Dodaj do ulubionych

Samotna matka

20.06.10, 12:21
Nie orientujecie się moze jakie na jakie zasiłki , ew zapomogi moze
liczyc matka samotnie wychowująca dzidzie?
Obserwuj wątek
    • eutherpe Re: Samotna matka 20.06.10, 12:27
      Hm. Niestety te dobre czasy, kiedy matka samotnie wychowująca dziecko mogła
      liczyć za wsparcie finansowe od państwa odeszły do lamusa. Zarabiając ok. 1200
      zł uważana jesteś za krezusa
      • iin-ess Re: Samotna matka 20.06.10, 12:58
        ryzykowne pytanie na tym forum... być może nawet nie wiesz jak się naraziłaś..wink
        • green-koala111 Re: Samotna matka 20.06.10, 17:57
          No wlasnie chyba nie wiem wink. Ale tez i nigdzie nie moge znalezc
          informacji... sad
          • nicol.lublin Re: Samotna matka 20.06.10, 18:05
            jeśli pracujesz i zarabiasz normalnie, to na żadne. musisz napisać coś
            więcej o swojej sytuacji, bo tak to trudno pomóc. czy dziecko uznane?
            ojciec żyje? płaci alimenty? ty pracujesz? ile dzieci? czy mieszkasz
            sama? itd.
            • ct19 Re: Samotna matka 20.06.10, 23:30
              Widze koleżanka nicol nie umie czytać:

"Nie orientujecie się moze jakie na jakie zasiłki , ew zapomogi moze
              liczyc matka samotnie wychowująca dzidzie?"
              Skoro koleżanka pisze że samotnie wychowuje dziecko to co więcej
              chcesz wiedzieć? Te informacje są wystarczające aby udzielić
              wyczerpującej odpowiedzi...

do autorki wątku.
              Po pierwsze zasiłek rodzinny... 68 zł;0
              Po drugie dodatek dla samotnej matki chyba 170 zł
              Po trzecie... jak jesteś w bardzo trudnej sytuacji idziesz do
              opieki... prosić o zapomoge. Czeka cie seria upokorzeń, ale czasami
              trzeba. Zapomogi śmieszne, więc najpierw poważnie się zastanów czy
              nie ma opcji żeby ktoś ci pożyczył, bo czasami gra nie jest warta
              świeczki. Jak będziesz pisać wniosek pisz najlepiej o zasiłek na
              jakiś określony czas. jak nie napiszesz to dadzą ci jednorazową
              zapomogę(tak jak mi niecałe 100 zł...). Najważniejsze-oddzielne
              gospodarstwo domowe. Naprzykład jeśli mieszkasz z rodzicami i ich
              dochód pani z opieki uzna za wystarczający aby utrzymac i ciebie i
              dziecko nie dostaniesz ani grosza. Dlatego co by nie było upieraj
              się z całych sił przy tym ze prowadzisz oddzielne gosp domowe.
              a do rodzinnego dodatkowe 1000 zł z okazji urodzenia dziecka-drugie
              becikowe. Chyba ze juz wzięłaśsmile

• kajda28 Re: Samotna matka 21.06.10, 10:43

> Widze koleżanka nicol nie umie czytać:
                >
                > "Nie orientujecie się moze jakie na jakie zasiłki , ew zapomogi
                moze
                > liczyc matka samotnie wychowująca dzidzie?"
                > Skoro koleżanka pisze że samotnie wychowuje dziecko to co więcej
                > chcesz wiedzieć? Te informacje są wystarczające aby udzielić
                > wyczerpującej odpowiedzi...

Nie zgadzam się z tym, są różne "typy" samotnego rodzicielstwa. Ja
                jestem samotną matką a nie przysługuje mi dodatek dla samotnej matki
                bo mam zasądzone alimenty.
                • ct19 Re: Samotna matka 21.06.10, 15:01
                  i to jest logiczne bo w takim wypadku twoj dochod jest pewnie zbyt wysoki aby przyznać ci dodatki?? w sumie to juz nie pamietam ale w dodatkach tez sa jakies progi.
                  Samotne matka to taka której ojciec dziecka albo jest nieznany albo nieżyje. I w opiece uznawany jest tylko ten jeden typ samotnej matki, innego nikt nie uzna.
                  • kajda28 Re: Samotna matka 21.06.10, 15:59

> Samotne matka to taka której ojciec dziecka albo jest nieznany
                    albo nieżyje. I
                    > w opiece uznawany jest tylko ten jeden typ samotnej matki, innego
                    nikt nie uzna
                    > .

Tak jest w opiece, a nie tutaj. Tutaj jak i w życiu codziennym
                    samotnym jest się wtedy jak się ma rozwód i samemu wychowuje
                    dziecko/dzieci. Ktoś kto nie stara się o zasiłki o tym nie wie.

Co do dodatków to faktycznie w tym roku pewnie już będę za bogata na
                    zasiłek rodzinny, więc mam go tylko do października- dobre i to.
            • ct19 Re: Samotna matka 20.06.10, 23:31
              a ps nicola-zapomniałaś zapytać o rozmiar buta i kolor włosów.
              • green-koala111 Re: Samotna matka 21.06.10, 07:50
                Z tymi zasiłkami to jest tak ,ze opieka chce zaswiadczenie o
                zarobkach z 2008 !!! roku. Wtedy mialam firme i nienajgorzej jakos
                sobie radzilam. Teraz tez prowadze wlasna dzialalnosc,ale branza
                strasznie podupadla i niestety nie starcza mi na podstawowe oplaty.
                Po cholere im dane z przeszlosci. Czy nie wazne jest za co teraz mam
                dziecku mleko i pieluchy kupic?
                • zzuuza Re: Samotna matka 21.06.10, 08:42
                  green-koala111 napisała:

> Z tymi zasiłkami to jest tak ,ze opieka chce zaswiadczenie o
                  > zarobkach z 2008 !!! roku. Wtedy mialam firme i nienajgorzej jakos
                  > sobie radzilam. Teraz tez prowadze wlasna dzialalnosc,ale branza
                  > strasznie podupadla i niestety nie starcza mi na podstawowe oplaty.
                  > Po cholere im dane z przeszlosci. Czy nie wazne jest za co teraz mam
                  > dziecku mleko i pieluchy kupic?

właśnie tak dokładnie jest, w przypaku gdybys straciła pracę, albo zmieniła na
                  inną i w skutek tego zminiejszyły by sie Twoje zarobki, wtedy Panie z MOPSU
                  traktują dochód z poprzedniego roku jako dochód utracony i biora pod uwage tylko
                  zaświadczenie o dochodzie z roku biezącego, ktore dostarczasz.
                  Jeśli prowadzisz nadal tą sama firmę, alke Twoje dochody sie zmniejszyły to nic
                  ich nie o obchodzi, że Ty nie masz na pieluchy, o zasiłek dopiero możesz się
                  starać na następny okres zasiłkowy, pod warunkiem, że Twoje dochody z roku
                  ubiegłego będa tak małe aby nie przekroczyły 507 zł na osobę w rodzinie (chyba 507)
                  Pozdrawiam
                • tautschinsky Re: Samotna matka 23.06.10, 17:56
                  green-koala111 napisała:

> Z tymi zasiłkami to jest tak ,ze opieka chce zaswiadczenie o
                  > zarobkach z 2008 !!! roku. Wtedy mialam firme i nienajgorzej jakos
                  > sobie radzilam. Teraz tez prowadze wlasna dzialalnosc,ale branza
                  > strasznie podupadla i niestety nie starcza mi na podstawowe oplaty.

No patrz - firma może podupaść i może nie starczać na podstawowe nawet opłaty. Kiedy to ojcu jakiejś "dzidzi" (że zacytuję autorkę tematu) firma zaczyna przynosić straty, to: łże jak pies, a kogo to obchodzi?!

Mam do ciebie prośbę, udzielaj się w wątkach, w których kobiety nie chcą uwierzyć, że ich były może mieć trudności w firmie. Ty jako doświadczona tym wiesz, że to może być prawda smile
    • karolina331 Re: Samotna matka 21.06.10, 11:28
      Jeśli brakuje Ci pieniędzy dla dziecka - podaj ojca dziecka o wyższe
      alimenty.
      • ct19 Re: Samotna matka 21.06.10, 14:56
        jesli nie potrafisz czytać ze zrozumieniem cofnij sie do gimnazjum.
        • zjawa1 Re: Samotna matka 22.06.10, 21:41
          A nie lepiej wystapic o alimenty? Zasilek dla matki samotnie
          wychowujacej dziecko przysluguje tylko tym, ktore nie maja
          ustalonego ojcostwa!!! Jesli masz ustalone i zarejestrowane dziecko
          to jedyne na co mozesz liczyc to zasilek rodzinny w wysokosci chyba
          60 zl. miesiecznie. Ale i do tego sie nie kwalifikujeszsmile bo za duzo
          zarabiaszsmile
        • karolina331 Re: Samotna matka 23.06.10, 10:37
          Ty już się cofnęłaś tongue_out
          • green-koala111 Re: Samotna matka 30.06.10, 23:02
            Alimenty nie wchodza w grę . Dziecko nie jest uznane ... i nie będzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka