andersgood 24.11.10, 14:32 Witam, Mam pytanie co do testow z RODK w sprawie o ustalenie konkatow - kogo sad kieruje dziecko, matke, ojca? Czy mozna odmowiec udzialu w testach/nie zgodzic sie na udzial dziecka? Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annakate Re: RODK 24.11.10, 22:17 zależy co sąd chce stwierdzić i w jakim wieku jest dziecko, ale z reguły bada się oboje rodziców i dziecko oczywiście nikt nie zawlecze na badania siła, ale zanim się nie stawisz dobrze to przemyśl - przeszkody stawiane przeprowadzeniu dowodu dopuszczonego przez sąd są zaliczane na plus drugiej stronie czyli jesli dopuszczony jest dowod na okolicznośc relacji rodziców z dzieckiem i kwalifikacji wychowawczych rodziców będa badani wszyscy, z tym, że dziecko w styczności z każdym z rodziców i oddzielnie, oprócz tego odddzielnie z każdym z rodziców rozmowa jesli nie przyjdziesz z dzieckiem relacja nie będzie zbadana, kwalifikacje wychowawcze jedynie ojca - a nieobecni racji nie mają, ojciec będzie miał możliwosc zaprezentowania sie najlepiej jak potrafi a Ty odbierzesz sobie szansę przedstwaienia swoich racji Odpowiedz Link Zgłoś
andersgood Re: RODK 25.11.10, 09:33 dzieki, chodzilo mi raczej jak to wyglada proceduralnie czy jak ja odmowie udzialu w badaniach to dziecko ktore mieszka ze mna tez nie pojdzie, w tej sytuacji ojciec idzie sam??? nie mam przekonania do tych badan, duzo zlych rzeczy o nich slyszlam ze sa nieobiektywne, a dziecko nie jest male ma 10 lat to dla niej bylby stres. mnie kiedys badano jak bylam dzieckiem i rodzice sie klocili i do dzisiaj mam wyrzuty sumienia....trauma Odpowiedz Link Zgłoś
laura_fairlie Re: RODK 25.11.10, 10:41 Możesz się jeszcze bezsądownie dogadać w sprawie kontaktów ojciec/córka z ojcem i wtedy żaden RODK nie będzie potrzebny... Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: RODK 26.11.10, 00:00 a jesli trudno wam sie dogadać bez pomocy to może mediacja? nic nie tracisz... Odpowiedz Link Zgłoś
andersgood Re: RODK 26.11.10, 10:20 tak mediacja to dobry pomysl, ale eks boi sie mediacji))) Odpowiedz Link Zgłoś
laura_fairlie Re: RODK 26.11.10, 12:02 Przecież jeśli się nie dogadacie, to zawsze pozostaje ten RODK i sąd. Spróbuj go namówić i oszczędźcie dziecku stresu. Odpowiedz Link Zgłoś
andersgood Re: RODK 26.11.10, 12:20 eks boi sie mediacji, ni pojdzie sad mu proponowal on odmowil. do mnie powiedzial ze woli dziecko wyslac do psychologa a na mediacje nie pojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś