia wydatków i podzielenia na
połowę). Ojciec nie zgodził się na ugodę zaproponowaną przez panią sędzię w
wysokości 450 zł. I teraz właśnie powstał problem bo zdaniem pani sędzi mam
udowodnić że ojciec może zarabiać więcej. Tylko jak to zrobić - teraz może
zarabiać wg mnie ok 1200 na rękę (niestety nie mam prawa dowiedzieć się ile
naprawdę zarabia).
Jest to człowiek młody, po zawodówce elektronicznej, ok. 4 lat doświadczenia,
nie ma nikogo na swoim utrzymaniu, mieszka z rodzicami.
Proszę Was podpowiedzcie mi jak mam udowodnić, że może zarabiać więcej. Mam na
to 7 dni.
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.

Obserwuj wątek
    • oliwija Re: Jak udowodnić, że może więcej zarabiać? 26.03.10, 13:13
      hmmmmmmmmmskoro mieszka z rodzicami nie musi płacić za mieszkanie -
      chyb ze rodzice chca inczej..poszukaj kalkulatorów w necie i
      dobierzesz jego wykształcenie do możliwości zarobkowych
    • pogodyna Re: Jak udowodnić, że może więcej zarabiać? 26.03.10, 17:28
      Może zarabiać 1200 na rękę, bo najniższe uposażenie to około 1000 zł.
      On jest młody, ma zawód, więc może się odrobinę wysilić, tym bardziej, że ma
      dziecko, które musi utrzymywać. Napisz, że mężczyźni z jego kwalifikacjami mogą
      otrzymywać wynagrodzenie nawet w wysokości 3000 zł i niech się sędzia martwi.
      Najlepiej gdybyś znalazła wśród znajomych kogoś z jego kwalifikacjami i z
      dobrymi zarobkami i podała jako przykład. Poza tym on nie musi koniecznie szukać
      pracy w swoim zawodzie. Może zostać ochroniarzem, może być murarzem albo kim
      chce, bo tylko kompletny nierób osiągnie zarobki poniżej 1200 zł. Niestety, u
      nas promuje się nierobów niskimi alimentami.
    • otoja69 Re: Jak udowodnić, że może więcej zarabiać? 26.03.10, 17:39
      hania_cz napisała:

>
      > zarabiać wg mnie ok 1200 na rękę (niestety nie mam prawa dowiedzieć się ile
      > naprawdę zarabia).

Ale jak to nie masz prawa dowiedzieć się ile zarabia na prawdę ... złóż wniosek
      dowodowy z prośbą o dostarczanie przez niego PIT za 2009r będzie wiadomo ile
      zarobił, nawet jeśli ma na boku umowy zlecenia czy o dzieło... kadrowa może
      wystawić zaświadczenie na najniższą krajową jak pracownik bardzo poprosi, a w
      PIT wszystko będzie czarno na białym.
      Co do możliwości poszperaj w necie na pewno zajdziesz ile średnio zarabia
      człowiek na jego stanowisku.
    • zwiatrem Haniu 27.03.10, 19:13
      w przypadku moich dzieci, sad wyslal zapytanie do urzedow (armatorow, oraz U.P.)
      o mozliwosci zarobkowe osoby o takim a takim zawodzie; zapytal tez o zarobki
      mezczyzn w przedziale wiekowym nawet bez zawodu, czyli prace okresowe, sezonowe
      itp...
      wplyw na alimenty ma tez to czy on ma inne dzieci, druga zone, inne
      zobowiazania, a tutaj widac ulge w platnosciach (mieszka z rodzicami), wiesz ze
      pracowal tam i tam i zarabial tyle i tyle, ma konto i oszczedza i wtedy wniosek
      o zapytanie do banku (wskaz jakiego), jesli ma samochod powiedz o tym, na
      utrzymanie samochodu potrzebne sa pieniadze

napisz wniosek lub zlo go przed sadem ustnie o zapytanie urzedu pracy o
      mozliwosci zarobkowe, kursy,
      • zwiatrem i jeszcze 27.03.10, 19:15
        w przypadku o alimenty sad zobowiazuje obie strony do przedstawienia zaswiadczen
        z U.S, jesli Cie nie zobowiazal to mimo to przynies swoj za poprzedni okres
        rozliczeniowy, a o jego zaswiadczenie zloz wniosek tez moze byc ustnie ale
        lepiej na pismie
        • hania_cz Re: i jeszcze 27.03.10, 21:25
          Dzięki Wam wielkie za wszystkie odpowiedzi, juz mniej wiecej wiem co mam zrobic.
          ps. Juz na wczorajszej rozprawie skladalismy zaswiadczenia o własnych dochodach
          i dlatego nie rozumiem dlaczego Sad proponowal ugode na 450 zl i ja na to
          przystalam a on nie. Przeciez gdyby zarabial malo to by Sad nie wyznaczal takiej
          sumy wiec nie jest to dla mnie jasne dlaczego to ja mam udowadniac ze On moze
          zarabiac wiecej...
          Ech, szkoda slow.
          • iin-ess Re: i jeszcze 28.03.10, 13:05
            hania_cz napisała:

jeżeli ex przedstawil zaświadczenie o dochodach to ty możesz zajrzeć do akt
            sprawy i sobie przeczytać
            Przeciez gdyby zarabial malo to by Sad nie wyznaczal takie

> sumy wiec nie jest to dla mnie jasne dlaczego to ja mam udowadniac ze On moze
            > zarabiac wiecej...

zobacz koniecznie ile on ma na tym zaświadczeniu i dopiero wtedy ( jezeli uznasz
            to za niewiarygodne) udowadniaj ze zarabia więcej ale moim zdaniem nie jest to
            kwestia 1200 bo przy takiej kwocie Sad zaproponowałby pewnie z 300zl znając
            zycie. Mi na pierwszej sprawie o alimenty przy zarobkach eksa 5000 Sad
            zaproponował ugodę 450!! Na która niestety wtedy przystałam bo pierwszy raz
            bylam w Sadzie i zostałam zastraszona i zmanipulowana..
            • burza4 Re: i jeszcze 28.03.10, 16:51
              znajomy - bezrobotny i bez prawa do zasiłku - dostał 400 zł alimentów, więc
              niech się może panicz bardziej wysili. Ma nieograniczoną możliwość dorabiania -
              choćby sprzątając przystanki.

Nie ma co godzić się na gówniane alimenty tylko dlatego, żeby mieć już to z
              głowy - to świadczy tylko o tym, że taka kwota cię zadowala, czyli naciągasz
              koszty utrzymania.
          • zwiatrem Haniu 28.03.10, 16:50
            sad zazwyczaj podaje do przeczytania osobistego dowod, ktory dopuscil, albo go
            Tobie na sali powinien przeczytac ustnie, jesli tego nie bylo poros sad, o taka
            mozliwosc BO chcesz sie zapoznac z trescia tego zaswiadczenie, nie jest ono
            tajne, to dowod;

ponad to, jesli to nie sad Cie zobowiaze do udowodnienia, ze on zarabia wiecej
            to on musi udownodnic, ze tak nie jest, a nie Ty
            • julia68 Re: Haniu 30.03.10, 14:20
              Sąd zaproponował ugodę, bo sąd jest w pracy, jak jest ugoda, to ma
              mało roboty i nie ma apelacji.
              Idź do sekretariatu sądu, poproś o akta sprawy, zobacz ile i co jest
              na zaświadczeniu, może jakieś premie, dodatki pominięte przyjdą Ci
              do głowy. Ja udowadniałam, że ekwiwalent za umundurowanie (niemały)
              jest dochodem. Jak cos nie gra, wnioskuj o dowód z pita za 2009 r.
              Sprawdź ogłoszenia o pracy w gazetach i internecie. W Trójmieście od
              bezrobotnego zasądzają 600 bez gadania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka