em.haa 11.11.10, 19:13 Czy mogę w jednym pozwie uwzględnić: ustalenie ojcostwa, alimenty, zwrot kosztów ciąży i wyprawki i ograniczenie praw? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majka003 Re: Pozew- podpowiedzcie 13.11.10, 22:05 Jak najbardziej TAK.Dokładnie taki sam pozew miałam oraz nadanie dziecku nazwiska ojca-ale w trakcie rozprawy zrezygnowałam z tego punktu. W punktach piszesz o co wnosisz. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 08:02 A jeśli zdecydowanie nie chcę żeby nazwiska ojca to też to piszę, nie chciałabym żeby sąd się rozpędził i nadał dziecku jego nazwisko. Kategorycznie chce moje nazwisko. A czy zwrot kosztów ciąży i wyprawki ma jakiś sens? W moim przypadku ciąża jest zagrożona i same leki to prawie 1500zł. Odpowiedz Link Zgłoś
majka003 Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 08:53 Oczywiście,że tak.Ale na wszystko musisz mieć faktury.Becikowe nie wlicza się,bo sąd uważa że to tobie się należy.Więc tego nie wliczaj.Jak mój ex podniósł na sprawie,że przecież becikowe dostałam 2 tyś i 1 tyś. z ubezp. za ur dziecka to sąd powiedział,że doslownie,że powinnam to przepić albo kupić sobie coś bo to są pieniądze za moje cierpienie porodowe! Tez miałam ciążę zagrożoną i miałam alimenty jeszcze przed porodem na siebie.To napisz w pozwie,że dziecko ma mieć twoje nazwisko.Zostawienie nazwiska twojego. Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 10:49 po zmianie przepisów jest tak, że jesli rodzice nie dojdą do porozumienia, jakie nazwisko dziecko ma nosić (matki czy ojca) dziecko będzie miało nazwisko podwójne utworzone z nazwisk matki i ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 12:16 Na podwójne się zgodzę, ale wątpię żeby on był tym zainteresowany, od 7 miesięcy się ze mną nie kontaktuje więc raczej mało go te sprawy obchodzą a tym bardziej dziecko. Ten tysiąc becikowego to moje długi które zaciągnęłam żeby kupić wózek i podstawowe akcesoria dla dziecka. Zastanawia mnie jeszcze to jaki argument powinien być kluczowy w kwestii ograniczenia praw. I czy jeśli do tego dojdzie to czy nie stracę na tym np. przy alimentach albo innych prawach. Mam jeszcze mnóstwo pytań do osób które miały styczność z taką sprawą ale teraz nic mi do głowy nie przychodzi na świeżo, więc będę pytać. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 12:11 W żadnej aptece nie brałam faktury tylko paragony, nic imiennego. Odpowiedz Link Zgłoś
majka003 Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 13:04 Do pozbawienia praw całkowicie u mnie wystarczyło: 1. Głupota pozwanego- odwołał ślub więc nie musi odpowiadać za dziecko 2.Brak zainteresowania 3.Nie chcial płacić alimentów 4.Nie stawiał się na rozprawy Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 13:49 No tak, ale tu póki co brak zainteresowania w czasie ciąży, nagabywanie do usuniecia jej. Nie wiem czy będzie płacił czy nie i nie wiem czy stawi się na sprawy czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
majka003 Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 17:53 Ja tez tego nie wiedziałam dopóki nie dano zabezpieczenie na czas rozprawy-moja sprawa toczyła się 1,5 roku.Stąd wiedziałam, bo nie płacił.A w czasie ciąży też zero zainteresowania, nawet do szpitala nie przyszedł, ani nie widział małej ani razu. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 18:18 O jezu, w sumie to nie wyobrażam sobie żeby po tylu miesiącach milczenia on mi nagle do szpitala czy do domu przyszedł. 1,5 roku to strasznie długo Odpowiedz Link Zgłoś
majka003 Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 21:48 Nies tyle trwało,bo nie stawiał się na rozprawie ani nie odbierał wezwań do sądu, więc zgodnie z prawem dopiero 3 nie odebranie skutkowało niejako odebraniem i mogła być rozprawa bez niego. 3 razy odroczano termin każdej rozprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Pozew- podpowiedzcie 14.11.10, 22:09 A czy w Twoim przypadku było sądowe ustalenie ojcostwa? PS. Jeśli Twój nick to imię, to witaj w klubie. Maja Odpowiedz Link Zgłoś
majka003 Re: Pozew- podpowiedzcie 23.11.10, 10:57 Tak. Dzięki Było to 4 lata temu. Teraz mam wspaniałego męża,a młoda zna tylko goi dla niej to tata.Kiedyś sie dowie prawdy,właściwie to nieukrywamy że mąż jej drugim tatą,bo zapytała kiedyś "mamo,a kto to jest ten Pan w moim albumie". Odpowiedz Link Zgłoś
dzielnamama85 Re: Pozew- podpowiedzcie 15.11.10, 14:24 em.haa napisała: > W żadnej aptece nie brałam faktury tylko paragony, nic imiennego. > To od tej pory bierz, przynajmniej na te większe kwoty. To samo z rzeczami dla dziecka, jak się urodzi. Weź od lekarza prowadzącego zaświadczenie na Twoje nazwisko (może być dodatkowo pesel) o tym jakie leki i witaminy musiałaś zażywać w jakich miesiącach. Paragony masz, więc nie powinni się czepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Pozew- podpowiedzcie 15.11.10, 14:39 Nie zdążę już nic wziąć bo za 2-3 tyg będę rodzić. Takie zaświadczenie jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
dzielnamama85 Re: Pozew- podpowiedzcie 15.11.10, 15:10 em.haa napisała: > Nie zdążę już nic wziąć bo za 2-3 tyg będę rodzić. > Takie zaświadczenie jest normalne? > > Wydaje mi się, że to nie problem dla lekarza. Powiedz, po co Ci to, powinien zrozumieć. W końcu on te wszystkie zalecenia i tak ma wypisane w karcie pacjenta, przepisze tylko, podpisze się, pieczątka i git. Ostatecznie jak lekarz nie ma czasu podczas wizyty, to można się umówić, niech napisze później, kiedy będzie miał czas, a Ty ten świstek odbierzesz sobie w rejesteacji za 2-3 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Pozew- podpowiedzcie 15.11.10, 15:32 Na szczęście mój gin zna sytuację, więc nie będę musiała tłumaczyć. Tylko żeby mi nie powiedział że tego się nie praktykuje. Ale to dobry pomysł. W piątek na wizycie zapytam czy to możliwe z jego strony. Odpowiedz Link Zgłoś
nuna_77 Re: Pozew- podpowiedzcie 17.11.10, 08:59 Em.haa i Maju widzę, że mamy podobna sytuacje. Jak sobie radzicie, czy udało wam sie uwolnić od uczuć do eks? Pozdrawiam Was serdecznie dzielne kobietki) Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Re: Pozew- podpowiedzcie 17.11.10, 12:48 W momencie kiedy pan odwraca się na pięcie i każe mi usunąć ciąże to nie ma już żadnych uczuć. Musiałabym na głowę upaść żeby w ogóle mieć jakieś skrupuły bo jemu dziecko jest nie na rękę. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaewam Re: Pozew- podpowiedzcie 21.11.10, 10:23 Dołączam się do Was kobitki... Tylko ja mam dwoje dzieci... 9lat a drugie 9 miesięcy. A ja mam 30 lat i spaprane życie. U mnie to świeża sprawa i jeszcze nie mogę się pozbierać... Odpowiedz Link Zgłoś
majka003 Re: Pozew- podpowiedzcie 23.11.10, 11:00 Jak pisałam wyżej udało się!!!Ale dzięki mężowi,bo tylko on mnie wspierał po tym wszystkim i psychicznie przy nim doszłam do ładu i składu.Ale chyba z rok trwało całkowite mu zaufanie,zero podejrzeń jak nie dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
em.haa Nie wiem od czego zacząć ten pozew :(( 23.11.10, 11:39 Zbieram się od kilku dni i nie wiem jak to zrobić Odpowiedz Link Zgłoś